Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis egytál sonkával és laskával

Krumplis egytál sonkával és laskával
Krumplis egytál sonkával és laskával
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük ezeket a se nem leves, se nem főzelék egytálételeket.
A laska most jelent meg a piacon. Nagyon kedves színfolt, békebeli eledel. Hagyományosan a kinyújtott tésztát szabálytalan formára tépve a sparhejt szélén szárították-pirították, úgy tették el a későbbi használatra. A piacon szabályos alakra vágott formában kapható, zacskóban.
A laskát lehet önmagában is rágcsálni – chips helyett, mondjuk -, de lehet száraztészta helyett használni, akár levesbetétnek. Annyiban több, mint a száraztészta, amennyiben pirított, tehát gazdagabb ízvilág.
Ezek a nehezebb krumplis ételek nálunk a téli étrend részei.
A parasztok régen krumplit, hagymát, zsírt és káposztát (többnyire savanyítva) tartalékoltak télire. Ha tehették, mást is, de ezeket mindenképpen. Nem véletlen tehát, ha a magyar konyha rendkívül gazdag például krumplis ételekben! Városi életemben nem sokra becsültem a krumplit (pláne a savanyú káposztát!), ott ugyebár mindig volt minden. Ott nekem a krumpli és a káposzta a fantáziátlanságot jelentette: marhapörkölt krumplival, káposztasalátával.
Itt, vidéken átrendeződik az ember értékrendje, megtanulja értékelni az ember az „igazi” nyersanyagokat és a természetes ízeket. Megtanulja az ember, mekkora különbség tud lenni krumpli és krumpli, káposzta és káposzta között. Megtanulja az ember értékelni a jó földben, jól termesztett, jól tárolt nyersanyagokat, az egyszerű étkek természetes, manipulálatlan ízvilágát. Itt mást jelent a Marhapörkölt : ünnepi eledel, megadják a módját.
Szívesen és gyakran főzök ma is ’blikkfangos’ ételeket (fő a változatosság!), de az egyszerű falusi étkek – jó nyersanyagból! – finomak, kedvesek és üdék!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

 

  1. A sonkát és a krumplit nagyobb, a hagymát apróbb kockára vágjuk.
  2. A sonkát feltesszük főni.
  3. Fél óra főzés után hozzáadjuk a krumplit és a hagymát, a majorannát és a leveskockát (vigyázat! – ha elég sós a sonkalé a kocka elmaradhat!)
  4. Újabb 10 perc főzés után adjuk a laskát.
  5. Újabb 10 perc után a liszttel kevert tejföllel behabarjuk.
  6. Még egyet forr és kész!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 545
elküldve: 2
receptkönyvben: 165
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Majorannás krumpli sonkával és laskával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-03-03 22:02

Köszi a receptet! Igen, azt hinnénk, hogy a gombáról van szó, de nem, és akinek a nagyija ilyet csinált otthon, az tudja, hogy nem csak gomba van ilyen : laska. Egyszerű,nagyszerű, finom és laktató:-))Köszönöm szépen.Elmentve. Szép hétvégét! Éva-Anyóca

Redy28
Redy / Redy28 Sun, 2010-05-02 21:56

Kedves Ildikó!
A cím alatt az alapanyagokban tévesen laskagomba szerepel, pedig a leírásban olyan szépen leírtad a laskát! A szerkesztőknek kellene kijavítaniuk.
Köszönöm a receptet, a "magyar konyha-imádó" férjem biztos értékelni fogja, jövő héten majd elkészítem.
ü
Edit

485
füstölt-főtt tarja 30 dkg
burgonya 60 dkg
vöröshagyma 1 db
tészta 15 dkg
leveskocka 1 db
tejföl 2 dl
finomliszt 1 csapott ek
majoranna 1 ek