Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka 7. - télire

Kovászos uborka 7. - télire
Kovászos uborka 7. - télire
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól tanultam, aki gyerekkorom óta így rakja el télire a kovászos ubit. És milyen jó karácsonykor is enni belőle!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az utóbbi két évben már nem kenyérrel, hanem burgonyával érlelem a kovászos uborkát, amitől még ropogósabb marad. Az üveg aljára és tetejére is karikázok belőle. Ha egy kicsit zavaros az uborkalé, nem kell aggódni, amúgy is zavarosabb marad. (Ez nem ecetes uborka!) De 2-3 hét alatt szépen letisztul.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ízlés szerint elkészítjük a kovászolni való uborkát. 2-3 nap alatt megérleljük.
  2. Ha megérett, leszedjük a kenyeret a tetejéről (újabban már burgonyával érlelem kenyér helyett a kovászos uborkát, az üveg aljára és a tetejére karikázom). Az uborkákat egyenként folyó vízzel leöblítjük a kenyérdaraboktól.
  3. 7 dl-es üvegekbe rakjuk.
  4. A vizet sűrű szövésű szűrőn vagy anyagon átengedjük.
  5. Felforraljuk, kevés szalicilt teszünk bele, és elkeverjük, hogy a szalicil ne legyen benne csomós.
  6. Majd ha teljesen kihűlt, ráöntjük az uborkára, lezárjuk a tetejét, és mehet a polcra.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 61 021
elküldve: 27
receptkönyvben: 624
elkészítve: 23/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Kállainé Edit

Mióta szakács: 2011.07.07.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos uborka, tartós kovászos ubi

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Fri, 2015-09-04 23:18

Kedves Edit! Szalicil helyett mit használsz, mivel azt már nem lehet kapni.
Üdv: Cili

VALCSI55
VALCSI55 Mon, 2013-01-14 20:57

Nyáron raktunk el kovászos uborkát próba képen 10 literes jól záródó fedeles műanyag vödörbe,nem forraltam a levét csak leszűrtem,kevés natriumbenzonátot tettem bele,pincébe tároltuk.Rá felejtettünk ,tegnap bontottuk fel és tökéletes friss ropogós volt mint nyáron.

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Sun, 2012-11-11 22:26

Kedves Edit!
A második üveg téli kovászos uborkát bontjuk fel. Egyetlen baj van vele: túl keveset készítettem belőle :-))))
Köszönöm szuper jó ötlet. Pincében tárolom, ropogós és ízletes maradt, jövőre meg kell soxoroznom az uborkatermesztésemet, hogy kielégítsem a család igényeit amik ezen remek recept következtében támadtak!

evacili
evacili Wed, 2012-08-22 17:19

Nagyon tetszik a recept!Mi a hagyományos nyári kovi ubit szoktuk karácsonykor enni, amit előtte 10-fok körüli hőmérsékleten tartok a tárolóban. De mint tudjuk, a tél nem csak karácsonyig tart, így feltétlenül megcsinálom a Te recepted alapján. Köszi, hogy feltetted!

evacili
evacili Tue, 2013-08-13 12:43

Három hete ettük meg az utolsó üveggel. Olyan volt mint a nyári. Lassan lehet csinálni az új adagot. Nagyon jó recept!

evacili
evacili Wed, 2012-09-05 22:50

Megcsináltam, remélem karácsony után is ehetünk kovi-ubit!

evacili
evacili Sat, 2012-09-15 18:03

Szia Kati! Rákattintottam a linkedre, hát ...hamar el is mentettem. Csodaklassz kaják vannak benne. Kölcsönveszek jó párat belőle! Üdv: Cili

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Tue, 2012-08-07 07:44

Örülök, hogy kipróbálta a receptet. Én egyből a spájzba teszem. Fogyasztás előtt kell egy kicsit lehűteni, mert a kovászos uborka szerintem hidegen a legfinomabb.
Szép napot!
Edit

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Mon, 2011-08-08 08:45

Nagyon szívesen. Örülök neki hogy jól sikerült. Végül is néha előfordulhat, hogy a kupak nem jól zár és felrottyan, de reméljük az a 4 üveg is jó lesz!!!
Üdv.: Edit

hajcsu
hajcsu Sat, 2011-08-06 14:55

Na itt is vagyok már. Eddig vártam hogy biztos legyen az eredmény. Az első két üvegem tökéletes lett. Olyan büszkén nézegetem. Azóta csináltam még 4 üveggel, remélem azoknak sem lesz semmi baja. Nagyon köszönöm a tanácsokat és a receptet is.

hajcsu
hajcsu Fri, 2011-07-22 15:40

Köszönöm szépen a pontos és gyors választ. Ma délután már csinálom is. Majd megírom, hogy sikerült.
Üdv Hajcsu

hajcsu
hajcsu Fri, 2011-07-22 09:23

Köszönöm szépen Edit a segítséget.Biztos ki fogsz nevetni, egy valamit még tisztáznák.
Ha mindegyikre ráöntöm a kovászos szalicilos lét, és mondjuk marad még két üvegem sós vizet forraljak fel teszek abba is szalicilt és a maradék két üvegre azt öntsem? Mint írtam előbb sajnos még szégyenszemre soha nem raktam el befőttet. Ezért kérdezek annyit.
Üdv. Hajcsu

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Fri, 2011-07-22 10:36

Kedves hajcsu!
Igen, elvileg így is megmarad, (egyik kolléganőm így szokta elrakni.). Ha nekem kimarad (igaz max. 1 üvegre nem szokott jutni, de van hogy éppen elég a lé) azt be szoktam tenni a hűtőbe és gyorsan megesszük. A lényeg az, hogy nem kell nagyon sós lé, mert az ubi a kovászolás során már magába szívja a sót.
Üdv.: Edit

hajcsu
hajcsu Thu, 2011-07-21 16:42

ÉN azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi szalicilt kell használni. Ez nekem azért volna fontos mert még soha életemben nem raktam el semmilyen befőttet. Kérlek segíts.

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Thu, 2011-07-21 20:11

Kedves hajcsu!
Általában egy 7 dl-es üveghez nagyanyáink azt mondták, hogy egy késhegynyit. Na most szerintem ez egy elég tág fogalom. Én kb. egy csipetnyit teszek egy üveghez. Ha kirakod a megkovászolt uborkát, kis üvegekbe, akkor látod, hány üveggel lesz. Leszűröd a levét, és ebbe a lébe annyi csipetet raksz, ahány üveg uborka lett. De, ha véletlenül nem elég a kovászolt lé, forralj fel egy kis vizet kevés sóval, és ebbe is belerakhatod a szalicilt. A lényeg az, hogy a lé - mielőtt ráöntöd az uborkára - teljesen hűljön ki.
Üdv: Edit

Annocs
Annocs Thu, 2011-07-21 14:03

A férjemmel nagy kovászos uborka rajongók vagyunk így a receptedet biztosan ki fogom próbálni!

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-07-21 11:14

Kedves Edit!
Én is így készítem és nagyon finom! A fotód üdítő! (és az egyik kedvenc helyem Hajdúszoboszló!! :)))
Üdv.Edit

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Thu, 2011-07-21 11:58

Kedves Edit!
Köszönöm a kedves szavakat. Én is úgy gondolom, hogy ez egy jól bevált receptje a kovászos ubi télire való elrakásának. És elmondom neked, hogy az én kedvenc helyem is Hajdúszoboszló!
További szép napot Neked!
Üdv.:Edit

miggy
miggy / miggy Wed, 2011-07-20 18:16

Kedves Edit!
Ugyanígy teszem el a kovászos ubit télire, de a levét nem forralom fel sosem. Csak leszűröm és elkeverem benne a szalicilt, majd ráöntöm a kisebb üvegbe rakott uborkákra és még sosem ment tönkre...

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Wed, 2011-07-20 20:11

Kedves miggy!
Biztos, hogy úgy is el lehet rakni, az én Anyukám nagyon régóta így teszi el az uborkát, ez elég jól bevált.. De köszi a tippet ki fogom a te módszered szerint is próbálni. Szerencsére terem a kertben annyi ubi, hogy még ezen a nyáron kipróbálom. Majd télen jelentkezem, hogy hogyan sikerült. A nap hátralévő részére szép napot!

68
uborka 40 dkg
kapor 1 csokor
kenyér 1 szelet
0 ízlés szerint
víz 1 l
szalicil 1 késhegynyi