r
Nosalty Logó

Kovászos uborka 7. - télire

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kovászos uborka 7. - télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 68 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 273 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 17 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    386.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 68 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1418.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    530 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    277 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1544.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    714 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    164 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    102 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 273 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 17 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ízlés szerint elkészítjük a kovászolni való uborkát.2-3 nap alatt megérleljük.
  2. Ha megérett, leszedjük a kenyeret a tetejéről (újabban már burgonyával érlelem kenyér helyett a kovászos uborkát, az üveg aljára és a tetejére karikázom). Az uborkákat egyenként folyó vízzel leöblítjük a kenyérdaraboktól.
  3. 7 dl-es üvegekbe rakjuk.
  4. A vizet sűrű szövésű szűrőn vagy anyagon átengedjük.
  5. Felforraljuk, kevés szalicilt teszünk bele, és elkeverjük, hogy a szalicil ne legyen benne csomós.
  6. Majd ha teljesen kihűlt, ráöntjük az uborkára, lezárjuk a tetejét, és mehet a polcra.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 68969
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 20.

Ajánló

Az utóbbi két évben már nem kenyérrel, hanem burgonyával érlelem a kovászos uborkát, amitől még ropogósabb marad. Az üveg aljára és tetejére is karikázok belőle. Ha egy kicsit zavaros az uborkalé, nem kell aggódni, amúgy is zavarosabb marad. (Ez nem ecetes uborka!) De 2-3 hét alatt szépen letisztul.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyukámtól tanultam, aki gyerekkorom óta így rakja el télire a kovászos ubit. És milyen jó karácsonykor is enni belőle!

Hozzászólások (16)

Törölt felhasználó

Kedves Edit! Ugyanígy teszem el a kovászos ubit télire, de a levét nem forralom fel sosem. Csak lesz?röm és elkeverem benne a szalicilt, majd ráöntöm a kisebb üvegbe rakott uborkákra és még sosem ment tönkre...

Törölt felhasználó

Kedves miggy! Biztos, hogy úgy is el lehet rakni, az én Anyukám nagyon régóta így teszi el az uborkát, ez elég jól bevált.. De köszi a tippet ki fogom a te módszered szerint is próbálni. Szerencsére terem a kertben annyi ubi, hogy még ezen a nyáron kipróbálom. Majd télen jelentkezem, hogy hogyan sikerült. A nap hátralév? részére szép napot!

tekovacs

Szép a fotó!:)

Törölt felhasználó

Köszi! :-)

Bató Edit

Kedves Edit! Én is így készítem és nagyon finom! A fotód üdít?! (és az egyik kedvenc helyem Hajdúszoboszló!! :))) Üdv.Edit

Törölt felhasználó

Kedves Edit! Köszönöm a kedves szavakat. Én is úgy gondolom, hogy ez egy jól bevált receptje a kovászos ubi télire való elrakásának. És elmondom neked, hogy az én kedvenc helyem is Hajdúszoboszló! További szép napot Neked! Üdv.:Edit

Annocs

A férjemmel nagy kovászos uborka rajongók vagyunk így a receptedet biztosan ki fogom próbálni!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök neki, majd légyszíves, ha már majd az evés részén túl vagytok, írd meg hogy milyen lett. Üdv.: Edit

Törölt felhasználó

ÉN azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi szalicilt kell használni. Ez nekem azért volna fontos mert még soha életemben nem raktam el semmilyen bef?ttet. Kérlek segíts.

Törölt felhasználó

Kedves hajcsu! Általában egy 7 dl-es üveghez nagyanyáink azt mondták, hogy egy késhegynyit. Na most szerintem ez egy elég tág fogalom. Én kb. egy csipetnyit teszek egy üveghez. Ha kirakod a megkovászolt uborkát, kis üvegekbe, akkor látod, hány üveggel lesz. Lesz?röd a levét, és ebbe a lébe annyi csipetet raksz, ahány üveg uborka lett. De, ha véletlenül nem elég a kovászolt lé, forralj fel egy kis vizet kevés sóval, és ebbe is belerakhatod a szalicilt. A lényeg az, hogy a lé - miel?tt ráöntöd az uborkára - teljesen h?ljön ki. Üdv: Edit

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen Edit a segítséget.Biztos ki fogsz nevetni, egy valamit még tisztáznák. Ha mindegyikre ráöntöm a kovászos szalicilos lét, és mondjuk marad még két üvegem sós vizet forraljak fel teszek abba is szalicilt és a maradék két üvegre azt öntsem? Mint írtam el?bb sajnos még szégyenszemre soha nem raktam el bef?ttet. Ezért kérdezek annyit. Üdv. Hajcsu

Törölt felhasználó

Kedves hajcsu! Igen, elvileg így is megmarad, (egyik kollégan?m így szokta elrakni.). Ha nekem kimarad (igaz max. 1 üvegre nem szokott jutni, de van hogy éppen elég a lé) azt be szoktam tenni a h?t?be és gyorsan megesszük. A lényeg az, hogy nem kell nagyon sós lé, mert az ubi a kovászolás során már magába szívja a sót. Üdv.: Edit

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a pontos és gyors választ. Ma délután már csinálom is. Majd megírom, hogy sikerült. Üdv Hajcsu

Törölt felhasználó

Na itt is vagyok már. Eddig vártam hogy biztos legyen az eredmény. Az els? két üvegem tökéletes lett. Olyan büszkén nézegetem. Azóta csináltam még 4 üveggel, remélem azoknak sem lesz semmi baja. Nagyon köszönöm a tanácsokat és a receptet is.

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen. Örülök neki hogy jól sikerült. Végül is néha el?fordulhat, hogy a kupak nem jól zár és felrottyan, de reméljük az a 4 üveg is jó lesz!!! Üdv.: Edit

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet, megcsináltam, mindjárt öntöm rá a kihült levet. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen melegbe is mehet-e a spájzba, vagy tegyem még pár napra a h?t?be? Szép estét Kati http://gibkatkonyhaja.blogspot.com

Törölt felhasználó

Örülök, hogy kipróbálta a receptet. Én egyb?l a spájzba teszem. Fogyasztás el?tt kell egy kicsit leh?teni, mert a kovászos uborka szerintem hidegen a legfinomabb. Szép napot! Edit

evacili

Szia Kati! Rákattintottam a linkedre, hát ...hamar el is mentettem. Csodaklassz kaják vannak benne. Kölcsönveszek jó párat bel?le! Üdv: Cili

evacili

Nagyon tetszik a recept!Mi a hagyományos nyári kovi ubit szoktuk karácsonykor enni, amit el?tte 10-fok körüli h?mérsékleten tartok a tárolóban. De mint tudjuk, a tél nem csak karácsonyig tart, így feltétlenül megcsinálom a Te recepted alapján. Köszi, hogy feltetted!

Törölt felhasználó

Örülök, hogy tetszik a recept, sok sikert hozzá!

evacili

Megcsináltam, remélem karácsony után is ehetünk kovi-ubit!

evacili

Három hete ettük meg az utolsó üveggel. Olyan volt mint a nyári. Lassan lehet csinálni az új adagot. Nagyon jó recept!

huff

Köszi a receptet ! :)

Törölt felhasználó

Szívesen!:)

Lillus-M

Kedves Edit! A második üveg téli kovászos uborkát bontjuk fel. Egyetlen baj van vele: túl keveset készítettem bel?le :-)))) Köszönöm szuper jó ötlet. Pincében tárolom, ropogós és ízletes maradt, jöv?re meg kell soxoroznom az uborkatermesztésemet, hogy kielégítsem a család igényeit amik ezen remek recept következtében támadtak!

Törölt felhasználó

Nyáron raktunk el kovászos uborkát próba képen 10 literes jól záródó fedeles m?anyag vödörbe,nem forraltam a levét csak lesz?rtem,kevés natriumbenzonátot tettem bele,pincébe tároltuk.Rá felejtettünk ,tegnap bontottuk fel és tökéletes friss ropogós volt mint nyáron.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek