r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér jénaiban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Kovászos kenyér jénaiban
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 259 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2585 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 246 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 259 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5355.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    671 mg
  • Nátrium
    4106 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    496.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    333.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    210 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 2585 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    391 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 246 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Sütés előtti este a kézmeleg vízben elkeverjük a mézet és a kovászt.
  2. Kenyérsütő gépbe töltünk minden alapanyagot, és dagasztó-kelesztő programon lejáratjuk. Reggelig benne is hagyhatjuk.
  3. Reggel olajos kézzel áthajtogatjuk a tésztát, megformázzuk (én megfontam), sütőpapírral bélelt tetővel rendelkező sütőedénybe helyezzük, a tetejét megkenjük olajjal, lefedjük, és langyos helyen magára hagyva türelmesen várakozunk (4-6 órát).
  4. Mikor már a duplájára kelt, előmelegítjük a sütőt 210 fokra hőlégkeverésen, és a sütő aljába egy kisebb tepsibe vizet teszünk be. A kenyeret 30-40 percig sütjük lefedve, aztán levesszük a tetőt, és tetszőlege színűre sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 36x26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 101
  • Össznézettség: 32586
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 04.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kovászos kenyér jénaiban
Évi néni 1830 recept

Józsikám (a kovász) nagyszerű munkát végez. Fiatalka még, tehát kicsit lassan kel a kenyér, de a türelmen kívűl különösebb törődést nem igényel a kovászos kenyér sütése. Itt mi - akik kovászt használnak a kenyérsütéshez - mindig megbeszélünk minden fortélyt, hogy mindnyájan sikerrel süssük meg mindennapi kenyerünket, segítve ezzel szakác társunkat, és ez nagyon jó dolog.

Hozzászólások (5)

Ági78

Józsi nagyon ügyes! Szép lett a kenyered! :) Puszi: Ági

Torma

Agi, itt felettunk irtam egy kis osszefoglalot, talan hasznos lehet Neked is, puszi, T:)

Ági78

Ty???... Köszi szépen! No majd átfektetjük gyakorlatba ezt a sok hasznos infót! Köszi! Puszi érte: Ági

Évi néni

Köszönöm szépen, igyekszünk . Üdv: évi néni

Évi néni

Köszönöm szépen. Rá fogom szánni az id?t és megnézem milyen lesz hosszabb kelesztéssel. Puszi: Évi néni

Torma

Bocs, hogy "ideokoskodtam" egy par megjegyzest, de honapokba telt, mire ezeket a dolgokat osszeszedtem a netrol. Regen biztos minden videki kenyersuto haziasszony tudta ezeket...T :) Az en tapasztalatom az, hogy gepi dagasztas, hosszu kelesztes utan nagyon ruganyos belseju kenyeret kapok. A hajtogatasos, hosszu kelesztessel kapom a legkonnyebb kenyereket (foleg, ha lagyabb a teszta!). Forro sutoben fedeles edenyben sutve, vizzel lespriccelve ropogos lesz a hej. Melegedo sutoben, vegig 180 fokon, puhabb hejat kaptam. Nagyon vizes, lagy teszta- 12 orat kelesztve- forro edenyben sutve adja a nagyon-lyukacsos kenyeret (dagasztas nelkuli kenyer).

Évi néni

Ez mind nagyon hasznos információ és nagyszer?, hogy leírod, mert nekünk nem kell vele kísérletezni. Köszönöm szépen a tanácsokat. Fogom használni. Szép hetet! Üdv: Évi néni

Torma

Szia! Hát, ha Józsikádat így agyon-becézed, akkor nem is csodálom, hogy máris ilyen gyönyörû kenyereket produkáltok! Vadkovász kartársnõ, megkérdezhetem a yoghurt mire is jó benne? Gyorsítja a kelesztést? Azt tudom, hogy millió jó dolog van a yoghurtban (én itthon, házilag erjesztgetem azt is!) Kellemes hetet, T :)

Évi néni

Szia Kolléga! Szóval a joghurtot nagyon sokszor használom kelt tészta sütéséhez, mert lágyabb lesz t?le. Talán egy kicsit hígítani akartam a tésztát és valóban megfordult a gondolataim közt, hogy a kelesztést is meg lehet vele kicsit piszkálni. Üdv: Évi néni

Torma

Köszi, akkor kiprobalok egy joghurtos kenyeret ma, vagy holnap; most élesztgetem a Janimat ;)

villers

Szia! Els? kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy a begyúrásnál milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaes?/etetésre váró? Köszönöm

Évi néni

Szia! Én ha kovászos kenyeret sütök, akkor a kovászt kiveszem a h?t?b?l, hagyom kicsit felengedni, megetetem, és ha feljött, akkor abból használok a kenyérsütéshez. Üdv: Évi néni

villers

Köszönöm a gyors választ, nekem nincs h?t?ben, most 9 napos, és nagyon aktív. Akkor gondolom reggel megetetem, és amikor elindul (nálam ez 2-3 óra), akkor teszem a többi hozzávalóhoz, és hagyom megkelni ( a kovászom üvegb?l kimászásából ítélve talán nem lesz 4-6 óra. Remélem így jó lesz :) Még azt megkérdezhetem, hogy milyen szerepe van a méznek? Köszi

Évi néni

Kicsit segít a kelésben (ez az én elgondolásom), hiszen az éleszt?nek is egy kis édeskedéssel segítünk a kelésben és a sóval lassítjuk. Persze ez nem hiteles, csak így gondoltam. Sok sikert a kovászos kenyeredhez. Bármilyen lesz is, ragaszkodj hozzá, mert fantasztikusan finom kenyeret kapsz. Megéri a macera. Üdv: Évi néni

villers

Nem érzem macerának, férjem már nevet esténként, mikor közlöm, hogy "na jó, megetetem a babámat" :)

Törölt felhasználó

Mennyi kovászt használsz egy kenyérhez?

Évi néni

Egyharmad kovász,kétharmad liszt.

Törölt felhasználó

Köszi!

Évi néni

Én aktív,feljóv ? szakaszában használom.

Törölt felhasználó

Olyan kenyeret szeretnék sütni, amit nem kell formába tenni, hanem csak úgy sutty, be a kemencébe, de nekem szétterül! Tudtok ebben segíteni?

Évi néni

Talán a dagasztás nélküli kenyérrel kéne próbálkoznod, nagyon finom, semmi macera. :-)

Törölt felhasználó

Az hogy is van?

Évi néni

A NoSaltyn is találsz rengeteg receptet. Ez igényli a legkevesebb tör?dést. :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Életed leggyorsabb vega burgere, ami konzervből(!) készül

Ódzkodunk a húsmentes hamburgerektől, mert nem akarunk helyettesítgetni, imitálni, utánozni? Esetleg a drága és nehezen fellelhető alapanyagok miatt aggódunk? Kiráz a hideg a lombikban növesztett műhúsok gondolatától? Akkor felejtsük el az összes hasonló félelmünket, mert ez a hamburger minden, csak nem a fent felsorolt dolgok.

Nosalty

További cikkek