Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos focaccia

Kovászos focaccia
Kovászos focaccia
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A focaccia az egyik legizgalmasabb kenyérféle, hátha még kovásszal készítjük! Így persze nem ötperces a munkafolyamat, de minden belefektetett energiát megér, annyira gyönyörűen levegős és buborékos lesz a végeredmény. Ráadásul kezdő kovászolóknak tökéletes választás, mert sokkal egyszerűbb formázni, mint egy kenyeret, és azon se kell annyit aggódni, hogy vajon átsült-e. De elég ránézni a fotóra, szerintem önmagárt beszél! Egy kevés balzsamecetes olívaolajba mártogatva maga a mediterrán Árkádia!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A porcukrot elkeverjük a kézmeleg vízben, majd hozzákeverjük a lisztet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát - épp ezért érdemes lehet kézi mixer dagasztókarjával dolgozni. 30-60 percet pihenni hagyjuk az ekkor még elég ragacsos tésztánkat.
  2. A pihentetés után hozzáadunk 100 g friss, aktív (tehát nemrég etetett, de azóta "felfutott") kovászt. Alaposan a tésztához gyúrjuk.
  3. Kimérjük a sót, és a kovászos tésztához keverjük, majd ezzel is nagyon alaposan összedolgozzuk, már-már kidagasztjuk. Akkor tökéletes a tésztánk, ha ugyan ragacsosnak tűnik, ugyanakkor az edény falától szépen elhúzható.
  4. Ha ez így van, 30 perc pihentetés, majd kezdődhet a kovászos sütés legfárasztóbb és legkeményebb része, a hajtogatás. A hajtogatás lényege, hogy a pihentetett tésztát kétoldalt megfogjuk, picit befelé, egymás felé húzzuk a két kezünket, közben pedig felfelé is emeljük és megnyújtjuk a tésztát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tészta szépen nyúlik felfelé, amit aztán hagyunk behajtódni a kihúzott rész alá, a kezünkben lévő tésztát pedig lassan visszaengedjük. Megismételjük a mozdulatsort, majd 90 fokkal elforgatjuk az edényt, és elölről kezdjük. Majd még kétszer forgatunk és nyújtunk, így körbeérve a tésztával - na ez EGY hajtogatás.
  5. Hajtogatások között érdemes 30-60 perc pihenőidőt hagyni a tésztánknak. Összesen 4 órát hajtogassuk-pihentessük a tésztát - minél többször hajtogatjuk, annál buborékosabb lesz a végeredmény.
  6. Az utolsó hajtogatás előtt egy tepsibe beleöntjük az olívaolaj felét-kétharmadát. A hajtogatás után az olajba beleengedjük a tésztát, amit aztán ügyesen megfordítunk, hogy a másik oldalát is bevonja az olívaolaj.
  7. A következő lépésnél két verzió közül választhatunk, attól függően, hogy mikor kezdtük a tésztagyúrást. Ha még előttünk van a nap fele, akkor hagyjuk 4-5 órát szobahőmérsékleten pihenni a sütés előtt.
  8. Ha viszont már későre jár, akkor fedjük le a tepsit, és tegyük éjszakára hűtőbe. Másnap a sütés előtt 1-2 órával vegyük elő, és tegyük kicsit melegebb helyre (nagyszerű megoldás, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és az aljába teszünk egy pohár forrásban lévő vizet, majd betesszük a tésztát, és rácsukjuk az ajtót).
  9. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, és az aljába teszünk egy tálkában vizet. A sütésre kész focaccia tetejét meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd az ujjainkat belenyomogatjuk - ezekkel a kis kráterekkel nyeri el jellegzetes alakját a laposkenyér.
  10. A focaccia tetejét rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval díszítjük, majd az egészet sütőbe tesszük 20-25 percre.
  11. A kész focacciát hagyjuk úgy-ahogy kihűlni (úgyse bírjuk ki, míg teljesen lehűl), majd éles, recés késsel szeleteljük, és gyakorlatilag bármivel fogyasztjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 271
elküldve: 1
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
98 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

olasz lepénykenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

206
víz 385 ml
porcukor 1 ek
kenyérliszt BL80 500 g
kovász 100 g
10 g
olívaolaj 50 ml
rozmaring 3 szál
3 csipet