r
Nosalty Logó

Kovászos focaccia

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Kovászos focaccia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 206 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2484 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 232 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 206 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    59.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5015.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    553 mg
  • Nátrium
    3909 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    470.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    404 micro
Összesen 2484 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    364 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 232 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A porcukrot elkeverjük a kézmeleg vízben, majd hozzákeverjük a lisztet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát - épp ezért érdemes lehet kézi mixer dagasztókarjával dolgozni. 30-60 percet pihenni hagyjuk az ekkor még elég ragacsos tésztánkat.
  2. A pihentetés után hozzáadunk 100 g friss, aktív (tehát nemrég etetett, de azóta "felfutott") kovászt. Alaposan a tésztához gyúrjuk.
  3. Kimérjük a sót, és a kovászos tésztához keverjük, majd ezzel is nagyon alaposan összedolgozzuk, már-már kidagasztjuk. Akkor tökéletes a tésztánk, ha ugyan ragacsosnak tűnik, ugyanakkor az edény falától szépen elhúzható.
  4. Ha ez így van, 30 perc pihentetés, majd kezdődhet a kovászos sütés legfárasztóbb és legkeményebb része, a hajtogatás. A hajtogatás lényege, hogy a pihentetett tésztát kétoldalt megfogjuk, picit befelé, egymás felé húzzuk a két kezünket, közben pedig felfelé is emeljük és megnyújtjuk a tésztát. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tészta szépen nyúlik felfelé, amit aztán hagyunk behajtódni a kihúzott rész alá, a kezünkben lévő tésztát pedig lassan visszaengedjük. Megismételjük a mozdulatsort, majd 90 fokkal elforgatjuk az edényt, és elölről kezdjük. Majd még kétszer forgatunk és nyújtunk, így körbeérve a tésztával - na ez EGY hajtogatás.
  5. Hajtogatások között érdemes 30-60 perc pihenőidőt hagyni a tésztánknak. Összesen 4 órát hajtogassuk-pihentessük a tésztát - minél többször hajtogatjuk, annál buborékosabb lesz a végeredmény.
  6. Az utolsó hajtogatás előtt egy tepsibe beleöntjük az olívaolaj felét-kétharmadát. A hajtogatás után az olajba beleengedjük a tésztát, amit aztán ügyesen megfordítunk, hogy a másik oldalát is bevonja az olívaolaj.
  7. A következő lépésnél két verzió közül választhatunk, attól függően, hogy mikor kezdtük a tésztagyúrást. Ha még előttünk van a nap fele, akkor hagyjuk 4-5 órát szobahőmérsékleten pihenni a sütés előtt.
  8. Ha viszont már későre jár, akkor fedjük le a tepsit, és tegyük éjszakára hűtőbe. Másnap a sütés előtt 1-2 órával vegyük elő, és tegyük kicsit melegebb helyre (nagyszerű megoldás, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és az aljába teszünk egy pohár forrásban lévő vizet, majd betesszük a tésztát, és rácsukjuk az ajtót).
  9. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, és az aljába teszünk egy tálkában vizet. A sütésre kész focaccia tetejét meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd az ujjainkat belenyomogatjuk - ezekkel a kis kráterekkel nyeri el jellegzetes alakját a laposkenyér.
  10. A focaccia tetejét rozmaringlevelekkel és nagy szemű sóval díszítjük, majd az egészet sütőbe tesszük 20-25 percre.
  11. A kész focacciát hagyjuk úgy-ahogy kihűlni (úgyse bírjuk ki, míg teljesen lehűl), majd éles, recés késsel szeleteljük, és gyakorlatilag bármivel fogyasztjuk.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 1225
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 27.

Receptkategóriák

Kovászos focaccia
Rosanics Petra 141 recept

A focaccia az egyik legizgalmasabb kenyérféle, hátha még kovásszal készítjük! Így persze nem ötperces a munkafolyamat, de minden belefektetett energiát megér, annyira gyönyörűen levegős és buborékos lesz a végeredmény. Ráadásul kezdő kovászolóknak tökéletes választás, mert sokkal egyszerűbb formázni, mint egy kenyeret, és azon se kell annyit aggódni, hogy vajon átsült-e. De elég ránézni a fotóra, szerintem önmagárt beszél! Egy kevés balzsamecetes olívaolajba mártogatva maga a mediterrán Árkádia!

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek