Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tolófánk gyűrűk citromos cukormázzal

Tolófánk gyűrűk citromos cukormázzal
Tolófánk gyűrűk citromos cukormázzal
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első fánkom. :) Bár nem vagyok oda a fánkért, kedvenc süteményes könyvecskémet nézegetve megtetszett ez a fajtája. Égetett tésztát sem csináltam még soha, úgyhogy ez dupla kihívás volt. Bevallom, meg is küzdöttem vele. :) Végül törekvéseimet siker koronázta, és az eredménynek 10 perc után hűlt helyét se leltük. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

A sütéshez

ajánlat

A tolófánk tulajonképpen csak egy egyenes tésztacsíkot jelent, amit belenyomunk a forró olajba. Ez a változat jóval macerásabb, viszont annál különlegesebb.

Az égetett tészta a kettős hőhatás (főzés és sütés) miatt kapta a nevét. Elsősorban fánkokat készítenek belőle. Fontos, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele a langyosra hűlt tésztába, és jó alaposan keverjük ki. A sütőport pedig a teljesen kihűlt tésztába szabad beledolgozni, mert ha még melegen vagy langyosan adnánk hozzá, a sütőpor térfogatnövelő ereje túl hamar érvényesülne.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is ebből az adagból kb. 35 db fánk lesz. Ennek megfelelően sütőpapírt kb. 10x10 cm-es darabokra vágunk, és megvajazzuk őket. 
  2. A vizet lábosban felforraljuk, beletesszük a margarint, és ha felolvadt, lehúzzuk a tűzről. A lisztet és étkezési keményítőt beleszitáljuk.
  3. Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre. Állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg egységes masszává áll össze a tészta. Akkor jó, ha elválik a lábos falától. Áttesszük egy tálba, és hűlni hagyjuk.
  4. Robotgéppel beledolgozzuk a cukrot és a vaníliáscukrot. Öt tojást egyenként(!) jó alaposan beledolgozunk a masszába.
  5. A hatodik tojást felverjük, és csak annyit keverünk a tésztába, hogy fényesen csillogjon, és ne folyjon le a kanálról. A sütőport a teljesen kihűlt tésztába keverjük bele.
  6. Serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat.
  7. A tésztát adagonként csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírra gyűrűformát nyomunk belőle.
  8. A sütőpapírt egyik sarkánál fogva óvatosan a forró olajba mártjuk, így leválasztjuk róla a tésztát. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük (1-1 perc!). Szűrőkanállal kiszedjük, konyhai törlőpapírra szedve hűlni hagyjuk.
  9. A mázhoz a porcukrot citromlével és annyi meleg vízzel keverjük össze, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Ecsettel a fánkra kenjük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 814
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tolófánk-karikák, különleges égetett fánk, citrommázas fánkkarikák, szilveszteri fánk

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-01-29 11:30

Kedves Piroska!
Nagyon örülök, hogy így tetszik! :) Nálunk nagy sikere volt, másnap is keresték, hol az újabb adag. :) Ha megsütötted, kíváncsi vagyok a véleményedre! :)
Jó sütögetést kívánok!
Samiya

703
víz 250 ml
margarin 50 g
finomliszt 150 g
étkezési keményítő 30 g
cukor 25 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 6 db
sütőpor 1 tk
porcukor 100 g
citromlé 2 ek
víz 2 evőkanál
napraforgó olaj 3 dl