Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtelekvár, ahogy én csinálom

Körtelekvár, ahogy én csinálom
Körtelekvár, ahogy én csinálom
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg körténk lett a nyaralóban és kiderült, vannak különböző felhasználási lehetőségek is, egyik jobb, mint a másik.
Gyakorlatilag a szétrohadt körte kivételével minden feldolgozhatóvá vált így, egyedül a szárát dobjuk még ki, de a többinek megvan a helye... vagy megesszük, vagy lekvár, vagy távolabbi feldolgozást igénylő folyékony a végeredmény.
Most már tudjuk, milyen jó a körte...

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Friss kalácsra, a reggeli kávé mellett kíváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körtét megmossuk, és négybe vágva kimagozzuk.
  2. A negyedeket vékony szeletekre vágjuk egy nagy lábosba aprítva.
  3. Rákerül 1 kg cukor és a bor. Egy napig hagyjuk szépen állni.
  4. Utána addig főzzük, amíg a körtedarabok kicsit üvegesek nem lesznek, és már nincs habja.
  5. Rárakjuk a másik kiló cukrot is. Hagyjuk egy napot megint állni.
  6. Másnap felforralva hozzáadjuk a 3 zacskó zselét, jól elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözve el nem kezd forrni.
  7. Átöblített befőttes üvegbe rakjuk, késhegynyi szalicilt koppintunk a tetejére, lezárjuk jól, és a legjobb paplanjaink alá berejtjük, hogy egy napig hűljön, lassan.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 64 303
elküldve: 25
receptkönyvben: 247
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

körtés lekvár, körtedzsem

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PEGS
PEGS Wed, 2013-10-23 15:13

Mi az a '3 zacskó 3:1 zselé' ? Bocsánat,nagy szakértő vagyok :)

dvtakacs
dvtakacs Mon, 2013-10-14 22:05

Üdv Mindenkinek!
Tegnap összeraktam a receptet, ma elkezdtem főzni...
17:30-tól ment mostanáig, kb. a felére redukálódott az edényben, de a héja még mindig kemény...
A körte nagyon finom édes, a cukor fele van benne, de már most is jó édes, de nem kellene ennek szétfőnie? Konyhai robottal szeleteltem gyakorlatilag papírvékonyra, de még most is látszanak a szeletek... Lehet, hogy üvegesnek üveges, de kicsit zavar, hogy kemény maradt a héja.
Most lekapcsoltam, mert mennék aludni, beleteszem a maradék cukrot, és holnap folytatom.
Remélem nem lesz belőle sajtóhiba.

visnyoo
visnyoo Thu, 2013-09-26 15:40

..most tettem dunsztba, én is csak 80 dkg cukrot tettem bele, még így is édes, mert szuper körtét kaptam a szomszédomtól:-) tettem az 5 kg körtéhez a fahéjon kívül egy kevés őrölt szegfűszeget is és 1 kis zacsi vaniliáscukrot (mert nagyon szeretem az ízét)... hááát nem "rontotta" el, sőt..
Köszönöm a receptet.

kinke
vitorlázó / kinke Thu, 2013-09-26 20:25

ezek a finomítások nagyon jók...
a szegfőszeg OK, a vaniliáscukor azonban nekem is új - no, ezt viszont én fogom kipróbáni, de már cska jövőre - az idei körte elkészült már...
idén a jó idő miatt valóban édesebb volt maga a körte is - a 80dkg így valóban nem ront a minőségen.

gabormarika
gabormarika Sat, 2013-09-21 20:49

Elkészült és fantasztikusan finom lett !!! Köszönöm a szuper receptet!

balabe
balabe Wed, 2013-09-18 17:43

Hű, ez 1 nagyon jó recept, finom lett!!!!
Külön előnye, hogy két részletben megy bele a cukor, így lehet kalkulálni. Nekem, mivel nem szeretjük édesen, inkább a gyümölcs íze domináljon, elég volt össz. 80 dkg, igaz édes a körtém.

Nem forrt meg állás közben és hűtőbe sem raktam.

Olvasva azt hittem ez pepecs meló lesz, de nem, mert az utolsó két fázis már gyorsan megy.
Örülök a receptnek, köszönöm!

zimanyi.dori
zimanyi.dori Tue, 2013-09-10 14:33

Kedves Kinke!
Az egyes fázisok között amikor állni kell hagyni egy-egy napot, akkor hűtőbe tegyem a körtét? Illetve tényleg teljes napokat kell álljon, nem elég néhány óra?
Köszönöm, Dóri

milara
milara Tue, 2013-07-09 17:54

Szia!

Most álltam neki a receptnek, és felmerült bennem a kérdés,
ha szalicil nélkül hagyom állni egy-egy napig, nem fog megforrni?

Köszönöm,
Lilla

ernyos
ernyos Thu, 2012-12-20 21:53

Hú, megcsináltam... és mondhatom a párom nem igen akarta elhinni, hogy ebből lesz valami, és csak csodálkozott a napokig tartó procedúrán, a borra is azt mondta, hogy inkább ittuk volna meg (((: Most Mikuláskor nyitottuk meg az első üveget és én szinte nem is ettem belőle, olyan hamar elfogyott (: Apukám is kapott egy üveggel, őneki is nagyon ízlett! Köszönöm a receptet, főleg, hogy ez volt életem első eltevése, és ilyen sikerélményt okozott!

evacili
evacili Wed, 2012-08-29 15:41

Már pihennek a pihe-puha paplan alatt.Végül is nem tettem rá szalicilt, nem vagyok híve. A vizzel teli üvegeket mikróban felforraltam, a tetőket kifőztem és fejtetőre is állítottam, ahogy a 3:1-ben írja.De a lényeg: a LEKVÁR! Fantasztikus ize van. Én nem vagyok lekvár evő, egy évben ha egy üveggel megeszem, az sok.A gyerekeknek-unokáknak és a férjemnek főzök minden fajtából, aki egy napot nem tud elképzelni lekvárevés nélkül. De ez: levett a lábamról!!! Fantasztiku íze van. Nagyon finom muskotályos körtéből csináltam, hozzá a bor...Minden macerát megér. Ezt ki kell próbálni mindenkinek! Gratulálok a recepthez! Üdv: Cili

kinke
vitorlázó / kinke Wed, 2012-08-29 17:59

Wow...ez jó hír. egy ki sidő után rájün az ember, hogy ez nem is akkora macera, mert belejön a csínjába...
az idei szériában van már közel hatan üveg...:-)
Tibor

evacili
evacili Tue, 2012-08-28 14:43

Szia! Most csinálom, túlvagyok az első napon. Csoda finom már most. A körténk nagyon édes, lehet,hogy csak 30 dkg cukrot teszek még hozzá. Kérdezném, hogy miért kell rá a szalicil, ha 3:1-et teszünk bele? Üdv: Cili

Evuskka
Evuskka Tue, 2011-11-08 13:12

Ezt is le kell írnom! :)
Kivettem a kis üvegeket a paplan alól, és pakoltam a helyükre, amikor is jött a szomszédom és kérdezte, hogy ez az a körtelekvár amiről korábban meséltem, hogy el fogom tenni, mondtam, igen és nézze meg, milyen szépek lettek, kérdezte, hogy és finom is, hát kibontottam egyet és megkínáltam belőle, vajas kalácsra kenve, beleharapott a kalácsba és csak annyit mondott: Hűűűűűű ez naggggyon finom! Hát szerintem is! Most már kiderült, hogy az állaga is remek lett, vannak benne darabkák is, uh. nem győzöm köszönni a receptet!

kandi67
kandi67 Mon, 2012-08-27 10:04

Sziasztok mindenkinek!
Én szeretném kihagyni belőle a bort. Akkor mennyi cukor kellene?

kinke
vitorlázó / kinke Tue, 2012-08-28 15:07

nem kell több cukor bele - akkor még sűrübb lesz inkább, a bor "hiányában", illetve édesebb.
Hajrá!
( Az idén csináltunk borral, bor nélkül, kicsire vágva, fele-fele hámozva is.
egyik jobb, mint a másik...)

kandi67
kandi67 Tue, 2012-08-28 15:47

Köszi a választ!
Még egy kérdésem lenne. Én 3:1 befőző cukrot vettem. Szerinted ezt is "előre" rá kell szórni a körtékre és kétszerre főzni, ahogy írtad? Tegyek bele plusz zselé fixszet is? Zselatint nem használok.... :)

kinke
vitorlázó / kinke Tue, 2012-08-28 15:57

nem kell - mi úgy csináljuk, hogy csak a cukorral összefőzzük és amikor már üvegessé főtt a körte, akkor a végén hozzákeverem a 3:1-est, összeforralom még, hagyom 5-10 percet forrni, hogy gyöngyözősre forrjon és akkor már lezárom és már teszem is üvegbe.

Evuskka
Evuskka Mon, 2011-11-07 14:42

Na elkészült, megcsináltam!
Ízre naggggyon finom lett, ezt onnan tudom, hogy minőségellenőrzést végeztem abból az anyagból ami megmaradt az üvegekbe tevéskor, remélem az állaga is jó lesz, most pihennek a paplan alatt a kis üvegeim, mert tegnap este készültek el. Én nem tettem bele csak 1,5 kg cukrot úgy gondoltam elég édes lett így is, még annyit változtattam, mivel elég kemény volt a körte, hogy botmixerrel kicsit pépesítettem a végén de nem nagyon, maradtak benne darabok is.
Köszi a jó kis receptet!!!

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-11-07 15:00

Remek...
A cukormennyiség attól függ, mennyire édes maga a körte - az aprítás meg csak annyit változtat a helyzeten, hogy melyiket szereti jobban az ember.
Mi mindkettőt csináltuk, mindkettő finom. Ha a körtét apró kis szeletekre vágjuk, akkor is jó...
Hajrá, jó étvágyat hozzá....

Evuskka
Evuskka Tue, 2011-11-01 12:52

Köszi a választ! Akkor nem hámozom meg, jövő héten neki állok és megcsinálom! Majd referálok milyen lett!

Evuskka
Evuskka Sat, 2011-10-29 12:39

Sziasztok!
Kérdezném, hogy a körtéket nem kell meghámozni? Nekem olyan körtém van, ami most fog beérni, vagy is őszi körte, kicsit a magháznál köves, abból is lehet a fenti lekvárt készíteni? Az idén nagyon sok körte termés volt, jó lenne, ha megtudmán csinálni a lekvárt ebből a fajtából.
Előre is köszi a választ!

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-10-31 18:29

Nem kell meghámozni, csak jó kicsire vágni. A héja a kocsonyásodást segíti...
Mindkettőt próbáltuk, jobb az állaga, ha van héja is.
Jól meg kell mosni, a hibás részeket szépen kivágni...
Ennyi a tirok - nekünk idén is finom lett;-)

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-10-03 12:18

...és az idei vélemény:
A cukorból valóban több kellett egy "normál" befőzésnél, mert pont a nyár közepe kicsit nyűgös volt és csak diplomatikusan lehetett nyárnak nevezni...
Az eredmény remek, van jó sok, különböző variációkban - ahogy sikerült...
de kifogástalanul jó lett, egyik vlágosabb, másik sötétebb - és sikerült lábost is föld körüli pályára küldeni, így minden volt, ami a konyhában előfordulhat....-)

Gyenge Béláné
Gyenge Béláné Mon, 2011-10-03 07:04

Szia!
Megtudnád mondani, hogy kb. hány drb üvegbe megy bele ez az adag, van jó pár kiló körtém és lehet, hogy üvegem viszont kevés. Köszi Erika

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-10-03 12:16

én mindíg tartalékolok, de ez kb. 8 üveg - olyan 750gr-os körüli uborkás stílusú üveget jelent...

Tibor

Mariello
Mariello Thu, 2011-06-30 21:44

Hát ezt kipróbálom ősszel,mert idén rengeteg körtém lesz és nem tudom mit kezdjek vele.Ilyen lekvárról még sohasem hallottam.Ősszel megírom hogy sikerült és azt is ,hogy mennyire ízlett.Addig is köszönöm az ötletet és további sikeres befőzést kívánok.

metimarti
metimarti Thu, 2011-08-18 11:49

Szia!
Nekem is nagyon tetszik, el is kezdtem tegnap megcsinálni, túl vagyok az első napon, de szerintem nagyon sok a 2 kg cukor, már most is nagyon édes.Igaz a körtém is isteni finom ( Kálmán körte) édes!

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-10-03 12:15

kicsit későn...
DE:
A cukor nyilván függ a körtétől, de ha felhigítom a muskotállyal, akkor kell valami, ami megfogja.
Ezért van a több cukor...

868
körte 4 kg
cukor 2 kg
dzsemfix 3 csomag
fahéj 1 késhegynyi
édes fehérbor 5 dl
szalicil 1 késhegynyi