r
Nosalty Logó

Körtelekvár, ahogy én csinálom

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
vitorlázó
Körtelekvár, ahogy én csinálom
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 868 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10421 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 158 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    218.5 g
  • Cukor
    200 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 868 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1790.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    731 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2622 g
  • Cukor
    2395 mg
  • Élelmi rost
    126 mg

VÍZ

  • Összesen
    3451.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    504 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1584 micro
Összesen 10421 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 158 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A körtét megmossuk, és négybe vágva kimagozzuk.
  2. A negyedeket vékony szeletekre vágjuk egy nagy lábosba aprítva.
  3. Rákerül 1 kg cukor és a bor. Egy napig hagyjuk szépen állni.
  4. Utána addig főzzük, amíg a körtedarabok kicsit üvegesek nem lesznek, és már nincs habja.
  5. Rárakjuk a másik kiló cukrot is. Hagyjuk egy napot megint állni.
  6. Másnap felforralva hozzáadjuk a 3 zacskó zselét, jól elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözve el nem kezd forrni.
  7. Átöblített befőttes üvegbe rakjuk, késhegynyi szalicilt koppintunk a tetejére, lezárjuk jól, és a legjobb paplanjaink alá berejtjük, hogy egy napig hűljön, lassan.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 47
  • 7 napos nézettség: 659
  • Össznézettség: 73652
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 30.

Ajánló

Friss kalácsra, a reggeli kávé mellett kíváló.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Körtelekvár, ahogy én csinálom
vitorlázó 8 recept

Rengeteg körténk lett a nyaralóban és kiderült, vannak különböző felhasználási lehetőségek is, egyik jobb, mint a másik. Gyakorlatilag a szétrohadt körte kivételével minden feldolgozhatóvá vált így, egyedül a szárát dobjuk még ki, de a többinek megvan a helye... vagy megesszük, vagy lekvár, vagy távolabbi feldolgozást igénylő folyékony a végeredmény. Most már tudjuk, milyen jó a körte...

Hozzászólások

Mariello

Hát ezt kipróbálom ?sszel,mert idén rengeteg körtém lesz és nem tudom mit kezdjek vele.Ilyen lekvárról még sohasem hallottam.?sszel megírom hogy sikerült és azt is ,hogy mennyire ízlett.Addig is köszönöm az ötletet és további sikeres bef?zést kívánok.

metimarti

Szia! Nekem is nagyon tetszik, el is kezdtem tegnap megcsinálni, túl vagyok az els? napon, de szerintem nagyon sok a 2 kg cukor, már most is nagyon édes.Igaz a körtém is isteni finom ( Kálmán körte) édes!

vitorlázó

kicsit kés?n... DE: A cukor nyilván függ a körtét?l, de ha felhigítom a muskotállyal, akkor kell valami, ami megfogja. Ezért van a több cukor...

Törölt felhasználó

Szia! Megtudnád mondani, hogy kb. hány drb üvegbe megy bele ez az adag, van jó pár kiló körtém és lehet, hogy üvegem viszont kevés. Köszi Erika

vitorlázó

én mindíg tartalékolok, de ez kb. 8 üveg - olyan 750gr-os körüli uborkás stílusú üveget jelent... Tibor

vitorlázó

...és az idei vélemény: A cukorból valóban több kellett egy "normál" bef?zésnél, mert pont a nyár közepe kicsit ny?gös volt és csak diplomatikusan lehetett nyárnak nevezni... Az eredmény remek, van jó sok, különböz? variációkban - ahogy sikerült... de kifogástalanul jó lett, egyik vlágosabb, másik sötétebb - és sikerült lábost is föld körüli pályára küldeni, így minden volt, ami a konyhában el?fordulhat....-)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Kérdezném, hogy a körtéket nem kell meghámozni? Nekem olyan körtém van, ami most fog beérni, vagy is ?szi körte, kicsit a magháznál köves, abból is lehet a fenti lekvárt készíteni? Az idén nagyon sok körte termés volt, jó lenne, ha megtudmán csinálni a lekvárt ebb?l a fajtából. El?re is köszi a választ!

vitorlázó

Nem kell meghámozni, csak jó kicsire vágni. A héja a kocsonyásodást segíti... Mindkett?t próbáltuk, jobb az állaga, ha van héja is. Jól meg kell mosni, a hibás részeket szépen kivágni... Ennyi a tirok - nekünk idén is finom lett;-)

vitorlázó

Titok...

Törölt felhasználó

Köszi a választ! Akkor nem hámozom meg, jöv? héten neki állok és megcsinálom! Majd referálok milyen lett!

Törölt felhasználó

Na elkészült, megcsináltam! Ízre naggggyon finom lett, ezt onnan tudom, hogy min?ségellen?rzést végeztem abból az anyagból ami megmaradt az üvegekbe tevéskor, remélem az állaga is jó lesz, most pihennek a paplan alatt a kis üvegeim, mert tegnap este készültek el. Én nem tettem bele csak 1,5 kg cukrot úgy gondoltam elég édes lett így is, még annyit változtattam, mivel elég kemény volt a körte, hogy botmixerrel kicsit pépesítettem a végén de nem nagyon, maradtak benne darabok is. Köszi a jó kis receptet!!!

vitorlázó

Remek... A cukormennyiség attól függ, mennyire édes maga a körte - az aprítás meg csak annyit változtat a helyzeten, hogy melyiket szereti jobban az ember. Mi mindkett?t csináltuk, mindkett? finom. Ha a körtét apró kis szeletekre vágjuk, akkor is jó... Hajrá, jó étvágyat hozzá....

Törölt felhasználó

Ezt is le kell írnom! :) Kivettem a kis üvegeket a paplan alól, és pakoltam a helyükre, amikor is jött a szomszédom és kérdezte, hogy ez az a körtelekvár amir?l korábban meséltem, hogy el fogom tenni, mondtam, igen és nézze meg, milyen szépek lettek, kérdezte, hogy és finom is, hát kibontottam egyet és megkínáltam bel?le, vajas kalácsra kenve, beleharapott a kalácsba és csak annyit mondott: H?????? ez naggggyon finom! Hát szerintem is! Most már kiderült, hogy az állaga is remek lett, vannak benne darabkák is, uh. nem gy?zöm köszönni a receptet!

kandi67

Sziasztok mindenkinek! Én szeretném kihagyni bel?le a bort. Akkor mennyi cukor kellene?

vitorlázó

nem kell több cukor bele - akkor még s?rübb lesz inkább, a bor "hiányában", illetve édesebb. Hajrá! ( Az idén csináltunk borral, bor nélkül, kicsire vágva, fele-fele hámozva is. egyik jobb, mint a másik...)

kandi67

Köszi a választ! Még egy kérdésem lenne. Én 3:1 bef?z? cukrot vettem. Szerinted ezt is "el?re" rá kell szórni a körtékre és kétszerre f?zni, ahogy írtad? Tegyek bele plusz zselé fixszet is? Zselatint nem használok.... :)

vitorlázó

nem kell - mi úgy csináljuk, hogy csak a cukorral összef?zzük és amikor már üvegessé f?tt a körte, akkor a végén hozzákeverem a 3:1-est, összeforralom még, hagyom 5-10 percet forrni, hogy gyöngyöz?sre forrjon és akkor már lezárom és már teszem is üvegbe.

evacili

Szia! Most csinálom, túlvagyok az els? napon. Csoda finom már most. A körténk nagyon édes, lehet,hogy csak 30 dkg cukrot teszek még hozzá. Kérdezném, hogy miért kell rá a szalicil, ha 3:1-et teszünk bele? Üdv: Cili

vitorlázó

a szalicilt csak a tuti miatt, és csak épp egy pirinyót....

evacili

Már pihennek a pihe-puha paplan alatt.Végül is nem tettem rá szalicilt, nem vagyok híve. A vizzel teli üvegeket mikróban felforraltam, a tet?ket kif?ztem és fejtet?re is állítottam, ahogy a 3:1-ben írja.De a lényeg: a LEKVÁR! Fantasztikus ize van. Én nem vagyok lekvár ev?, egy évben ha egy üveggel megeszem, az sok.A gyerekeknek-unokáknak és a férjemnek f?zök minden fajtából, aki egy napot nem tud elképzelni lekvárevés nélkül. De ez: levett a lábamról!!! Fantasztiku íze van. Nagyon finom muskotályos körtéb?l csináltam, hozzá a bor...Minden macerát megér. Ezt ki kell próbálni mindenkinek! Gratulálok a recepthez! Üdv: Cili

vitorlázó

Wow...ez jó hír. egy ki sid? után rájün az ember, hogy ez nem is akkora macera, mert belejön a csínjába... az idei szériában van már közel hatan üveg...:-) Tibor

Törölt felhasználó

Hú, megcsináltam... és mondhatom a párom nem igen akarta elhinni, hogy ebb?l lesz valami, és csak csodálkozott a napokig tartó procedúrán, a borra is azt mondta, hogy inkább ittuk volna meg (((: Most Mikuláskor nyitottuk meg az els? üveget és én szinte nem is ettem bel?le, olyan hamar elfogyott (: Apukám is kapott egy üveggel, ?neki is nagyon ízlett! Köszönöm a receptet, f?leg, hogy ez volt életem els? eltevése, és ilyen sikerélményt okozott!

Törölt felhasználó

Szia! Most álltam neki a receptnek, és felmerült bennem a kérdés, ha szalicil nélkül hagyom állni egy-egy napig, nem fog megforrni? Köszönöm, Lilla

zimanyi.dori

Kedves Kinke! Az egyes fázisok között amikor állni kell hagyni egy-egy napot, akkor h?t?be tegyem a körtét? Illetve tényleg teljes napokat kell álljon, nem elég néhány óra? Köszönöm, Dóri

balabe

H?, ez 1 nagyon jó recept, finom lett!!!! Külön el?nye, hogy két részletben megy bele a cukor, így lehet kalkulálni. Nekem, mivel nem szeretjük édesen, inkább a gyümölcs íze domináljon, elég volt össz. 80 dkg, igaz édes a körtém. Nem forrt meg állás közben és h?t?be sem raktam. Olvasva azt hittem ez pepecs meló lesz, de nem, mert az utolsó két fázis már gyorsan megy. Örülök a receptnek, köszönöm!

gabormarika

Elkészült és fantasztikusan finom lett !!! Köszönöm a szuper receptet!

visnyoo

..most tettem dunsztba, én is csak 80 dkg cukrot tettem bele, még így is édes, mert szuper körtét kaptam a szomszédomtól:-) tettem az 5 kg körtéhez a fahéjon kívül egy kevés ?rölt szegf?szeget is és 1 kis zacsi vaniliáscukrot (mert nagyon szeretem az ízét)... hááát nem "rontotta" el, s?t.. Köszönöm a receptet.

vitorlázó

ezek a finomítások nagyon jók... a szegf?szeg OK, a vaniliáscukor azonban nekem is új - no, ezt viszont én fogom kipróbáni, de már cska jöv?re - az idei körte elkészült már... idén a jó id? miatt valóban édesebb volt maga a körte is - a 80dkg így valóban nem ront a min?ségen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek