Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolibri szelet

Kolibri szelet
Kolibri szelet
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amerikában népszerű Kolibri tortát készítettem el süteményként. A tészta szaftos, zamatos és gyümölcsös a banán, ananász és dió hármastól. A krémet pedig a lime teszi különlegessé. Tömény sütemény, úgyhogy sokat nem lehet belőle megenni.

Röviden így tudnám jellemezni: különleges tömör gyönyör. :)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém

Tetejére

  • 30 g dió (eredeti recept szerint pekándió)
  • 0.5 lime-ból nyert lime héja

ajánlat

Ha könnyebb süteményt, krémet szeretnénk, akkor vaj helyett keverhetünk a mascarponéhoz 2,5 dl tejből főzött vaníliapudingot.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kb. 25x33 cm-es tepsit.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. A banánt törjük össze pépesre villával, az ananászt pedig nagyon apróra, szinte pépesre aprítsuk fel. A diót mozsárban törjük tetszés szerint darabosra.
  4. A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a tojásokat, az olajat és a vaníliát, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A legvégén forgassuk bele a feldarabolt diót is.
  5. Kanalazzuk a tésztát a formába, simítsuk el, és kb. 30-35 perc alatt süssük készre (tűpróba). Ha még nem sült meg, de a teteje már sötétbarna, kezd pirulni, akkor tegyünk rá egy alufóliát, és úgy süssük tovább. Hűtsük ki egy kicsit, és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.

Krém

  1. Amíg sül a tészta, géppel keverjük habosra először a vajat és a cukrot, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Végül adjuk hozzá a vanília kivonatot, valamint egy lime reszelt héját és levét.
  2. Tegyük hűtőbe, amíg a tészta is kihűl, majd kenjük a tetejére.

Tetejére

  1. Szórjuk meg a tetejét dióval, és reszeljünk rá díszítésnek egy kis lime héjat.
  2. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen a krém, és könnyen szeletelni tudjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 310
elküldve: 6
receptkönyvben: 146
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny, Nagy húsvéti receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Kolibri süti, Koibri sütemény, Colibri szelet, Kolibri torta, ananászos sütemény, ananászos szelet, banános sütemény, banános szelet, ananászos sütemény, lime-os sütemény, mascarpones sütemény, mascarpones szelet

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Wed, 2018-03-21 00:54

Kedves Audrey!
A cukor mennyiségét rettenetesen soknak találom, a tésztában majdnem megegyezik a liszt mennyiségével, a banán is édes + az ananász konzerv is, ezért olyan tömény, a magam részéről inkább ennék kevésbé édesen két szeletet, minthogy egyetlen ilyen töményet elfogyasszak. Egy 25x33 cm-es tepsi sütihez 60 dkg cukrot teszel, sztem 30-35 dkg elegendő lenne és finom lenne annyival is. Egyébként jó a recept, szavazok rá.
üdvözlettel: Margó

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Thu, 2018-03-22 08:23

Kedves Margó!
Köszönöm az építő kritikát! :) Második alkalommal már én is kevesebb cukorral készítettem (100g), még úgy is édes volt. Elfelejtettem a receptet módosítani és lecsökkenteni a mennyiséget, módosítom is gyorsan.
Üdv.
Adrienn

mese habbal
mese habbal Sat, 2016-12-10 01:42

Audrey!
Elkeszitettem. Nagyon halas vagyok a receptert. Egyszeru elkesziteni, mutatos es eszmeletlenul finom...nagyon friss a lime-tol. Szavaztam is. Batran ajanlom mindenkinek! Nalunk favorit lett!

Teket Ágnes
Teket Ágnes Fri, 2016-09-16 11:38

Nem lehet, hogy a tésztába csak 5 dkg a tetejére pedig 3 dkg dió kell? A liszt mennyiségéhez képest, - ami 35 dkg - temérdek az 50 dkg dió. Gondoljunk csak bele, egy zserbóhoz kell kb. 30 dkg darált dió.....

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Sat, 2016-09-17 10:43

A dió mennyisége is grammban értendő, elnézést javítottam a receptleírásban is. Köszönöm az észrevételt!

Icka
Icka Thu, 2016-10-13 15:43

Ezért lenne érdemes a jól bevált dekagramm-nál maradni és akkor nem kell váltogatni nincs bekavarás. Én, ha találok és lementek egy receptet, mindig átváltom dkg-ra a gr-ban megadott mennyiségeket. Nekem zavaró.

709
banán 4 közepes db
ananászkonzerv 425 g
finomliszt 350 g
porcukor 50 g
tojás 3 db
olívaolaj 2 dl
szódabikarbóna 1 teáskanál
fahéj 1 kávéskanál
1 kávéskanál
vanília kivonat 1 teáskanál
dió 50 g
mascarpone 400 g
vaj 200 g
porcukor 300 g
lime héja 1 lime-ból nyert
limelé 1 lime-ból nyert
vanília kivonat 1 teáskanál
dió 30 g
lime héja 0.5 lime-ból nyert