Kókuszos aszalt gyümölcsbonbon vegadiától
Sokszor javasolják, hogy fogyasszunk aszalt gyümölcsöt a cukrozott édességek helyett, de az aszalt gyümölcsök rágcsálásához önmagukban nem mindig volt kedvem. Ezzel az egyszerű recepttel azonban belopták magukat a mindennapjaimba. A magas rosttartalomnak köszönhetően még az étvágyat is csökkenti, tisztít, vasat pótol, nagyon jó hatásai vannak, amint lentebb részlezve található. Nekem most ezek az aszalványok voltak épp itthon, de bármilyen aszalt gyümölcsből elkészíthetjük villámgyorsan ezt a nagyon egészséges rostbombát. Az összetevők közül az egyedüli kimaradhatatlan az aszalt szilva, mert ez adja meg az állagát. Az utifű héjat helyettesíthetjük kókuszreszelékkel. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, vaníliaporral, megforgathatjuk enyhén cukrozott kakaóporban. Nekem a reszelt narancshéjas a kedvencem! Néhány az alapanyagok jótékony hatásaiból: A szilvát és a belőle készült aszalt szilvát méltán tekinthetjük az egyik legegészségesebb gyümölcsünknek. Rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést. Köztudomású, hogy az aszalt szilva a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú. A psyllium másnéven útifűmag az egyik legideálisabb forrása a rostoknak. A vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni. Ezáltal létrejön egy lágy pép, ami segíti a toxikus anyagok eltávolítását. Ez a pép nagy mennyiségű rakományt hoz létre a belekben, és ez által megszünteti a szorulást, az étvágy csökkentésével és a hatékonyabb felszívódással segít a fogyásban, megelőzi a bélbetegségeket, csökkenti a koleszterinszintet. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is. Ezentúl jó hatással van a szemre, késlelteti az őszülést, a hajhullást, fiatalossá, életerőssé tesz, pozitív hatással van a testsúlykonrollra. Azok a vegyületek, amelyek gátolják a sejtek öregedését, rendkívül nagy mennyiségben megtalálhatóak a szőlő magvakban. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a "jó" HDL és csökkenti a "rossz" LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzi a szürkehályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhíti.