r
Nosalty Logó

Kerek ünnepi barhesz

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kerek ünnepi barhesz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 259 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4415 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    905 mg
  • Nátrium
    2946 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 2575 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 259 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Két tojást a méz felével és az olívaolajjal kihabosítunk. A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a méz másik felével elkeverve. Amikor felfutott, az élesztős vizet a tojásos keverékhez öntjük.
  2. Hozzászitáljuk a finomlisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
  3. A tészta tetejét kevés olívaolajjal lekenjük, folpackot terítünk rá, majd hagyjuk a duplájára kelni.
  4. A megkelt tészta súlyát lemérjük, majd 8db egyenlő részre osztjuk (nekem kb. 115g lett egy darab). A tésztaadagokat egyesével kigolyózzuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, majd szorosan feltekerjük, mintha bukta vagy stangli lenne - így lesznek szép, szabályosak a szálaink.
  5. A 8db tésztatekercset ezután egyesével kisodorjuk 50-60 centi hosszúra, figyelve rá, hogy amennyire lehet, egyformák legyenek a szálak.
  6. Jöhet a formázás: 2-2 szálat egymás mellé fektetünk vízszintesen, majd 2-2 szálat függőlegesen ráteszünk, mintha egy kettőskereszt lenne. Ezután a vízszintes alsó két szálát a jobb oldalon a függőleges jobboldali két szál fölé bujtatjuk, majd a bal felső sarokban ugyanígy járunk el.
  7. Ezután a négy égtáj felé néző 2x2 tésztaszálat megkeresztezzük egymással, mégpedig úgy, hogy ami az előbb felülre került, az most alábukik annak a két szálnak, ami ezelőtt alul volt.
  8. Ezután a keresztezés után felülre került szálakat a szomszédos tésztakeresztezés alulra került párja alá húzzuk (ezt már kicsit erősebben kell húzni, hogy elérjen oda), majd mikor mindegyik szállal körbeértünk így, akkor a végződéseket a kalácstest alá elrejtjük, így szépen kidomborítva a fonásmintát.
  9. A készre font barheszt lekenjük egy felvert tojással, majd chiamaggal vagy egész mákkal megszórjuk a tetejét.
  10. 180 fokra melegített sütőbe tesszük 20 percre, majd lejjebb vesszük a hőfokot 160-ra és így is 20 percet sütjük még.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 662
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kerek ünnepi barhesz
Rosanics Petra 316 recept

A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már szabad fogyasztani - hagyományosan sábátkor hosszúkásra fonják, míg újévkor és más, nagy ünnepekkor kerekre fonva készül. A fonása elsőre bonyolultnak tűnhet, viszont kimondottan logikus, és akinek egyszer sikerült, nem fogja elfelejteni a technikáját!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek