r
Nosalty Logó

Kenyér házilag Elmerenges konyhájából

elmerenges
Kenyér házilag Elmerenges konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

495
Kalória
13.2g
Fehérje
98.5g
Szénhidrátok
4.3g
Zsír
104.5g
Víz
-
Koleszterin
3.6g
Rost
2.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    832.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    104.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 495 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6658.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    341 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    4707 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    787.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    835.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3955 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 221 kcal

Elkészítés

  1. Keressünk egy megfelelő edényt, amibe a tésztát összedolgozhatjuk, és pihentethetjük. Én egy nagy méretű zománcos "vájlingot" használtam.
  2. Öntsük bele a lisztet, kicsit mozgassuk át, ettől fellazul. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. (Nekem a 2 teáskanál só kicsit kevésnek bizonyult, de lehet valaki nem szereti annyira sósan.)
  3. Az élesztőt keverjük össze 1-2 dl langyos vízzel, várjuk meg míg nagyjából feloldódik, majd adjuk hozzá a liszthez. Ezután öntsük még hozzá az olajat és a maradék vizet.
  4. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Ez elég ragacsos lesz, de nem kell megijedni. :) Egy kevés liszt segítségével válasszuk le a masszát az edény faláról. Most elkezdjük gyúrni a tésztát. Határozott, egyenletes mozdulatokkal formáljunk cipót a tésztából, 3-4 gyúrás után fordítsunk rajta egy negyed fordulatot. Ha nagyon ragadna egy kis lisztet adjunk hozzá. Nagyjából 10-12 perc gyúrás után állítsuk a cipót az edény közepére, finoman hintsük be liszttel a tetejét - tényleg csak nagyon finoman - majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Várjunk fele kb. 2 órát.
  5. A két óra leteltével a tésztánk óriásira dagadt. Kezdjük el leereszteni a tésztát. Ehhez néhány mozdulattal gyúrjuk át a tésztát az előzőekhez hasonlóan. Nem kell nagyon sokat dolgozni vele, csak engedjük ki az élesztő által termelt gázokat. A cipónk visszatér az eredeti méretéhez. Ismét hintsük le, takarjuk be, és várjunk vele kb. 1 órát.
  6. Az egy óra leteltével ismételten eresszük le a tésztánkat, és újra tegyük le pihenni, de most már a sütőlapra helyezzük el. Takarjuk le egy enyhén megvizesített konyharuhával. Ez azért kell, hogy finom ropogós kérge képződjön. Most már csak 25-30 percig pihentessük. Közben gyújtsuk be a sütőt.
  7. Egy késsel megvágjuk a cipó tetejét (ez nálam annyira nem szokott menni). Betesszük a sütőbe, és nagyjából 45-50 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, tegyük kenyérvágó deszkára, vagy ahogy én is csináltam, sütőrácsra, hogy szellőzni tudjon az alja.
  8. Élvezzük a házilag készített kenyerünket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Mindig is ki akartam próbálni, hogy milyen az otthon sütött kenyér íze. Egyik ismerősöm mesélte, hogy ő hogy készíti, és ezzel bogarat ültetett a fülembe. Így egy vasárnap reggelen elhatároztam, hogy én bizony kenyeret fogok sütni. Azt kell hogy mondjam, az eredmény jobb lett, mint amit elképzeltem.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Slambuc

Alföldi pásztor étel. Fogyókúrázóknak nem ajánlom. Elkészítése nagyon munkaigényes, a rázogatós része kemény fizikai munka. Nőknek nem ajánlom. Ezt nálunk apósom készíti.

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...