Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.

Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.
Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy arra számítani lehetett, ez is Limara receptje. Akkor érdemes ezzel a módszerrel sütni a kenyeret, ha az öregtésztánk már elmúlt egy hetes. Nekem még a Mi kenyerünknél is jobban ízlik, valahogy új erőre kap az öregtészta ezzel a módszerrel. Ennek ellenére, a Mi kenyerünk receptjét is lehet még ilyenkor is használni.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkeverünk 2 dl vizet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 tk cukrot, 1 dkg élesztőt és 15-20 dkg-át az öregtésztánkból.
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 órán át hagyjuk kelni.
  3. Ezután belekeverjük a maradék alapanyagokat: 1,2 dl vizet, 2 tk sót, 2 ek olajat, az aszkorbinsavat, a burgonyapelyhet és a megmaradt 40 dkg BL 80-as lisztet. Az egészet alaposan összedagasztjuk (én robotgép dagasztókarjával szoktam).
  4. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk duplájára kelni. (TIPP: Ha ezután a kelesztés után elveszünk a tésztából úgy 20 dkg-nyit, és egy kistálba téve betesszük a hűtőbe a következő sütésig, akkor van öregtésztánk. Ha ezt minden alkalommal megtesszük, akkor mindig van egy adag belőle a hűtőben!)
  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd megformázzuk a kenyeret.
  6. Innen mehet egyenesen a tapadásmentes zsírpapírral kibélelt vagy alaposan kizsírozott jénai aljába, rátesszük az edény tetejét, és ismét hagyjuk duplájára kelni.
  7. Éles pengével 2-3 helyen bevágjuk, az edény tetejébe vizet permetezünk, majd 230°C-ra előmelegített sütőbe tesszük (én kb. 100-150°C-nál teszem be a jénaimat, valahogy nem merem forróbba tenni hirtelen, viszont akkor hosszabb a sütési idő kb. 10 perccel).
  8. Kb. 30 percig sütjük így, majd visszavesszük a hőt 200°C-ra, és további 15-20 percig sütjük, vagy amíg a kívánt színt és héjvastagságot eléri.
  9. Rácsra tesszük, hideg vízzel lespricceljük, lekenjük, és hallgatjuk, ahogy "beszélget". :-)

  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x22x10 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 820
elküldve: 1
receptkönyvben: 72
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fehér kenyér, kenyér idős öregtésztából, házi fehér kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

totyka49
totyka49 Fri, 2010-11-19 11:47

Szia Zit!
Hogy készül az öreg tészta? Netán ez a kovász? Üdv totyka

manócska2010
manócska2010 Mon, 2010-08-02 10:11

Szia! A hűtőből kivett öregtésztát hidegen kell a többi hozzávalóhoz hozzáadni? Üdv Manó

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-08-02 11:25

Szia Manó! Igen, legalábbis én úgy szoktam. :-)

282
víz 3.2 dl
kenyérliszt BL80 60 dkg
cukor 1 teáskanál
élesztő 1 dkg
öregtészta 15 dkg
2 tk
napraforgó olaj 2 ek
aszkorbinsav 1 csipet
burgonyapehely 4 dkg