r
Nosalty Logó

Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kenyér élesztett öregtésztával -Házi fehér kenyér 7.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 282 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2818 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 244 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    689.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    549 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 282 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6899.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    785 mg
  • Nátrium
    5486 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    418.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    505 micro
Összesen 2818 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    475 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 244 Kcal

Elkészítés

  1. Elkeverünk 2 dl vizet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 tk cukrot, 1 dkg élesztőt és 15-20 dkg-át az öregtésztánkból.
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 órán át hagyjuk kelni.
  3. Ezután belekeverjük a maradék alapanyagokat: 1,2 dl vizet, 2 tk sót, 2 ek olajat, az aszkorbinsavat, a burgonyapelyhet és a megmaradt 40 dkg BL 80-as lisztet. Az egészet alaposan összedagasztjuk (én robotgép dagasztókarjával szoktam).
  4. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és hagyjuk duplájára kelni. (TIPP: Ha ezután a kelesztés után elveszünk a tésztából úgy 20 dkg-nyit, és egy kistálba téve betesszük a hűtőbe a következő sütésig, akkor van öregtésztánk. Ha ezt minden alkalommal megtesszük, akkor mindig van egy adag belőle a hűtőben!)
  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd megformázzuk a kenyeret.
  6. Innen mehet egyenesen a tapadásmentes zsírpapírral kibélelt vagy alaposan kizsírozott jénai aljába, rátesszük az edény tetejét, és ismét hagyjuk duplájára kelni.
  7. Éles pengével 2-3 helyen bevágjuk, az edény tetejébe vizet permetezünk, majd 230°C-ra előmelegített sütőbe tesszük (én kb. 100-150°C-nál teszem be a jénaimat, valahogy nem merem forróbba tenni hirtelen, viszont akkor hosszabb a sütési idő kb. 10 perccel).
  8. Kb. 30 percig sütjük így, majd visszavesszük a hőt 200°C-ra, és további 15-20 percig sütjük, vagy amíg a kívánt színt és héjvastagságot eléri.
  9. Rácsra tesszük, hideg vízzel lespricceljük, lekenjük, és hallgatjuk, ahogy "beszélget". :-)
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x22x10
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 16914
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 30.

Receptkategóriák

Ahogy arra számítani lehetett, ez is Limara receptje. Akkor érdemes ezzel a módszerrel sütni a kenyeret, ha az öregtésztánk már elmúlt egy hetes. Nekem még a Mi kenyerünknél is jobban ízlik, valahogy új erőre kap az öregtészta ezzel a módszerrel. Ennek ellenére, a Mi kenyerünk receptjét is lehet még ilyenkor is használni.

Hozzászólások

manócska2010

Szia! A h?t?b?l kivett öregtésztát hidegen kell a többi hozzávalóhoz hozzáadni? Üdv Manó

Törölt felhasználó

Szia Manó! Igen, legalábbis én úgy szoktam. :-)

Törölt felhasználó

Szia Zit! Hogy készül az öreg tészta? Netán ez a kovász? Üdv totyka

P.

Szia Totyka! Amíg Zit nem válaszol, itt az öregtészta receptje, szintén Zitt?l. http://www.nosalty.hu/limara_oregtesztaja_recept_23393 Eszter

Törölt felhasználó

Köszi Eszter!

Törölt felhasználó

Köszi Eszter! :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek