Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt málé

Kelt málé
Kelt málé
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Duna TV  "Ízőrzők" című műsorában láttam, Lenti és környékén készítik ezt az egyszerű, de finom kelt tésztát.

Aki szeretné, a Duna TV honlapján a videotárban megnézheti az adást és a tészta készítés folyamatát is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én ennél a receptnél is csínján bántam a cukorral, kb. a felét tettem bele, mint ami a leírásban szerepel. Nekem a mazsola leszállt a sütemény aljára,  talán akkor kellene a tésztára szórni, amikor már a tepsiben van. És talán a tepsi méretén is változtatni fogok, eggyel kisebben sütöm, így magasabb lesz a tészta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejben, 1 kanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A 3 tojást szétválasztjuk. A sárgájába 3 ek cukrot, fél liter tejet és 30-35 dkg lisztet és  1 kávéskanál sót keverünk. Ehhez öntjük hozzá a megkelt élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a galuska tésztánál kicsit hígabb masszát kapjunk.
  3. Amikor már jól kidolgoztuk, az olajat és a mazsolát is hozzákeverjük. Meleg helyen egy óráig pihentetjük.
  4. A tepsit vajjal/zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk, beleöntjük a megkelt málét. Majd 10-15 percig még így is állni hagyjuk.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A diót kisebb darabokra vágjuk.
  7. Amikor a tészta már majdnem megsült, a tojásfehérjébe bvelekeverjük a vaníliás cukrot és 20 dkg cukrot, majd kemény habbá verjük. A forró tészta tetejére kenjük, a vágott dióval jól megszórjuk, és 15 percre visszatesszük a sütőbe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 138
elküldve: 5
receptkönyvben: 104
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Ildi71

Mióta szakács: 2009.10.04.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mazsolás prósza, mazsolás málé, diós prósza

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsi965
zsuzsi965 Fri, 2012-04-13 09:13

Szia! Búzaliszt van benne? Eddig úgy tudtam, hogy a prósza kukoricalisztből készül, én is sütöttem már. De ki fogom próbálni. Még annyi, hogy a mazsolát lisztbe kell forgatni, mielőtt rászórod a tésztára, akkor nem süllyed le.
Üdv: Zsuzsi

ildi71
Ildi71 / ildi71 Fri, 2012-04-13 10:23

Kedves Zsuzsi!
Igen, búzaliszttel kell készíteni. A prószának/málénak is több változata van. Én is gyakran sütök szilva vagy baracklekváros prószát kukoricaliszttel.
Ismerem én is a lisztes trükköt, de úgy tűnik abban a pillanatban elfelejtettem :)

Aginesz
Aginesz Thu, 2012-04-12 16:13

Elkészült a nagy mű.Kinézetre csodás.......s az íze,hmmm mennyei!Ezt az ízt kerestem.Teljesen olyan mint gyermekkoromban.Még egyszer köszönöm!

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Wed, 2012-04-11 13:23

Most először olvasok ezen az oldalon az "Ízőrzők" műsoráról, amit nagyon szeretek, le is töltöttem sok receptet, vannak kedvenceink köztük. Nagyon örülök, hogy más is ismeri és használja. Ezt a receptet elmentettem, ki fogom próbálni.

Aginesz
Aginesz Wed, 2012-04-11 12:15

Kedves Ildi71!
Köszönöm a receptedet.Ezt keresem már évek óta,csak anyukám:lábatlannak hívta ezt a süteményt.Ő is az édesanyjától tanulta,ezért nem volt leírva sehol.Sajnos én már nem tudtam megtanulni tőle.Nagyon hiányzott a családi repertoáromból,de most hála neked megtudtam a készítésének módját.Mentettem s hamarosan megsütöm.
Még annyi,hogy anyu mazsolát nem tett bele,hanem a már meg kelt tésztára szórt meggyet és cukros diót.Nyam-nyam,holnap ez lesz az ebéd valami tartalmas levessel:)))

ildi71
Ildi71 / ildi71 Wed, 2012-04-11 17:48

Kedves Aginesz!
Látod nem vesznek el a régi családi receptek, csak valahol megbújnak és idő kérdése, de előbukkannak.
Biztos, hogy bármilyen gyümölccsel finom, ahány ház, annyi szokás.
Ahogy a story-nál írtam, érdemes megnézni az autentikus forrásomat, a TV műsort is!

1342
finomliszt 35 dkg
cukor 30 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
élesztő 4 dkg
tej 0.5 l
mazsola 10 dkg
tojás 3 db
1 kávéskanál
napraforgó olaj 1 dl
dió 20 dkg