Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt prósza

Kelt prósza
Kelt prósza
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyik kedves süteménye, mára teljesen feledésbe merült. Most véleltlenül találtam meg az Ábrahám Gézáné szerkesztette Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás c. könyvében, s rögtön el is készítettem. 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Egy bögre kakaó vagy tea mellé, kávéhoz kitűnő, nem túl édes tészta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl enyhén cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A tojást egy nagyobb edényben  jól felverjük, s fele tejjel és a sóval elvegyítjük. Ehhez öntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, a maradék langyos tejet és a felolvasztott zsírt. Simára keverjük.
  4. Letakarjuk, s meleg helyen egy óra hosszat kelni hagyjuk.
  5. Ezután egy zsírral kikent gáztepsibe öntjük, amelyben szépen elsimítjuk (vizes kanállal könnyebb).
  6. Egy tojássárgáját fél dl tejjel elkeverjük, megkenjük vele a tészta tetejét, amelyet megszórunk a durvára vágott dióval és kristálycukorral.
  7. Még fél óráig kelni hagyjuk a tepsiben, majd megsütjük.
  8. Kockákra vágva tálaljuk.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 074
elküldve: 2
receptkönyvben: 90
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós kocka, kelt málé, dióval szórt prósza

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

368
finomliszt 50 dkg
tej 4 dl
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
sertészsír 1.5 dkg
dió 2 marék
élesztő 2 dkg
cukor 3 ek
1 teáskanál
sertészsír 1 ek