Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt forgácsfánk

Kelt forgácsfánk
Kelt forgácsfánk
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2012-ben budapesti kórházban feküdtem, ott idős szobatársamtól kaptam e receptet, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. Család és unokák nagy örömére, bár tartottam tőle, hogy a bor végett nem fog ízleni nekik, de észre sem venni a tésztában. Nagyon boldog voltam, most is másfél adagot készítettem, és elfogyott. Alig tudtam félretenni fényképezésre, jobban ízlett nekik, mint a farsangi fánk, ez egy nagymama számára boldogság, ha csak ülve is tudtam elkészíteni.

hozzávalók / 8 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Ajánlani tudom hétvégére, farsangra, de még hétköznapi ebéd utáni második fogásként.

Ha valaki nem akarja tisztán borral gyúrni, meg lehet felezni a bort 1 dl vízzel. De lehet háromnegyed része víz, többi bor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk.
  2. Beletesszük a puha vajat, tejfölt, tojássárgáját, végül a bort.
  3. Fél deci langyos tejbe tesszük a cukrot, sót, élesztőt belemorzsoljuk, összekeverjük, várunk vele 3 percet, majd a lisztbe öntjük.
  4. Ezután az összeset jól összegyúrjuk, ha nagyon lágy a tészta, pici lisztet adunk hozzá.
  5. Ha már jó rugalmas, közepes keménységű a tésztánk, enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, majd ismét átgyúrjuk.
  6. Rúd alakúra sodorjuk, és 4 cipót formálunk belőle, és 40 percig pihentetjük.
  7. Majd egyesével enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, derelyevágóval 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk, de csavarhatjuk, közepébe rést vághatunk, masni formát készíthetünk.
  8. Vászon terítőre tesszük, míg az összessel nem végzünk, letakarjuk, s amíg az olaj felhevül, pihentetjük.
  9. Egy 4 literes lábosba öntjük az étolajat, kis csipet tésztával meg tudjuk nézni: akkor jó, amikor már jó meleg az olaj, és egyből feljön a tészta az olaj felszínére.
  10. 5-6 darabot teszünk bele sülni, az alja legyen felül, erre nem kell fedő, kb. 1 percig sütjük egyik-másik oldalát, ha megsült, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  11. Amikor az összeset kisütöttük, hűlni hagyjuk, és hidegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
  12. Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de natúran is nagyon finom.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 181
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csöröge, herőce

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

820
rétesliszt 50 dkg
finomliszt 20 dkg
teavaj 10 dkg
tejföl 150 g
tojássárgája 4 db
fehérbor 2 dl
friss élesztő 4 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 csipet
1 csipet
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag