r
Nosalty Logó

Kelt forgácsfánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabimami58
Kelt forgácsfánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    352.5 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2537.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1376 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    718.5 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1175 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    93 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    627 micro
  • Kolin:
    798 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1149 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1007 micro
Összesen 6553 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk.
  2. Beletesszük a puha vajat, tejfölt, tojássárgáját, végül a bort.
  3. Fél deci langyos tejbe tesszük a cukrot, sót, élesztőt belemorzsoljuk, összekeverjük, várunk vele 3 percet, majd a lisztbe öntjük.
  4. Ezután az összeset jól összegyúrjuk, ha nagyon lágy a tészta, pici lisztet adunk hozzá.
  5. Ha már jó rugalmas, közepes keménységű a tésztánk, enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, majd ismét átgyúrjuk.
  6. Rúd alakúra sodorjuk, és 4 cipót formálunk belőle, és 40 percig pihentetjük.
  7. Majd egyesével enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk fél centi vastagra, derelyevágóval 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk, de csavarhatjuk, közepébe rést vághatunk, masni formát készíthetünk.
  8. Vászon terítőre tesszük, míg az összessel nem végzünk, letakarjuk, s amíg az olaj felhevül, pihentetjük.
  9. Egy 4 literes lábosba öntjük az étolajat, kis csipet tésztával meg tudjuk nézni: akkor jó, amikor már jó meleg az olaj, és egyből feljön a tészta az olaj felszínére.
  10. 5-6 darabot teszünk bele sülni, az alja legyen felül, erre nem kell fedő, kb. 1 percig sütjük egyik-másik oldalát, ha megsült, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  11. Amikor az összeset kisütöttük, hűlni hagyjuk, és hidegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
  12. Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de natúran is nagyon finom.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4192
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 01.

Ajánló

Ajánlani tudom hétvégére, farsangra, de még hétköznapi ebéd utáni második fogásként. Ha valaki nem akarja tisztán borral gyúrni, meg lehet felezni a bort 1 dl vízzel. De lehet háromnegyed része víz, többi bor.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kelt forgácsfánk
Gabimami58 139 recept

2012-ben budapesti kórházban feküdtem, ott idős szobatársamtól kaptam e receptet, azóta is nagyon sokszor elkészítettem. Család és unokák nagy örömére, bár tartottam tőle, hogy a bor végett nem fog ízleni nekik, de észre sem venni a tésztában. Nagyon boldog voltam, most is másfél adagot készítettem, és elfogyott. Alig tudtam félretenni fényképezésre, jobban ízlett nekik, mint a farsangi fánk, ez egy nagymama számára boldogság, ha csak ülve is tudtam elkészíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek