Katica torta 4.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szeva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
9g tojás12 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
47 kcal
-
6g tej4 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
5 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
-
9 kcal
A csokikrémhez
-
18g tojás23 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
2 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
21g margarin149 kcal
A csokoládémázhoz
A díszítéshez
-
29g marcipán135 kcal
Összesen
618
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
75g tej42 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
57 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
111 kcal
A csokikrémhez
-
220g tojás277 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
23 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
250g margarin1793 kcal
A csokoládémázhoz
A díszítéshez
-
350g marcipán1617 kcal
Összesen
7386
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
6g tojás7 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
3.5g napraforgó olaj31 kcal
-
4.1g tej2 kcal
-
8.1g finomliszt30 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
-
2.2g sárgabaracklekvár6 kcal
A csokikrémhez
-
11.9g tojás15 kcal
-
10.8g cukor42 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
5.4g étcsokoládé30 kcal
-
13.5g margarin97 kcal
A csokoládémázhoz
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
1.3g víz0 kcal
-
1.6g csokoládé9 kcal
A díszítéshez
-
19g marcipán88 kcal
Összesen
400
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 34.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.8 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 199 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
618
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 96.4 g
Zsír
-
Összesen 417.8 g
-
Telített zsírsav 88 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 92 g
-
Koleszterin 1091 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3157.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 541 mg
-
Foszfor 1429 mg
-
Nátrium 553 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 837.1 g
-
Cukor 646 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 319.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2515 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 53 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 249 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 910 mg
-
Retinol - A vitamin: 2385 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 1559 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1549 micro
Összesen
7386
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
400
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
10 dkg cukor
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
0.8 dl tej
-
15 dkg finomliszt
-
2.5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 csomag habfixáló
-
2 ek sárgabaracklekvár
A csokikrémhez
-
4 db tojás
-
20 dkg cukor
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg étcsokoládé
-
25 dkg margarin
A csokoládémázhoz
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 ek cukor
-
3 ek víz
-
3 dkg csokoládé
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- Első nap: A torta nedves és száraz elemeit összekeverjük, és tojáshabbal lazítjuk. 175 C-on kb. 30 percig sütjük. (2x sütöttem meg, mert a 26 cm-es formára volt szükség).
- A krémhez gőz fölött folytonos keverés mellett összefőzzük a tojást, a cukrot és a kakaóport. Ha egyneműsítettük, akkor az apró darabokra vágott, jó minőségű csokoládét is beletesszük, és folytatjuk a keverést. A szobahőmérsékletűre hűlt krémhez hozzádolgozzuk a habfixet és a habosra kevert margarint. Másnapig a hűtőben várja a folytatást.
- Második nap: Egymásra tesszük a két lapot. (A domborúra sült lapoknak megörültem, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni.) A potrohot kialakítjuk. Az előzőnap elkészített krémmel megtöltjük. A szárnyakra is kenünk krémet,de csak vékonyan. A „hulladékból” lesz a fej. A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot, és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.
- A „klasszikus” csokimázzal bevonjuk a katica testét és a fejet. Vaj helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé. Rögtön a tésztára öntjük, majd szórhatunk rá egy kis csokidarát, és hagyjuk megdermedni. A maradék mázat tegyük el a pöttyökhöz és a fej rögzítéséhez. Pár óra állás után szépen elsimítotjuk egy nedves késsel.
- Mielőtt marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben.
- Harmadik nap: A marcipánt 2 nylon között nyújtjuk ki, mert könnyen fordítható, az állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, margarinnal. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik. Fólia vagy gumikesztyűs kézzel tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül és ráhelyezni a tortára. Rásimítjuk.
- Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni.A legkisebb pogácsaszaggatóval bejelöljük a pöttyök helyét. A marcipánkarikákat nem távolítotjuk el, hogy ne roncsoljuk a művet. Inkább egy kis „várárok” marad a pötty körül. A csokoládé sűrűségét be kell állítani, és ne legyen meleg, csak még éppen tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26cm kerek
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12639
- Feltöltés dátuma: 2011. március 23.
Ajánló
A torta és a krém is nagyon finom. Jól tárolható, imádnivaló. Esetleg egy kis narancshéjjal vagy kávéval meg lehet bolondítani, hogy ne legyen mindig ugyanaz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
Szeva
46 recept
Számtalan katicavariácót olvastam, láttam, de mindegyikben volt valami, amivel nem tudtam megbarátkozni. Aztán segítségül vettem kiskukta csokoládétorta tésztáját és a tortabirodalomból a krémet. Pudingos krém nem jöhetett szóba, mert a marcipán nem szereti. A tortát nem szerettem volna 3 darabra szabni, mert így szebben lehetett szeletelni. Akkora sikere lett a műnek, hogy a következő születésnapra is megkaptam a felkérést. A képen nem látszik jól, de ez igazi piros volt, és nem rózsaszín. A fényképezés nem tartozik az erősségeim közé.