r
Nosalty Logó

Katica torta 4.

Szeva
Katica torta 4.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

618
Kalória
8g
Fehérje
69.8g
Szénhidrát
34.8g
Zsír
26.6g
Víz
90.9g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
53.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 7386 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A csokoládémázhoz

A díszítéshez

Összesen 400 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    417.8 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    1091 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3157.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    541 mg
  • Foszfor
    1429 mg
  • Nátrium
    553 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    837.1 g
  • Cukor
    646 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    319.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2515 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    53 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    249 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    910 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2385 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    1559 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1549 micro
Összesen 7386 kcal
  • 6% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 400 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Első nap: A torta nedves és száraz elemeit összekeverjük, és tojáshabbal lazítjuk. 175 C-on kb. 30 percig sütjük. (2x sütöttem meg, mert a 26 cm-es formára volt szükség).
  2. A krémhez gőz fölött folytonos keverés mellett összefőzzük a tojást, a cukrot és a kakaóport. Ha egyneműsítettük, akkor az apró darabokra vágott, jó minőségű csokoládét is beletesszük, és folytatjuk a keverést. A szobahőmérsékletűre hűlt krémhez hozzádolgozzuk a habfixet és a habosra kevert margarint. Másnapig a hűtőben várja a folytatást.
  3. Második nap: Egymásra tesszük a két lapot. (A domborúra sült lapoknak megörültem, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni.) A potrohot kialakítjuk. Az előzőnap elkészített krémmel megtöltjük. A szárnyakra is kenünk krémet,de csak vékonyan. A „hulladékból” lesz a fej. A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot, és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.
  4. A „klasszikus” csokimázzal bevonjuk a katica testét és a fejet. Vaj helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé. Rögtön a tésztára öntjük, majd szórhatunk rá egy kis csokidarát, és hagyjuk megdermedni. A maradék mázat tegyük el a pöttyökhöz és a fej rögzítéséhez. Pár óra állás után szépen elsimítotjuk egy nedves késsel.
  5. Mielőtt marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben.
  6. Harmadik nap: A marcipánt 2 nylon között nyújtjuk ki, mert könnyen fordítható, az állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, margarinnal. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik. Fólia vagy gumikesztyűs kézzel tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül és ráhelyezni a tortára. Rásimítjuk.
  7. Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni.A legkisebb pogácsaszaggatóval bejelöljük a pöttyök helyét. A marcipánkarikákat nem távolítotjuk el, hogy ne roncsoljuk a művet. Inkább egy kis „várárok” marad a pötty körül. A csokoládé sűrűségét be kell állítani, és ne legyen meleg, csak még éppen tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 240 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26cm kerek

Számtalan katicavariácót olvastam, láttam, de mindegyikben volt valami, amivel nem tudtam megbarátkozni. Aztán segítségül vettem kiskukta csokoládétorta tésztáját és a tortabirodalomból a krémet. Pudingos krém nem jöhetett szóba, mert a marcipán nem szereti. A tortát nem szerettem volna 3 darabra szabni, mert így szebben lehetett szeletelni. Akkora sikere lett a műnek, hogy a következő születésnapra is megkaptam a felkérést.  A képen nem látszik jól, de ez igazi piros volt, és nem rózsaszín. A fényképezés nem tartozik az erősségeim közé.

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek