r
Nosalty Logó

Kastély torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kastély torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 455 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5438 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 300 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 455 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.3 g

Zsír

  • Összesen
    330.6 g
  • Telített zsírsav
    199 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1592 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4014.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    781 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    529 mg
  • Foszfor
    1688 mg
  • Nátrium
    846 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    554.5 g
  • Cukor
    429 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    524.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1721 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    342 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    994 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1698 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    287 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1503 micro
Összesen 5438 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 300 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. 5 db karikát rajzolunk sütőpapírra 22 cm-es tortakarika segítségével.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük.
  4. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, és átszitáljuk.
  5. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor fennmaradt részét, és kemény habbá verjük.
  6. A tojássárgás masszába egy kevés habot beleforgatunk, ez nem baj, ha összetörik. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a többi fehérjehabot és végül a lisztet.
  7. Az öt megrajzolt karikába egyenletesen elosztjuk, és elkenjük, 180 fokon 10 perc alatt kisütjük a lapokat. Amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.
  8. A cukrot felolvasztjuk, a habtejszínt felforraljuk, és az olvasztott cukorhoz önjük. Futni fog, vigyázzzunk vele. Addig kevergetjük, amíg a cukor ismét teljesen felolvad, és sűrűvé válik a karamell. Kihűtjük.
  9. A növényi tejszínt kemény habbá verjük, és a kihűlt karamellát beleforgatjuk.
  10. Az öt csokoládés piskótalapot ezzel a krémmel betöltjük. A krém vastagsága egyezzen meg a lapok vastagságával. Körbe is lekenjük a tortát, és vékonyan a tetejét is.
  11. Hűtőbe tesszük néhány órára.
  12. A szeletelt mandulával bepanírozzuk a torta oldalát. Tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük. Csokoládé- és karamelldíszekkel tehetjük még szebbé a tortánkat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 27898
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 21.

Ajánló

A szeletelt mandula finomabb, ha megpirítjuk. Melegítsük elő a sütőt kb. 160 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük el a mandulát, és tegyük a sütőbe. Ne hagyjuk magára, sűrűn nézzünk rá, mert pillanatok alatt képes megégni. Ha cukrot olvasztunk, óvatosan bánjunk vele. A 140-160 fokos cukor égési sérüléseket okozhat. Ha teljesen felolvadt a cukor, kevergessük kicsit, amíg sűrűsödik. Ekkor egy olajjal kent tepsire csorgatjuk, különböző formákat alakítva. Hagyjuk kihűlni, és könnyedén fel tudjuk szedni a tepsiről. Törhetjük apró darabokra, vagy a képen látható módon készíthetünk belőle nagyobb díszeket.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a tortát kellett elkészítenem a cukrászvizsgán. Sajnos kevés helyen készítik manapság, pedig nagyon finom torta.

Hozzászólások

vzsike

Istenien néz ki, ki fogom próbálni!

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! Zsuzsa

margóci

Szia Nyulas! A szívembe nyílalt, amikor olvastam a mai receptek között a kastélytortádat. A Gerbeaud cukrászda /anno Vörösmarty/ volt az, ahol csodálatosan készítették, ugyanezzel a karamellás ízzel. Nekem és családomnak igazán szép emlékei f?z?dnek hozzá 10-20 évvel korábbról. A gyerekeimnek 2 évvel ezel?tt még sikerült meglepni a születésnapomra, de sajnos azóta a Gerbeaud nem készít még külön megrendelésre sem. Mivel titkos recept volt, most igazán ör?lök hogy Te feltártad nekünk. Szerintem ez a leg-leg-legjobb torta. Puha a tészta, finom a krém, nem gej. Szóval nagyon köszönöm. Üdv Neked

Törölt felhasználó

Kedves Margó, nagyon örülök, hogy örömet szerezhettem ezzel a recepttel. Képzeld, amíg nem jártam a cukrász tanfolyamra, én sem ismertem. A tételeink között szerepelt, és ezt húztam ki a vizsgán. Azóta is el?szeretettel készítem. Valóban csodafinom, mindig elfogy pikkpakk. Készítsd el Te is családodnak, és várom a visszajelzéseket! :-) Szép napot neked, Zsuzsa

margóci

Szia! Ja még annyí, hogy az oldala keser? kakaóporral volt megszórva és apró reszelt csokoládédarabokkal. Hm.............

Törölt felhasználó

Ha jól emlékszem, tanárn?m szerint ma az Európa kávéházban készítik még. Üdv, Zsuzsa

margóci

Szia! Kösz az infót. Most biztos hogy elkészítem karácsonyig. Aztán egyszer kipróbálom a Kávéházit is. Üdv, szia és kellemes sütés-f?zést az ünnepekre is.

Törölt felhasználó

Köszönöm, neked is jó sütés-f?zést, jó készül?dést! :-)

Törölt felhasználó

Köszi a receptet,nekem is a kedvenc tortám! Egyébként Pilisvörösváron, az Emil cukrászdában is készítik :)

Törölt felhasználó

Kedves Nagyi, igazán nincs mit! Elvileg egyébként állati tejszínnel volna az igazi, ha azzal készíted, akkor zselatinnal érdemes megfogatni a krémet. Köszönöm az infót, szerintem sokan örülnek, hogy van még cukrászda, ahol készítik! Szép napot, Zsuzsa

Törölt felhasználó

jól értettem a receptb?l hogy nem használtál tortaformát? a süt?papírt rátetted mondjuk egy tepsire és úgy sütötted?

Törölt felhasználó

Kedves Zsóka, Úgy bizony! A tortaforma aljával megrajzoltam a süt?papírra az öt karikát, és tepsire téve a papírt kiadagoltam a masszát. Elkentem és sütöttem. Nekem egy tepsire két karika fért. De azt is megteheted, hogy sütsz egy piskótát és 5 felé vágod, ha ez így szimpatikusabb. :-) Jó hétvégét! Zsuzsa

Törölt felhasználó

köszi :) még soha nem sütöttem így, de kipróbálom :) , amint lesz valami alkalom

Törölt felhasználó

A cukiban mindig így sütjük, sokkal egyenletesebbek az így készített lapok, mintha egy karikát vágnánk fel. 5 felé meg elég nehéz szépen felvágni, legalábbis nekem az még. Kicsit ebb?l a szempontból hasonlít a Dobos tortához, vagy az Eszterházy-hoz, Stefániához, ott is egyesével sülnek a lapok. Ha megsütötted, várom a véleményed! Üdv, Zsuzsa

margóci

Szia Zsuzsa! Hát ma elkészítettük a férjemmel a tortát és ezzel nosztalgiáztunk is. Pontosan olyan az íze, mint a Gerbeaud-é, a tésztája is ugyanolyan, szóval nagyon-nagyon KASTÉLY. Ami látványra más volt, hogy a krém nem volt olyan sötét szín?. Esetleg ha nádcukorral csinálnám, vagy az nem jó? Mint jó cukrászt kérdezem t?led, légy szíves adj tanácsot. Üdvözöllek és köszi a jó recepteket. Már többet is bejelöltem T?led. Szia..........

Törölt felhasználó

Kedves Margó, az enyém sem volt túl sötét barna. A Gerbeaud-ban lehet, hogy megszínezték még kul?rrel, ami szintén egy cukorkészítmény. A cukrot megolvasztják, jó sötétre, vízzel felöntik, és kissé beforralják. Ezt aztán üvegbe töltik,és festékként lehet használni krémekbe, fondánhoz (francia krémes teteje). Én arra gondolok, hogy ezzel tehették er?teljesebb szín?vé... De az ízén nem változtat! Örülök, hogy ízlett! :-) És remélem,segítettem! Szép estét, Zsuzsa

margóci

Sszia Zsu! Nagyon aranyos vagy hogy rögtön válaszoltál és köszönöm. Valószín? maradok én is a világos színnél. Egyébként még csak MINDENKINEK azt üzenem, ha ezt a sütit a Te leiratod szerint készíti, biztosan nem rontja el, minden nagyon érthet?en van leírva és a mennyiség is tökéletes. További jó sütögetést kívánok . Jó éjt . Margó

mozsu66

Köszönöm a receptet! Lányom 20. szülinapjára ma megsütöttem, a látvány fantasztikus, kóstolás holnap!:-)

Törölt felhasználó

Kedves Mozsu66, mesélj, milyen volt az íze? Remélem, elnyerte a Te,lányod és vendégeid tetszését! Ez egy nagyszer? torta. :-) Szép napot kívánok, üdv, Zsuzsa

mozsu66

Elfogyott, ami azt jelenti, hogy jól sikerült. Köszönöm mégegyszer, máskor is megcsinálom!

mozsu66

Annyit variáltam rajta, hogy 4 sárga és egy barna lapot sütöttem.

Törölt felhasználó

Üdv! Megcsináltam a karamellt de olyan s?r? massza lett mint a boltban kapható cukorka. Így nem tudom a tejszín hozzá keverni. Mit bénáztam el? Köszi a választ!

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa, h?t?ben h?tötted ki? Elég szobah?mérséklet?re h?teni, akkor s?r?n folyó az állaga, a tejszín belekeverhet?. Ha esetleg a h?t?szekrénybe tetted,akkor megszilárdul. Egy picit mikrózd meg vagy kis lángon olvaszd fel,és várd meg,míg ismét szobah?mérséklet? lesz. Zsuzsa

Törölt felhasználó

Nem h?t?ben hanem hagytam a konyhában a lapon. De közben rájöttem hogy túl f?ztem és elforrt bel?le a tejszín. Adtam hozzá még 2 dl-t és kicsit felf?ztem. Megcsináltam újra de azt már nem forraltam addig míg a cukor újra felolvadt, hanem hagytam a meleg lapon és szépen lassan kih?lt, közben a cukor is elolvadt benne. Köszi a válaszod! Üdv: Zsuzsa

Törölt felhasználó

Szia, februárban vizsgázom én is. A tankönyvben alig van pár szó err?l a tortáról, cukrászatokban sem láttam még. A tételem kidolgozásához a Te leírásodat vettem alapul. Köszönöm:)

Törölt felhasználó

Kedves Szuette, enyém a megtiszteltetés! Sok szerencsét a vizsgához! :)

Törölt felhasználó

Sajnos mostanában nem lesz id?m illetve lehet?ségem sütni, de le kell írnom mennyire örültem ennek a receptnek! Ahogy többen is írták, kevés cukrászdában lehet kapni ezt a tortát, pedig szerintem borzasztóan finom. Én annak idején Pécsen ettem többször, nagyon finomat készítettek az Egerszegi cukrászdában, de már rég nem jártam ott, lehet már meg is sz?nt az üzlet :( Köszönjük, hogy feltetted a receptet! Ritkán csinálok tortákat, de ezt - amint lehet?ségem lesz rá - feltétlenül meg fogom próbálni!

Törölt felhasználó

Nemrég elkészítettem a tortát, nagy sikert aratott és nagyon hasonlóra sikerült, mint amilyet gyerekkoromban ettem! Még egyszer köszönet a receptért. https://www.dropbox.com/s/sonollq9k9rk746/12-Bogracsozas__Elvira_szuletesnap.jpg

Törölt felhasználó

Szia Nyulas! Szerinted illik a kastély torta marcipán bevonás alá? Ma készítenék a páromnak vitorlás hajótortát :) Most azon gondolkodtam,hogy ha úgy is forma lesz,akkor én nem köröket vágok ki,hanem egyb?l formákat a süt?papírból! Na most szerinted csináljam meg ma este a tortát és holnap diszítsem,vagy az is jó,ha holnap reggel csinálom a tortát és koradélután diszítem? El?re is köszi a választ! :)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek