Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi mézeskalács házikó

Karácsonyi mézeskalács házikó
Karácsonyi mézeskalács házikó
102 perc / előkészület: 90 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyi ehető dísz az ünnepi hangulathoz, akár a családdal közösen elkészíthető.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben melegítsük meg a mézet, majd cukorral, margarinnal addig keverjük, míg elolvad benne. Keverőtálban a lisztet és a fűszerkeveréket, sütőport, szódabikarbónát 1 tojással összekeverjük, majd a mézes vajjal alaposan összedolgozzuk amíg szépen össze nem áll. Az egészet hűtőbe tesszük egy éjszakára pihenni, ne legyen ragadós.
  2. Házikó készítése: A házat megtervezzük egy papírlapon, oldalait és a tetejét is, külön-külön oldalanként. Ha nem boldogulunk, a neten vannak egyszerű tervrajzok. Kb. 15x20 alapja legyen, nagyobbakat nehezebb összeállítani. Ha kartonpapírra tervezzük, még könnyebb lesz. A megtervezés után minden elemet vágjunk ki, ezzel tudjuk mintázni.
  3. A tésztát hidegen nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastagra, a sablonok segítségével késsel vágjuk körbe, majd sütőben sütőpapíron süssük meg 160 fok légkeverésen aranybarnára. Ha az elemek megsültek, kihűltek, egy lapos serpenyőben pár kanál cukrot karamellizáljunk (ha teszünk bele egy teáskanál vizet, könnyebb) vigyázzunk, ne égessük meg, húzzuk félre, és a ház oldalait egyesével élével mártsuk bele, majd illesszük a hozzátartozó elemhez. Amikor körbeérzünk az oldalakkal, a tető ráhelyezése előtt, a falak tetejét egy kenőkéssel kenjük meg, és illesszük rá a tetőket.
  4. Amíg a ragasztás (karamell) szépen megdermed, a tojásfehérjét porcukorral keverjük habosra géppel. Sütőpapírból tölcsért formázunk, ollóval a hegyét levágjuk, tegyük bele a cukormázat, és díszítsük meg a házat vele. Lehet cserépforma, vagy ahogy a képen: havasra, jégcsaposra. Ehhez bátrabban kell a tetőre húzni, spaklival segíteni, hogy magától kissé megfolyjon. A maradék cukormázat színezhetjük ételfestékkel, használjunk cukordíszeket, készíthetünk mellé fenyőfákat. A végén egy porcukorral megszórt (havas) tálcára helyezzük, mellé a fenyők, aprósütemények, és a hangulat fokozására mécseseket teszünk rá. Kellemes ünnepeket, örömteli készülődést kívánok!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 774
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

czakifood

Mióta szakács: 2018.12.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házikó mézeskalácsból

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1003
margarin 12.5 dkg
cukor 12.5 dkg
akácméz 25 dkg
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
szódabikarbóna 3 tk
sütőpor 1 csomag
mézeskalács fűszerkeverék 10 g
tojásfehérje 2 db
porcukor 40 dkg
cukor 10 dkg