r
Nosalty Logó

Kapros spárgatorta

Gonoszka1
Kapros spárgatorta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tésztához

Töltelék

Spárga főzéséhez

711
Kalória
30.2g
Fehérje
47.3g
Szénhidrát
44.7g
Zsír
217g
Víz
328.8g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
3.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelék

Spárga főzéséhez

Összesen 711 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelék

Spárga főzéséhez

Összesen 2845 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelék

Spárga főzéséhez

Összesen 173 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    329 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1901.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    467 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    849 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    217 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    608 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    395 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    460 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    938 micro
Összesen 711 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    120.8 g

Zsír

  • Összesen
    178.7 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1315 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7604.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    1869 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1823 mg
  • Nátrium
    3397 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    189.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    868 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2431 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    174 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    642 micro
  • Kolin:
    852 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1579 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    1840 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3754 micro
Összesen 2845 kcal
  • 9% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    464.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    229 micro
Összesen 173 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet a sóval összekeverjük, majd a kockára vágott hideg vajjal elmorzsoljuk. Mélyedést csinálunk a közepébe, és beleütjük a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha kell, teszünk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 0,5-1 órára (én előző este gyúrtam be).
  2. Egy sütőedénynek az aljába sütőpapírt szabunk. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, de nagyobbra, mint a formánk, hogy körben pereme is legyen, majd a sütőedénybe tesszük (én kapcsos tortaformában sütöttem). Eligazgatjuk, hogy mindenhol megfelelően legyen pereme. Sütőpapírt teszünk bele, és babot vagy rizst vagy lencsét (nehezékként). Beleöntve a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

Töltelék

  1. Spárgafőzéssel kezdünk. (Ld. alább)
  2. A sajtot lereszeljük, a sonkát kis kockákra vágjuk, a kaprot felaprítjuk.
  3. Egy tálba beleütjük a tojásokat, kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot, a sonkát és a kaprot. Sózzuk (vigyázzunk, mert a sajt, sonka sós).
  4. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a nehezéket (majd egy következő főzésnél felhasználjuk), a sütőpapírt, és elosztjuk rajta a spárgát. Erre öntjük a tojásos masszát, elegyengetjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb 20 perc alatt megsütjük.
  5. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom, persze csak ha van ideje, hogy kihűljön, és nem esszük meg előbb. Cikkekre vágva tálaljuk.

Spárga főzéséhez

  1. Közben a spárgát alaposan megmossuk, a fás részeit levágjuk, és 2-3 darabba vágjuk. 2 csipet porcukorral és pár csepp citromlével vizet forralunk, és 3 perc alatt a spárgát előfőzzük. A vizet rögtön leöntjük róla.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26

A spárgaszezon kellős közepén járunk. Így reggelire ezt a finomságot készítettem el. Pillanatok alatt majdnem az egész elfogyott.

További receptek

Krémes citrompite

Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az ...

Lakos Benedek

Spenótos galette

Bár ma már bármelyik időszakban elérhető a spenót fagyasztott formája, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy most, koranyáron van igazán szezonja. A friss spenót aligha hasonlítható ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Mik az adaptogének, és milyen ételekből vihetjük be őket?

Bár az adaptogéneket már évezredek óta alkalmazzák, csak az utóbbi években kerültek újra a figyelem középpontjába. A gombás kávé vagy tea manapság szinte letarolja az egészségpiacot, de kevesen tudják, valójában mik ezek az anyagok, mire jók, és milyen forrásokból juthatunk hozzájuk.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...