Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros spárgatorta

Kapros spárgatorta
Kapros spárgatorta
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A spárgaszezon kellős közepén járunk. Így reggelire ezt a finomságot készítettem el. Pillanatok alatt majdnem az egész elfogyott.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 mk só
  • szükség szerint 1-2 ek jéghideg víz (nekem nem kellett)

Töltelék:

  • 1 cs (50 dkg) zöldspárga
  • 12 dkg ementáli sajt
  • 10 dkg sonka
  • 4 db tojás
  • 15 dkg (1 kis pohár) tejföl
  • 1 csokor kapor

Spárga főzéséhez:

  • 2 csipet porcukor
  • pár csepp citromlé
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a sóval összekeverjük, majd a kockára vágott hideg vajjal elmorzsoljuk. Mélyedést csinálunk a közepébe, és beleütjük a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha kell, teszünk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 0,5-1 órára (én előző este gyúrtam be).
  2. Egy sütőedénynek az aljába sütőpapírt szabunk. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, de nagyobbra, mint a formánk, hogy körben pereme is legyen, majd a sütőedénybe tesszük (én kapcsos tortaformában sütöttem). Eligazgatjuk, hogy mindenhol megfelelően legyen pereme. Sütőpapírt teszünk bele, és babot vagy rizst vagy lencsét (nehezékként). Beleöntve a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
  3. Közben a spárgát alaposan megmossuk, a fás részeit levágjuk, és 2-3 darabba vágjuk. 2 csipet porcukorral és pár csepp citromlével vizet forralunk, és 3 perc alatt a spárgát előfőzzük. A vizet rögtön leöntjük róla.
  4. A sajtot lereszeljük, a sonkát kis kockákra vágjuk, a kaprot felaprítjuk.
  5. Egy tálba beleütjük a tojásokat, kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot, a sonkát és a kaprot. Sózzuk (vigyázzunk, mert a sajt, sonka sós).
  6. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a nehezéket (majd egy következő főzésnél felhasználjuk), a sütőpapírt, és elosztjuk rajta a spárgát. Erre öntjük a tojásos masszát, elegyengetjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb 20 perc alatt megsütjük.
  7. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt nagyon finom, persze csak ha van ideje, hogy kihűljön, és nem esszük meg előbb. Cikkekre vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 364
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sonkás-sajtos spárgatorta, sonkás-sajtos sós torta spárgával, spárgatorta kaporral

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.Klára
P.Klára Thu, 2015-05-14 19:36

Valóban nagyon finom ez a pite, eteti magát, nehéz volt megállni, hogy a másik adagját ne rövidítsem meg:)
De nekem nincs szerencsém a friss spárgával.Életemben vagy négyszer vettem, most olyan szép zöldspárgát láttam a multinál, de megfőzve - bár igyekeztem megkapargatni - némelyike olyan fás, kemény volt, hogy elment a kedvem az újbóli vásárlástól.
De hogy ne kelljen lemondani a pitéről, legközelebb zöldcsövű zöldbabbal fogom elkészíteni. Szerintem azzal is pompás lesz.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2015-05-14 20:00

Kedves Klára! A zöldspárgát főzés előtt kell megtisztitani, ami abból áll, hogy a fás részét levágod. Ez kb: az alsó rész harmada. Ha késsel csinálod, akkor ott kell vágni ahol a kés már könnyedén belemegy. Én kb: alulról a harmadánál a késsel probálom megvágni, és ha nehezen megy, akkor még feljebb kell levágni, ha könnyen megy, akkor lehet lejjebb is vágni (pár pillanat az egész, így elmondva sokkal hosszabb mint a művelet). Vagy a másik, hogy egyszerűen letöröd a spárga alját, és ahol törik onnan jó. Igazából a zöldspárgát nem is kell nagyon tovább pucolgatni, csak alaposan meg kell mosni, hogy ne maradjon homokos. Én nagyon szeretem a spárgát, így ilyenkor minden héten spárga van spárgával. Főzni tisztítás után kell, és csak tényleg pár perc. Ha nem tudtam kedvet csinálni a spárgához (pedig nagyon egészséges és finom), akkor próbáld meg zöldbabbal, biztos úgy is nagyon finom lesz! Üdvözlettel: Kinga

P.Klára
P.Klára Sun, 2015-05-17 09:47

Kedves Kinga! Köszönöm a választ:) Ha így értesz a spárgához, akkor lenne még két kérdésem: melyiket érdemesebb venni, a zöldet, vagy a fehér spárgát? Illetve a zöldnek a tetején volt ilyen virágszerű képződmény. Az ehető, vagy letisztítandó? Régen üveges, konzerv spárgát készítettem omlettel, de ez most úgy kínálta magát a polcon. Lehet, hogy hagytam rajta fás részt a tisztításnál, de sajnáltam eldobni annyit belőle, így bizony nem omlott a szájban - ahogy írják némely receptben - hanem elég fás volt, de lehet, hogy az emésztésnek meg hasznos:))Szia: Klári

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2015-05-17 10:41

Kedves Klári! Az, hogy valaki a fehér vagy a zöldspárgát szereti-e jobban az ízlés kérdése. A fehér az föld alatt "terem", míg a zöld a homokos talajból kitörve a fényben fejlődik. Igazából csak ennyi a különbség. Én a zöldet szeretem jobban, de Édesapám inkább a fehéret szerette. Viszont a fehéret azt vékonyan le kell hámozni végig, és a fás végét ugyanúgy le kell vágni mint a zöldnek. A zöldet nem kell különösebben hámozni, viszont a fás részét mindenképpen le kell vágni, különben élvezhetetlen az étel. Sajnos sokat le kell vágni belőle, de ne sajnáljad, hiszen különben élvezhetetlen lenne az étel. Egyébként a levágott fás részből készíthetsz alaplevet. A virágszerű képződmény a legfinomabb része a spárgának, így azt ki ne dobjad! Az viszont fontos, hogy alaposan meg kell mosni, a fejet különösen (én folyóvíz alatt szoktam), hogy a homok kijöjjön belőle. Sok sikert a spárgához, és ha valamiban még tudok segiteni, akkor csak írjál, szívesen segitek! Szép napot! Szia: Kinga

P.Klára
P.Klára Sun, 2015-05-17 19:11

Kedves Kinga, most kikupálódtam spárga ügyben. Az én anyukám nem készítette, és otthonról nem hoztam praktikákat. Sajnos én eldobtam a felső részt, olyan 2 cm hosszan. Akkor egy csőd volt ez a próbálkozásom, de elfogyott az utolsó morzsáig. De a következőt már beavatottként készítem majd:) Szia!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2015-05-17 19:25

Kedves Klári! Ezt egyszerűen fogjad fel tanulópénznek. Igazából nem volt olyan rossz, mert ízlett is, el is fogyott. De legközelebb már tudni fogod, hogyan készítsed a spárgát. Fontos, hogy a spárgát nem szabad sokáig főzni, mert könnyen megfő, tényleg pár perc alatt. Sok sikert a konyhában! Szép estét! Üdvözlettel:Kinga

csato
csato Tue, 2013-06-18 19:18

Szia Gonoszka!
Tudom én,hogy finom!Én ezer éve csinálok sós pitéket.Lehet,hogy magamtól nem jutott volna eszembe régen, de a tesóm Svéd honba él és ott nagy divat.Van egy tuti túrós -sós alapom tőle megírom majd/szegény anyud/. Kerestem ma Neked de naná,h nem találom ez tök jellemző rám!Igyekszem nem elfelejteni,mert tényleg nagyon finom!Miután sík hülye vagyok ha nem kapod meg a receptet belátható idő belül akkor írj,hogy hülye Csató mit is ígértél?Üdv

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2013-06-18 19:53

Kedves Csato!
Előre is köszönöm, és kíváncsian várom a receptet, biztos kipróbálnám, mert a jó recepteket szeretem elkészíteni, és a receptkönyvembe is beírni. (Van nekem pár füzetem, ahova a jó recepteket beírom, meg az általam kitalált recepteket is rögzitem.) Mégegyszer köszönöm! Jó estét, és éjszakát kívánok. Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2013-06-18 13:41

Kedves Csato!
Tényleg nagyon finom, és Anyukám (aki egyébként roppant édesszájú), azt mondta, hogy "nagyon-nagyon finom, nagyon ízlett neki, pedig tudom, hogy ő a "szemösszeragasztós" dolgokat szereti". A Férjem egyszerre megette a pite felét. Így majd ha picit mérséklődik ez a borzasztó meleg, majd elkészítem újra. Köszönöm kedves hozzászólásodat! Üdvözlettel:Kinga