Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás kocka Vicikótól

Káposztás kocka Vicikótól
Káposztás kocka Vicikótól
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik leghagyományosabb tésztaételünk. Ki sósan, ki édesen szereti, ki jobban borsosan, ki kevésbé? Ahány ház, annyi szokás... Nekem télen, nyáron, jöhet bármikor... :-) 

Ja, a besózás!

Szerintem nem szabad semmit besózni. Legyen az káposzta, uborka, padlizsán, cukkini, bármi... Minden elveszti a frissességét, a só azonnal kiold az ételekből értékes tápanyagokat, amit miután gondosan kinyomkodjuk a sós léből, ki is öntjük a sós vízzel együtt! Miért tesszük ezt? Megfigyelhetjük, hogy pl. a káposztánál, ha nem sózzuk be, miután feltesszük párolódni, pont annyi levet, nedvességet fog kiengedni, hogy abban tökéletesen megpuhul, majd később el is tud párologni belőle. Akkor miért kell besózni? Hogy megpuhuljon? Hát azért pároljuk, hogy megpuhítsuk? Vagy nem? 

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk. Nem sózzuk be! 
  2. Az olajat egy fedeles edényben megforrósítjuk, és a cukrot beletesszük.
  3. Hagyjuk a cukrot elolvadni, majd hogy aranybarnára színeződjön. Ne kavargassuk, csak mozgassuk a serpenyőt.
  4. Beletesszük a káposztát, jól összeforgatjuk, keverjük, hogy mindenütt érje a cukros olaj.
  5. Pirítsuk pár percet, ezalatt lehet, hogy levet is ereszt. Ezután megsózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és gyakran kevergetve kb 10-15 perc alatt megpároljuk.
  6. Ha elég puhának találjuk, levesszük a fedőt, és így pirítjuk tovább, ezalatt szép színt is kap.
  7. Közben sós vízben kifőzzük a kockatésztát, leszűrjük, majd alaposan összekeverjük a káposztával.
  8. Ízesíthetjük újból, sóval, esetleg cukorral, tálaláskor pedig frissen őrölt feketeborssal felfrissítjük.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 37 124
elküldve: 3
receptkönyvben: 410
elkészítve: 60/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

káposztás cvekedli, káposztás tészta, borsos káposztás tészta

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-08-10 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.08.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2018-08-10 08:45

Kiemelve a Facebookon: 2018. augusztus 9-én, 15-16 óra magasságában!
Elfelejtitek - változatlanul - egyes szakácsok receptjeihez ezt ideírni!!!
Hozzám mindig kiírjátok pillanatok alatt....nem érdekes?!?!

De ez is megér egy misét, ami itt folyik:

"
statisztika
beküldve: 2012.04.28.
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 35 686
elküldve: 3
receptkönyvben: 404
elkészítve: 60/66
Facebookon megjelent: -" - MA REGGELI!!!!

terranova56
terranova56 Thu, 2015-02-19 17:56

Szia Vicikó
Ez a sózás-nem sózás jó ötlet, szeretem én is, ha sok káposzta van benne, de a "tengeri" az nem kukorica? :-))) És én sósan édesen, és jobban borsosan szeretem
üdv: Ticcsi

evacili
evacili Fri, 2015-02-13 20:47

Kedves Vicikó!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptre, de őszintén megvallva, direkt rákerestem, hátha van káposztás tészta recepted. Ez a sózás nélküli párolás fantasztikus ötlet! Pillanatok alatt készen lettem, nem kellett egy órát ácsorognom a káposzta mellett. Ezer köszönet a receptért!!!

Üdv: Cili

Viuska
Viuska Wed, 2014-06-25 12:45

Kedves Vicikó!

Több receptedet már elkészítettem, így nagyon örültem, amikor megtaláltam ezt is a neved alatt. Megcsináltam, a mennyiségeket csak nagyjából követtem, de a technikát azt pontosan. (kivéve, hogy aprítógépet használtam) Nagyon finom lett és nagyon hamar elkészült! Köszönöm :)

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-07-31 16:59

Kedves Viciko!

EZ "A" kaposztasteszta tökeletes kepmasa! Pont igy szeretjük! En is igy csinalom, ezert nem "mentem", de feltetlenül szerettem volna gratulalni, es nem csak ehez a föztödhöz!

Üdvözlettel: Marti

kibord
kibord Sat, 2012-11-10 13:26

Tényleg nagyon finom és sokkal gyorsabb így elkészíteni. Köszi a receptet.

Attila78
Attila78 Thu, 2012-08-23 19:29

Szia,

mindent recept szerint csináltam - és nagyon finom is lett! Köszönöm a receptet és ajánlom mindenkinek!

Üdv: Attila

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-06-18 12:40

Kedves Vicikó!

Igen, ízlett ám, mind a négyünknek! :-D
Az étel, ha finom és megdolgoztál saját kezűleg vele, lehet a világ legegyszerűbbnek tűnő étele, ami finom, az finom, és ezt ez esetben sem lehet letagadni! :-D
Szép nyárias hetet kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-17 18:19

Kedves Vicikó!

Friss káposztából csináltam, saját kezűleg készített tésztával, és valami mesés lett a tegnapi ebéd.:-))
A Te recepted, mindig sikeres, olyan mint a nagyimé volt.:-)

Bár a születésnapom volt, de nekem ez volt: a tökéletes étel.:-)
Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-06-17 19:42

Kedves Éva!
:-)) Utólagosan, kívánok Neked nagyon boldog szülinapot!: -))

És megható, hogy ilyen nagy " becsben " tartod a káposztás tészta receptem, hogy még szülinapi ebéd is készülhet belőle! :-)))
Egészségetekre, gondolom többen is ettétek... !
Szép hetet kívánok Neked!
Üdv: Vici

TTimke
TTimke Thu, 2012-05-24 14:01

Ma elkészítettem, nagyon finom lett, de sajnos zöld maradt. :D Nem tudom, mit rontottam el, talán kevés volt bele a cukor, legközelebb biztos jobban sikerül. Köszi a receptet! :)

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-05-24 15:25

Szerintem már friss káposztából csináltad, azért maradt szép zöld, (tudod a téliek már szinte fehér színűek ) de szerintem nem baj, mert akkor legalább nem pároltad halálra :-)
Örülök, hogy ízlett!
Üdv: Vici

TTimke
TTimke Thu, 2012-05-24 15:28

Ja, hogy ez is számít. Nem tudtam, látszik, mennyire értek hozzá... :D Lényeg a lényeg, finom lett, biztos megfőzöm majd többször is. :)

ettike
ettike Fri, 2012-05-04 11:18

Megcsinaltam es ezer koszonet a receptert. Hatalmas otlet amit arrol irtal h ne sozzuk be es ugy paroljam. Megsporoltam egy kb 1 oras acsorgatast kevergetest.

Mamuska2009
Mamuska2009 Mon, 2012-04-30 16:39

Szeretettel kiegészíteném két okossággal, amit drága Nagymamámtól tanultam, s máig alkalmazom! Amikor a reszelt káposztát pirítom, akkor megszórom egy kevés őrölt szerecsendióval. Fantasztikusan jó zamatot ad! Vigyázz! Nagyon erős fűszer, csak késhegynyi mérettel! - S, amikor készen van a dinsztelt káposzta, akkor belenyomok egy nagyon kevés fokhagymakrémet. Összekavarom a kifőtt tésztával, s egy tepsibe terítem. Beteszem a sütőbe. S, a tetejét kissé megpirítom. Őrületesen fínom! Próbálja ki, aki hisz nekem, de hangsúlyozom, az őrölt szerecsendióval nagyon kell vigyázni! Ha magad reszeled, akkor még erősebb, csak pár milliméternyit! Markáns fűszer, de csoda zamatot ad. A lecsónak is!
Szíves felhasználásul!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-04-28 13:55

Kedves Vicikó!

Köszönöm, gyönyörű!! , és mégis egyszerű és nagyon de nagyon finom.:-))
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

844
káposzta 1 kg
napraforgó olaj 10 ek
cukor 1 ek
tészta 200 g
2 teáskanál
fekete bors 0 ízlés szerint