Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalocsai ropogós -gluténmentes

Kalocsai ropogós -gluténmentes
Kalocsai ropogós -gluténmentes
130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy családi kedvenc ez a süti. Mikor nagyobbik fiam lisztérzékeny lett, ez volt az első süti, amit meg kellett reformálnunk számára.

Sajnos ezt a receptet annak idején én kísérleteztem ki, és ide töltöttem fel egyedül. Azóta nagyon sok helyen látom feltöltve, és nagyon rosszul esett, hogy a receptet mindenki úgy töltötte fel mint sajátját. A receptet süsse meg mindenki saját és családja egészségére, és ha feltölti valahova legyen benne annyi becsület, hogy oda írja az eredeti recept tulajdonos nevét.

Mi általában dupla adagot szoktunk sütni, de még így is hamar elfogy. Egyébként zacskóban vagy dobozban nagyon sokáig eláll. A gázon használható formát általában vásárokon szokták árulni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a sajtos finomságokat. Nem kell hozzá nagy sütési tudomány.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztáhozvalókat összegyúrjuk. Tejből csak annyit kell hozzáadni, hogy gyúrható legyen a tészta.
  2. A tésztából kis golyókat csinálunk /kisebb dió nagyságút, de ne legyen túl nagy/.
  3. Az ostyaformát feltesszük a gázra melegedni. Vagy ha van elektromos ostyasütőnk, akkor bekapcsoljuk melegedni. Ha meleg a forma, kicsit megvajazzuk.
  4. Egyszerre két golyót helyezünk a formába. Jól összenyomjuk, és úgy tartjuk. Időnként a gázos formát megforgatjuk, hogy mindkét oldala egyenletesen süljön. Vigyázzunk, ne érjenek össze. Aranysárgára sütjük őket. Ha megsült, hegyes késsel alányúlunk, és kivesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 42 952
elküldve: 3
receptkönyvben: 278
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

ariel76

Mióta szakács: 2010.03.22.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos tallér lisztérzékenyeknek, sajtos gázkeksz, gluténmentes sajtos korong

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2017-12-16 23:20

Kedves ariel76!
Most került a látóterembe a recepted, miután a menyem gluténmentesen étkezik, neki készítettem a recepted alapján, annyi módosítással, hogy burgonyakeményíitő nem volt itthon, így az helyett is kukoricakeményítő került a tésztába. A végeredmény egy fantasztikusan könnyű roppanós, omlós szinte ostyaszerű tallér, ízre is nagyon finom.
Azt hiszem ezek után leginkább e szerint a recept szerint készítem a tallérokat, mivel az eddig készített tallérok ezt meg sem közelítik, ez után valahogy a másik már nem elég jó.
Hálás köszönet a receptért!
üdvözlettel: Margó

ariel76
ariel76 / ariel76 Tue, 2018-01-16 12:17

Szia Margó

Örülök , hogy ízlett a receptem. Sajnos mivel elég sok idő ment el annak idején hogy a megfelelő arányokat lére hozzam. És elég hamar köszönt vissza más oldalakon más embereknél úgy, hogy a receptet a sajátja ként volt feltüntetve, azóta nem teszek fel több receptet. De Kis Dóra Gluténmentesélet blogját jó szívvel ajánlom. Nagyon sok jó recept van feltéve nála.
Szia Zita

dadimami
dadimami Wed, 2018-01-17 00:56

Kedves Zita!
Sajnálom, hogy így jártál, hogy mások "idegen tollakkal ékeskednek", tudom bosszantó, de remélem egyszer majd túlteszed magad rajta és kedved lesz megosztani egy-egy jó receptet. Az ajánlásodat külön köszönöm, továbbítom a menyemnek és én is meglátogatom majd esetenként.
Üdvözlettel: Margó

ancsa118
ancsa118 Sun, 2014-08-03 22:44

Kedves Ariel76!

Elkészítettem ezt a fincsi sós-ropogóst! Isteni!!!!
Köszönjük a receptet!
Szerinted, Ráma margarinnal is jó lehet? Én azt tapasztaltam, hogy a 25 dkg vaj egy kicsit sok. Rengeteg kifolyt sütéskor. Lehet, hogy 20 dkg vaj is elég lehet bele?
Te mit gondolsz?
Köszi, szépen!
Üdv: Ancsa

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2016-04-13 13:00

Szia Ancsa

Ne haragudj először is hogy csak most válaszolok.
A vaj nem baj ha kifolyik hiszen ez segít neki megsülni és ez segít abban is hogy a formáról könnyedén le tud választani a kalocsait.
Szia ariel76

manedli
manedli Wed, 2012-04-04 13:10

Kedves ariel76!

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett a sütemény. Ha megengeded egy ötlettel kiegészíteném.
A kis golyók formázása helyett, sokkal gyorsabb, ha kinyújtod a tésztát, és egy pogácsaszaggatóval kiszaggatod. A tészta vastagságával tudod a méretet befolyásolni.

Kellemes Ünnepeket!
Szia

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2016-04-13 13:03

Szia manedli!

Jó az ötleted. Nálunk a gyerekek imádják megcsinálni a golyókat így maradunk egyelőre a régi módszernél, de remélem sokan tudják hasznosítani az ötletedet.
További jó sütés főzést kívánok. ariel76
Közben kipróbáltuk ezt a módszert is és nagyon nem jött be. így maradunk a golyó gyártos módszernél ;)

hollo.jozsefne
hollo.jozsefne Wed, 2012-03-28 15:29

Gázra való formát 3hete vettem Gyáli piacon,sajna már 3500ft-ért/nem alkudtam.Remélem tudtam segíteni annak aki most szeretne vásárolni.Bözse.

faniko88
faniko88 Sun, 2011-12-18 21:40

szia! nekem is nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni. azt nem tudod véletlenül mennyi ideig áll el?

ariel76
ariel76 / ariel76 Tue, 2012-01-03 08:08

Szia faniko88

Ne haragudj hogy csak most válaszolok de az ünnepek alatt nem voltam gép közelben.
Ha nagy adagot csinálsz és nem fogy el rögtön akkár fél évig is eláll.
De álltalában ennél joval hamarabb elfogy.

Szia ariel76

faniko88
faniko88 Sat, 2012-01-28 21:09

köszi szépen ariel! kipróbáltam, és tényleg nagyon finom lett! el is fogyott rögtön:)

beus92
Beus92 / beus92 Mon, 2011-11-21 21:02

Kedves ariel76!
Nem vagyok benne biztos, hogy megengedhetem magamnak ezt a sütőt. A kérdésem az, hogy vajon teflonos gofrisütő is alkalmas erre vagy az tök más? Előre is köszi :)

ariel76
ariel76 / ariel76 Tue, 2011-11-22 09:46

Szia Beus92

Én az elektromos változatot anno 2500Ft vettem akkor a gofri sütő árra 4000ft volt.
A sima változat olyan 1500-2000 forint a vásárokban.
Az ostya sütő egész kicsi apró bordás. A gofri sütő nagy és mély bordás.
Mivel még gofri sütőben nem készítettem el így nem tudom hogy abban nem lenne-e túl vastag a kapott tészta.
Szivesen venné ha kiprobálod a tapasztalatodat megosztanád velünk.

Remélem tudtam segíteni.

Továbbí jó sütést-főzést kívánok

Boskó-Dénes Henrietta
BDH / Boskó-Dénes Henrietta Sun, 2011-09-11 05:33

  Szia! Nagyon tetszik a recept,van is ilyen sütőnk,viszont nem eszünk sajtot. Milyen szerepet tölt be a sütiben?Mivel helyettesítsem?
Előre is köszönöm!

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2011-09-14 07:51

Szia

Ne haragudj hogy csak most válaszolok. A sajt adja az ízét és fogja össze a tésztát. Talán tojással és sóval, vagy valamilyen más fűszerrel lehet esetleg helyetesiteni.
Remélem tudtam segíteni.
További jó sütést főzést kívánok :)

ariel76

hevesieva
hevesieva Mon, 2010-12-06 12:04

Nagyon finom, még jobb, mint a sima liszttel készült, sokkal omlósabb. Köszi a receptet!!!

ariel76
ariel76 / ariel76 Mon, 2010-12-06 13:43

Szia hevesieva

Örülök hogy ízlett. És szerintem is jobb mint a búzalisztel és ráadásul egéségesebb is.
Kellemes ünnepeket és jó sütés- főzést kívánok neked.

Szia ariel76

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-16 11:42

ariel76!Köszi szépen, megpróbálok, szétnézni.Vásár lesz majd felénk, bár nem tudom mekkora, mert az idő már nem annak kedvez, de hátha tudok venni.Köszi Éva-Anyóca

ariel76
ariel76 / ariel76 Mon, 2010-08-16 06:42

Szia gregoreva

Ne haragudj hogy csak most válaszolak.
A gázra való formát a storyban írtam, hogy álltalában vásárokon árulják.
Az elektromost ( ostyasütő) én még anno a Plus-ban vettem.
Érdemes szétnézni a forma miatt. Ebből a mennyiségből amit leírtam elég nagy adag lesz.
/ a képen kb a negyede látható, ennyit tudtam megmenteni a fotózáshoz./. Az ize pedig ezerszer jobb mint a boltijé.

Szia ariel76

1218
vaj 25 dkg
tojás 2 db
trappista sajt 20 dkg
kukoricaliszt 20 dkg
rizsliszt 20 dkg
kukoricakeményítő 12 dkg
burgonyakeményítő 8 dkg
cukor 1 teáskanál
3 dkg
köménymag 1 dkg
tej 0.5 dl