r
Nosalty Logó

Kalács-zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Kalács-zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 1931 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2938 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    602 mg
  • Nátrium
    1737 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 1931 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

tészta

lekenéshez

Elkészítés

tészta

  1. A kézmeleg tejben (2 dl + 2 ek) feloldjuk a cukrot, és 5 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba tesszük a hozzávalókat. A lisztből 1 evőkanálnyit félreteszünk a tepsi meglisztezéséhez.
  3. A vajat megolvasztjuk, és a felfuttatott élesztővel összeállítjuk a tésztát. Jól kidagasztjuk (10 perc). Ha van kenyérsütő gépünk, arra bízhatjuk ezt a munkát.
  4. A tésztát 30-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát kiborítjuk, és 12-16 cikkre vágjuk. Nem gyúrjuk át! A cikkek véget a tészta közepe alá hajtjuk, és kis zsemleszerű, gömbölyű formát gyúrunk belőle.
  6. Kisméretű tepsit kivajazunk és lisztezünk, majd egymás mellé állítjuk a kigömbölyített zsemléket.
  7. A tepsinket folpackkal teljesen lefedjük, konyharuhát borítunk rá, és újabb 30 percet pihentetjük a tésztát. Ezalatt szépen összekelnek a gombócok.

lekenéshez

  1. A kávéspohárnyi vizet felforraljuk, és elkeverjük benne a szódabikarbónát. Habzani fog! Ezzel a vízzel lekenjük a megkelt-összekelt tésztát (állítólag ettől lesz ilyen szép pirosas-ropogós a teteje).
  2. Tojással is lekenjük a tésztát. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal, durva sóval stb.
  3. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 68
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1784
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 21.

Ajánló

Pihe-puha, nagyon könnyű tésztája van. Magában, vajjal, lekvárral... mindenhogy finom (a képen dupla adag van).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös recepteket bújva leltem, lefordítottam a receptet, és megsütöttem. A hétvégén 3 adagot is. Nagyon puha, könnyű tésztája van, igazi reggelire való finomság vagy uzsonnás dobozba való könnyedség.

Hozzávalók

tészta

lekenéshez

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek