Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós tejes kalács

Foszlós tejes kalács
Foszlós tejes kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a házi kalácsot, nincs hozzá fogható! Nálunk olyan népszerű, hogy még melegen pillanatok alatt elfogy a két rúd!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy kicsit gondolkodtam a nehézségi fokon, hiszen elkészíteni nem nehéz, a fonat készítése -az első pár alkalommal- már kissé nehezebb. Hatos fonatról van szó. A "kígyókat" azért kell úgy formázni,hogy a végük vékonyabb legyen, mert ezeket illesztjük össze a fonat készítése kezdetén. A hat szálat kettéosztjuk, három bal oldalra, három a jobb oldalra. A fonást jobb kézzel kezdjük. A bal oldal legszélső szálát jobb oldalra húzzuk föl, majd bal kézzel átnyúlunk a jobb oldal legszélső száláért, és áthúzzuk balra föl a jobb kéz alatt, majd a jobb kézben tartott szálat lefektetjük középre a két jobb oldali szál mellé. Jobb kézzel ismét a bal oldali legszélső szál következik a bal kéz alatt jobbra föl, s a bal kézben tartott szálat fektetjük le középre. Ezt így folytatjuk, amíg tart a tészta, majd a legvégét összenyomjuk, és a kalács alá tesszük. Kicsit bonyolultnak tűnik, de 5-6 sütés után már nagyon könnyű. 

Eredetileg 20-25 perc alatt kell előmelegített sütőben 180 fokon megsütni. Nekem ez katasztrófális eredményt hozott, a kalács kérget kapott és nyers maradt. Én azóta a tapasztalatomra alapozok, s hideg sütőbe teszem, majd 155 fokon sütöm meg. Ez kb. 40 perc. Hosszabb időben, de az eredmény miatt mindenképp megéri.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadunk egy pici cukrot, csipet sót és a két dl felmelegített, de nem forró(!) tejet. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet összekeverjük a cukorral, a vaníliával, citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk, jól kidagasztjuk.
  3. Az elkészített tésztát 30 percig meleg helyen letakarva kelesztjük, majd újból átgyúrjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.
  4. 12 kis egyforma gombócot formálunk a tésztából.
  5. Először hat gombócot sodrunk ki, mintha gyurmáznánk és kígyót készítenénk, úgy, hogy a végei vékonyodjanak.
  6. Megfonjuk a kalácsokat, majd az 1 tojássárgáját elkeverjük egy ek cukorral, és megkenjük a kalácsot.
  7. 15 perc pihentetés után ismét lekenjük a kalácsot, majd pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 313
elküldve: 21
receptkönyvben: 304
elkészítve: 19/33
Facebookon megjelent: -

szakács

"Inom"

Mióta szakács: 2012.11.24.
70 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

foszlós kalács, fonott kalács, omlós kalács

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K.N.Adél
K.N.Adél Tue, 2014-04-22 12:32

Elkészítettem és isteni lett! Tökéletes az íze! Két nap egymás után is megsütöttem, olyan gyorsan elfogyott :)

Racinger
Racinger Sat, 2013-04-13 11:35

Köszi a választ, ma akarom elkészíteni... mennyit lehet hagyni maximálisan kelni?

era972
"Inom" / era972 Sun, 2013-04-07 15:04

Szia Racinger! Én ebből a mennyiségből két kisebb kalácsot szoktam készíteni. Üdv: Era. / két kisebb püspökkenyér forma megtelik vele /

Henrietta1983
Henrietta1983 Mon, 2013-04-01 14:21

Szia Era! Valami mennyei ez a kalács, miközben írok neked, is majszolom. köszönet a receptért! én is hideg sütővel kezdtem a sütést. lenne 1 technikai kérdésem: tifelétek mekkora tojást tojnak a tyúkok? ugyanis nekem 1 sárgája nem lett elég a kenéshez, pedig nem kolibri tojást használtam :D
üdv, Henrietta

era972
"Inom" / era972 Mon, 2013-04-01 15:00

:) Köszönöm! Nagyon örülök,hogy ennyire ízlett!
A technikai kérdésedre válaszolva: minden receptemhez az eredeti hozzávalókat írom le. Nálunk ez a megadott mennyiség semmire nem elég, én alapból dupla, néha tripla adagokkal játszom. Amúgy a tojások erre felé sem mások,de én mindig a legnagyobbakat veszem,no meg igazi "paraszt tojásokat" használok! :D Kellemes napot: Era.

Ilihu
Ilihu Mon, 2013-04-01 10:32

Kedves Era!
Köszönet a receptért, megpróbálom! Sajnos, nekem még nem sikerült igazán könnyű, foszlós, na persze még jó ízű kalácsot (vagy kenyeret) sütnöm. Ezért minét több receptet ki akarok próbálni.
Üdvözlet és boldog Ünnepet (egy kis pihenéssel).

era972
"Inom" / era972 Mon, 2013-04-01 12:05

Kedves Ilihu! Remélem,ez ( is ) lesz a kivétel, ami megnyeri a tetszésed! Boldog Ünnepet Neked is! üdv: Era.

era972
"Inom" / era972 Sat, 2013-03-30 20:39

Szia, melcsi78! Miért haragudnék! :) Én is innen tanultam,de nem mertem belinkelni az elérhetőséget,mert már "ráfaragtam" egy-két dologra a konkrétumokkal kapcsolatban...Várom a beszámolód, remélem sikeres lesz! Én is most sütöttem egy dupla adagot, bár most sósan,a sonkához! Kellemes ünnepet! Üdv: Era.

720
finomliszt 50 dkg
margarin 5 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
élesztő 3 dkg
0 ízlés szerint
tej 2 dl
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 8 dkg
citromhéj 1 citromból nyert