r
Nosalty Logó

Jénais kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 488 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1954 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 230 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1611 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    1363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 488 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6443.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    594 mg
  • Nátrium
    5453 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    387 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    371.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1954 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    645 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 230 Kcal
  • Nosalty kipróbálta
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztbe kis fészket készítünk, feltöltjük langyos vízzel, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük cukoral. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a sót és a maradék vizet.
  3. A mikrót 2 percre állítjuk 600 W-on.
  4. Meggyúrjuk a tésztát, betesszük a meleg, de nem működő mikróba kelni 30 percre.
  5. Ha duplájára kelt, kivesszük, kikenjük margarinnal, vagy kibéleljük a jénait, és a tésztát áttesszük. Picit hagyjuk pihenni (kb. 10 percet).
  6. Előmelegítjuk a sütőt. Bevágjuk a kenyeret, és ecset segítségével lekenjük vízzel. A jénai tetejét is belülről bevizezzük.
  7. Sütőbe tesszük, 20 percet sütjük, majd levesszük a jénai tetejét. Tovább sütjük kb. 20 percet.
  8. Ha szép barna lett, kivesszük, a tetejét lekenjük vízzel, és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 60
  • 7 napos nézettség: 571
  • Össznézettség: 470439
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 18.

Ajánló

A cipóban sült csülök elkészítéséhez is kiváló! Ez esetben mikróban 20 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vagy csak húzogassuk szét. Tegyük bele a csülköt (én több kisebb cipót csináltam, azokba pedig kisebb csülök darabokat tettem). Csomagoljuk be a tésztával, fordítsuk az illesztéssel lefelé, tegyük kibélelt, vagy kikent tepsire, kenjük le tojással, és mehet is sülni. Nem kell rá tető, se víz! Isteni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy kedves internetes ismerősömtől kaptam a receptet, és azóta nem vettem bolti kenyeret. Még soha nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön :).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon szép!!!!! Szívesen beleharapnék! :-)

Törölt felhasználó

Köszi :)

poirot

Mekkora jénai kell ehez a mennyiséghez ? Ha litert vagy átmér?t tudnál írni. Köszönöm.

Szilviaa

Nekem egy 3 részes jénai szettem van, a legnagyobba próbáltam el?ször tenni, de abban úgy látom, hogy inkább szétfelé n?ne, és nem lenne szép "duci". így a középs? méret?be tettem, amit szélességben kitölt, felfelé azonban tud még n?ni. Ez 20 cm átmér?j?.

Törölt felhasználó

24cm átmér?j? a jénaim

Szilviaa

Szia! A jénait csak kivizezed? Vagy mit értessz kikenés alatt? Most pihen a jénaiban már nekem, én csak kivizeztem. Az elég? Vagy szedjem ki és béleljem ki szilikonos süt?papírral? Köszi

Törölt felhasználó

vagy kivajazom, vagy süt?papírt teszek bele, az utóbbinak annyi a hátránya, hogy megmarad a nyoma a kenyéren, az el?nye az, hogy nem kell mosogatni.

Szilviaa

Nah, lehet nagyobb a 20-as átmér?j? jénainál, mert ebben már elérte a tetejét és még csak 10 perce n?:)

Szilviaa

Akkor leírom, amit tapasztaltam:) Szóval: 20 cm átmér?j? formában sütöttem, a magassága így megvan akkora, mint amekkora a tepsiben sült kenyér nekem. Viszont így nem nyílt szét a bevágásoknál. Én tettem a tésztájába kevés ecetet, mert egy másik kenyérrecept alapján sütöttem eddig mindig, és ott az egyik hozzászóló írta, hogy az ecett?l kenyeresebb lesz az íze. Állagra ropogós héjú, puha, ruganyos kenyerem lett, ízre is igen finom, a kisifiam most majszolja a szélét:)) A jénait viszont legközelebb kibélelem szilikonos süt?papírral, mert így nagyon ragaszkodó lett, alig tudtuk bel?le kiszedni. Köszönöm a receptet, használni fogom ezentúl is. :)

Törölt felhasználó

Kedves Szilviaa! Én, mint eme tényleg egyszer?, de nagyszer? recept szintén ismer?je jelezném, hogy az általam ismert verziónál olajjal, vajjal vagy zsírral alaposan ki kell kikenni a jénait alul-felül. Ez tán mentesít a ragadástól és süt?papír-takarékos megoldás lehet :) Bár, ha e verziót alaposabban olvastam volna el, e fázist itt is megtaláltam volna, így elnézést. Amúgy nálam az olajos kikenés m?ködött. sütildi

Törölt felhasználó

Kedves Sütiildi! Én a jénai tetejét csak vizezem. A többit margarinozom.

Törölt felhasználó

Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat! És azt is köszi, hogy az ecet tippet is megosztottad! Ki fogom próbálni!

Szilviaa

Külön öröm, hogy nem kellett dagasztanom:)))

Szilviaa

Igen, biztos, hogy ezért ragadt bele nekem. Nem volt egyértelm? a jénai kikenése, mert sok helyen olvastam már, itt a kenyérrecepteknél is, hogy a jénait is, mint a római tálat bevizezik, azért, hogy a meleg süt?be téve ne robbanjon szét.(olvastam csúnya jénais balesetekr?l:) ) Eddig meg csak simán süt?rácson sütöttem kenyeret, minden másnap. Most azonban még ma kell egy újabb kenyeret sütnöm, mert alig maradt bel?le. :) Szóval ezentúl ezt a receptet használom én is.:)

Törölt felhasználó

Örülök Szilviaa, hogy bevált! Én van, hogy nem kenem le vízzel a tetejét miután megült és akkor ropogósabb lesz, és azt elrágcsáljuk a gyerekkel :)

Törölt felhasználó

Szia, még nem csináltam kenyeret, de fogok, mert a boltit nem szeretem, telerakják mindenféle adalékkal. A zsömlét már házilag készítem. Ez a recept is tetszik, de a mikrós részét kihagyom. Nem hiszem, hogy jót tesz. Maradok a hagyományos kelesztésnél :) Üdv, Timi

Zúza

Szia Torkika! Mára ezt a kenyeret szemeltem ki... Kb. 1 óra kellett, mire szépen megsült. Gyönyör? lett, finom és klassz ropogós a héja. Egy 24 cm átmér?j? kapcsos formába raktam, rá pedig egy méretben pont passzoló jénai tetejét tettem. Szuper lett, köszönjük a receptet! Üdv., Zúza :-)

Andi501

Kedves Torkika! Nagyon köszönöm a recetet, nagyon finom lett a kenyér. Üdv Andi

Törölt felhasználó

Köszönöm Kedves Zúza és Andi501!

Beus

Isteni finom kenyér, az els? adag még forrón elfogyott, most sül a második. Én is tettem bele egy kis ecetet és kb. 55 perc alatt sült pirosra.

Törölt felhasználó

Köszönöm a tapasztalatod Mandaszb!

Törölt felhasználó

Megcsináltam én is és tényleg szuper!!!A sütési id? nálam is olyan 55-60 perc lett. Köszi!

manna113

Szia Torkika! Megsütöttem eletem elsö kenyeret. Mi sem birtuk kivärni meghüljön. :) Länyom a csücsket magäban ette. Keves ecetet en is tettem bele, a bevägäst meg gyakorolnom kell. Nem lett ilyen szep repedezett mint a Tied, de nagyon joizü es puha. Köszi a receptet! üdv: Ildiko

Szilvi617

Szia, ez biztos hülye kérdés lesz, de nem vagyok egy szakácsguru. :) Rétes vagy finomliszt kell bele?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?