r
Nosalty Logó

DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)

NS
DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Az 1 kg-os kenyérhez

A 0,5 kg-os kenyérhez

1252
Kalória
32g
Fehérje
226.3g
Szénhidrát
21.4g
Zsír
186.8g
Víz
-
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
11.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1 kg-os kenyérhez

A 0,5 kg-os kenyérhez

Összesen 1252 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1 kg-os kenyérhez

A 0,5 kg-os kenyérhez

Összesen 5005 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1 kg-os kenyérhez

A 0,5 kg-os kenyérhez

Összesen 231 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    1650 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    226.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    186.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 1252 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.2 g

Zsír

  • Összesen
    85.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9095.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    383 mg
  • Kálcium
    538 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1282 mg
  • Nátrium
    6599 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    905.3 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    747.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    489 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 5005 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 231 kcal

Elkészítés

Az 1 kg-os kenyérhez

  1. Először a száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük egy dagasztótálban. Használhatunk fehér lisztet, lisztkeveréket és teljesőrlésű lisztet is, fantáziánkra van bízva, mindegyik verzió szépen megkel és kisül.
  2. Aztán a méznek fúrunk egy lyukat ujjunkkal a lisztbe és belecsorgatjuk, majd önthetjük bele a tej és meleg víz keverékét, ami minden esetben legyen langyos! Mehet az olaj is.
  3. Az egészet kézzel összegyúrjuk. Ha teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a tészta először nagyon ragacsos lesz, kell időt hagyni, hogy a rostok megszívják magukat nedvességgel. Tegyük a konyharuhával borított tálat meleg helyre, hogy a tészta megkeljen. Kelesztési ideje 1,5 óra, de az sem baj, ha tovább hagyjuk.
  4. Sütőt előmelegítjük 230 fokra és betesszük a kenyérsütésére használt fedeles edényünket, hogy átforrósodjon. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele, hanem készre sülve szépen kicsússzon belőle.
  5. Megkelt tésztánkat óvatosan, ujjainkkal segítve kiborítjuk a tálból egy lisztes felületre (tetejét is lisztezzük meg picit) és a sütőforma alakjára igazítjuk óvatosan. Majd a forró edényt kivéve, "beledobjuk" a tésztát, rátesszük a fedelét és betesszük sülni.
  6. A nagyobb kenyeret 30 percig sütjük lefedve 230 fokon, a kisebb kenyeret 20 percig sütjük lefedve 230 fokon. Eztán levesszük a fedőt és a hőfokot is 200 fokra, majd nagyobb kenyérnél még további 15 percig sütjük, kisebb kenyérnél 10 percig. Figyeljük, hogy ha szép aranybarna lett, készen is van.
  7. A forró kenyeret könnyedén kiborítjuk egy deszkára, fakanalakat teszünk alá és hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Meguntam a boltban kapható kenyércsodákat és kerestem olyan tésztareceptet, amivel nem kell sokat vesződni, gyerekek mellett is hamar megvan a finom házi kenyér. Íme, ez az amit találtam EZEN a blogon és immáron egy éve lelkesen sütöm a legkülönfélébb verziókban. Mert feldobhatjuk sokféleképpen: tegyünk bele magokat, készítsük el egy kis zabliszt / hajdinaliszt / kölesliszt / csicseriborsóliszt hozzáadásával. Más és más ízvariációkat lehet kihozni belőle. Szoktam még fűszerekkel is sütni, családunk kedvence a bazsalikomos és a fokhagymás. :-) Az eredeti recepthez képest teszek bele olajat, mert rájöttem, hogy így lágyabb, "nedvesebb" tésztát kapok végeredményül, könnyebb nyelni, úgymond "jobban csúszik" :-) A képen látható kenyér nagyobb részben fehér lisztes és 0,5 kg. Kenyérsütő gépben is elkészíthető!!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek