Nosalty Logó

Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
szakacsszilvi
Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 307 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3693 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 221 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    741.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    570 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 307 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8894.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    6842 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    772.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    753.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3693 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 221 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kovász készítünk 2 dl meleg víz, az élesztő és 3 kanál liszt segítségével. 30 percig kelni hagyjuk.
  2. Ha a kovász kész, 2 dl meleg vízben feloldjuk a sót.
  3. A lisztet mély tálba tesszük, hozzátesszük a kovászt és a sós vizet. Szükség esetére készítsük oda az utolsó 2 dl meleg vizet, de ezt csak akkor öntsük bele maradéktalanul, ha a tészta igényli.
  4. 20 percig dagasszuk.A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Alját-tetejét lisztezzük, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
  5. A sütő kb 7-10 alatt melegszik fel 220-230 fokra, így érdemes bekapcsolni, mielőtt a formázáshoz kezdenénk.
  6. Deszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyomkodjuk, a két szélét középre hajtjuk, a tetejénél pedig ék alakot képezünka szélek ráhajtásával. Majd a tetejétől kezdve felcsavarjuk, vigyázva, hogy a széleit mindig alányomkodjuk, majd a két részt összecsípjük. Limara pékségében van a vekni formázására vonatkozó képes lépésről-lépésre fotósorozat, ajánlom figyelmetekbe.
  7. Kacsasütő formába teszünk egy sütőpapírt, beletesszüka kenyeret, három helyen éles késsel kissé bevágjuk, a forma felső részét bespricceljükvízzel, majd ráborítjuka kacssütő tetejét, és a sütőben 50 percig sütjük. Ezt követően a sütőforma tetejét levesszük,és még 10 percre visszatesszüka kenyeret a sütőbe, hogy szép barna legyen.
  8. Sütés után rácsra tesszük(akár a sütőből kivett forró rácsra), bespricceljükvízzel, hogy szép repedezett legyen a teteje, és hallgatjuk, ahogy a kenyér elkezd beszélni. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x25x25
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 49
  • 7 napos nézettség: 591
  • Össznézettség: 232473
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 16.

Ajánló

Bármikor, amikor finom, friss kenyérre vágysz.

Receptkategóriák

szakacsszilvi 5 recept

Olyan receptet kerestem, ami bár időigényes a kelesztési idők miatt, de semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, és nem bonyolult. A lányomtól kaptam a receptet, és két változatban csináltam meg. Az egyik keményeb tészta lett, a másik lágyabb. Mindkettő finom, bár látványra a keményebb tészta szebb, hiszen felfelé emelkedik a sütés során. A lágyabb tészta miatt elnyújtott, lapos kenyér lett belőle. Az elsőt nem sikerült lemérnem, de a második a fenti alapanyagokból 1750 grammos lett.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

köszönöm, próbálva lesz :-O

szakacsszilvi

én köszönöm :)

Éva-Anyóca

Megírom, hogy hogy sikerült, pénteken "alkotok" kenyeret, és ?t választottam.:-O Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Ezt én is kipróbálom! Többfélét sütöttem már, de a kovásszal készítetteket még nem mertem bevállalni! A formázása els?re kicsit bonyolultnak t?nik, de biztos menni fog! Köszi a receptet! Kriszta

szakacsszilvi

Roppant egyszer? a kovászos, majd meglátod. A formázás is az, csak leírva t?nik bonyolultnak, de ha megnézed a képeket ( Limara péksége, vekni formázása), Te is rájössz, megy, mint a karikacsapás. Jó sütögetést.

benari

Nagyon tetszik a recept,de nincs kacsasüt?m.Szeretném megkérdezni mi hasonlit hozzá?Köszi a receptet.Üdv.benari

szakacsszilvi

Egy széles és mély jénai tál fed?vel, talán ez hasonlít hozzá a legjobban. Ebben az esetben fordítva kell használd, a laposabb tetejére teszed a kenyere és az öblösebb alját spricceled be. Az én kacsasüt?m 8 literes, a megadott mennyiség ebben elfér, és nem sül rá az oldalára. Ha Neked ennél kisebb van, akkor el?ször fél adaggal próbáld ki, hogy lásd, a kenyér hogy viselkedik sütés közben. Nekem öröm, hogy tetszik a recept. Üdv Szilvi

benari

Köszi szépen a gyors választ!Üdv.benari

Éva-Anyóca

Sikerült! Kicsit keményebb lett, nem tetszett az a laza állag, . de nem baj, mert a szeletelése jobb (volt!! ), de mivel hosszú hétvége van, jöhet az új elkészítés.:-O Köszönöm. Éva-A.

szakacsszilvi

Gratulálok, és nagyon örülök, hogy ízlett. Jó sütögetést.Szilvi

firstlady

Szép a kenyered, Szilvi, és bizonyára finom is. Csak azt nem értem, hogy került a cukormentes receptek közé. A "cukordiétára" szorulók legnagyobb ellensége a fehér liszt, fehér rizs, burgonya, szóval nagy tévedés az, hogy magát a cukrot kell nagy ívben elkerülniük. Arra számítottam,hogy ebben a rovatban ilyen recepteket találok. Pl. grahamlisztb?l, vagy teljes ki?rlés?b?l készült KÖNNY? kenyereket, sütiket, mert a készen kaphatók többsége nem túl ízletes.

szakacsszilvi

Kedves firstlady, köszönöm a hozzászólásodat, de nem én tettem oda a receptet, ahol van. Nyilván azért cukormentes, mert nincs benne cukor. Azok, akiknek kerülniük kell az általad felsoroltakat, ezekkel bizonyára tisztában vannak. Igyekszem azonban olyan receptet is feltenni a jöv?ben, amit keresel.

Babapiskóta

Évek óta teljes ki?rlés? lisztet használtam, eddig.Mostantól csak fehér lisztel készítek mindent,amihez liszt kell. Vége a keser?,ízetlen nokedliknek. Nem árt a fehér liszt, de mert minden finomabb,ami ebb?l készül, hajlamosak vagyunk többet fogyasztani bel?le. Tartsuk be a mértéket és nem okoz súlytöbbletet. Gondoljunk a zsír és az olaj reklámokra ! Elhittük,hogy a sertészsír árt és 50 évig mindenféle olajat használtunk.Koleszterin beteg lett a világ. A teljes ki?rlés? gabonafélék esetleg fuzárium gombával fert?zöttek lehetnek. Nem vitának szánom a véleményemet. Mindenki maga dönti el,mit eszik. Én biztosan ezt a kenyeret sütöm meg ma és a továbbiakban is.

krisz.72

Szeretném megkérdezni,hogy a kacsasüt?t el?tte beáztatod?

szakacsszilvi

Szia krisz.72, Nekem jénai kacsasüt?m van, annak csak a tetejét szoktam vízzel bespriccelni. De érdemes az alábbi linket elolvasnod ( http://limarapeksege.blogspot.de/2011/11/kenyer-romai-talban.html ) , itt minden kérdésedre megkapod a választ, mert a kérdésedb?l azt a következtetést vontam le, hogy Neked nem jénaid van, hanem Római tálad.

Törölt felhasználó

Én ma sütöttem meg ezt a kenyeret, nagyon jó lett az állaga kisülve, remek az illata és úgy roppant a héja, ahogy elképzeltem, köszönöm a receptet :) Én is ovális jénaiban sütöttem,de féltem, hogy elpattan a forró süt?ben, ezért én magára a kenyérre spricceltem a vizet. Csak a víz mennyiségét kellett megnövelnem, megmondom ?szintén a 3*2dl víz után még felvett másfél decit kb és így sem lett nagyon folyós a tészta...de ez liszt- és id?járásfügg? is.

Törölt felhasználó

Szia :) Sima tepsiben miert nem lehet sutni?

szakacsszilvi

Szia, nekem nagyon kiszáradt, mikor sima tepsiben sütöttem, ezért ajánlottam a jénait, illetve a kacsasüt?t. Az utolsó fázisban, a ropogós héj eléréséhez kell levenni a jénai tetejét.

Éva néni

ha nincs fedeles süt?edény, akkor van egy javaslatom: a tepsire alufóliából képezünk "kupolát" - zárás el?tt lehet vizezni, és az utolsó 10 percre könny? eltávolítani.

kodelka

Elkészítettem, és tökéletes lett! Annyival kiegészíteném,hogy én nem bajlódtam a kenyér hajtogatásával,csak simán megformáztam és megsütöttem. Valamint a kovászhoz tettem még egy tk. cukrot is a jobb és gyorsabb felfuttatás érdekében. Kiváló recept, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Törölt felhasználó

Köszi! Én is így csinálom!!!

szakacsszilvi

Köszönöm kodelka, nagyon kedves vagy.

Kata58

ÚJRA ELKÉSZÍTETTEM SZUPER LETT aRÓS LISZTTEL, ÚGYHOGY KELLETT MÉG 2 DL VIZ HOZZÁ...

szakacsszilvi

Örülök Neki, hogy ismét elkészítetted, és nyugodtan variáld, a kísérletezésekb?l néha csodálatos dolgok alakulnak ki.

napraflora

Szia! Szuper ez a recept, nagyon jól beváltak az arányok! Többször is elkészítettem már. Egyszer variáltam is: 1/3 lisztet teljeski?rlés?re cseréltem, úgy is m?ködik. Nagyon köszi a megosztást!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.