r
Nosalty Logó

Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől

szakacsszilvi
Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

307
Kalória
9g
Fehérje
64.3g
Szénhidrát
0.9g
Zsír
62.8g
Víz
-
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
225mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3693 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    741.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    570 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 307 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8894.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    6842 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    772.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    753.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3693 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 221 kcal

Elkészítés

  1. Kovász készítünk 2 dl meleg víz, az élesztő és 3 kanál liszt segítségével. 30 percig kelni hagyjuk.
  2. Ha a kovász kész, 2 dl meleg vízben feloldjuk a sót.
  3. A lisztet mély tálba tesszük, hozzátesszük a kovászt és a sós vizet. Szükség esetére készítsük oda az utolsó 2 dl meleg vizet, de ezt csak akkor öntsük bele maradéktalanul, ha a tészta igényli.
  4. 20 percig dagasszuk.A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Alját-tetejét lisztezzük, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
  5. A sütő kb 7-10 alatt melegszik fel 220-230 fokra, így érdemes bekapcsolni, mielőtt a formázáshoz kezdenénk.
  6. Deszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyomkodjuk, a két szélét középre hajtjuk, a tetejénél pedig ék alakot képezünka szélek ráhajtásával. Majd a tetejétől kezdve felcsavarjuk, vigyázva, hogy a széleit mindig alányomkodjuk, majd a két részt összecsípjük. Limara pékségében van a vekni formázására vonatkozó képes lépésről-lépésre fotósorozat, ajánlom figyelmetekbe.
  7. Kacsasütő formába teszünk egy sütőpapírt, beletesszüka kenyeret, három helyen éles késsel kissé bevágjuk, a forma felső részét bespricceljükvízzel, majd ráborítjuka kacssütő tetejét, és a sütőben 50 percig sütjük. Ezt követően a sütőforma tetejét levesszük,és még 10 percre visszatesszüka kenyeret a sütőbe, hogy szép barna legyen.
  8. Sütés után rácsra tesszük(akár a sütőből kivett forró rácsra), bespricceljükvízzel, hogy szép repedezett legyen a teteje, és hallgatjuk, ahogy a kenyér elkezd beszélni. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x25x25

Olyan receptet kerestem, ami bár időigényes a kelesztési idők miatt, de semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, és nem bonyolult. A lányomtól kaptam a receptet, és két változatban csináltam meg. Az egyik keményeb tészta lett, a másik lágyabb. Mindkettő finom, bár látványra a keményebb tészta szebb, hiszen felfelé emelkedik a sütés során. A lágyabb tészta miatt elnyújtott, lapos kenyér lett belőle. Az elsőt nem sikerült lemérnem, de a második a fenti alapanyagokból 1750 grammos lett.

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...