Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Japánszilvás pite

Japánszilvás pite
Japánszilvás pite
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor megláttam a piacon a japánszilvát, nem is volt kétséges, mit sütök szombaton. Ezek az omlós tésztás piték amúgy is nagy kedvenceim, odavagyok értük, mindegy, hogy a töltelék sós vagy édes. Az omlós tészta receptje a cukrászat királyától, Pierre Hermé-től származik. A sütik szerelmeseinek jó szívvel ajánlom, szerezzék be a Szakácsok Könyvét, mert a benne szereplő képes illusztrációk nagyban segítik a hozzám hasonló, lelkes amatőr szakácsok munkáját. A könyv minden oldala maga a gyönyörűség, amit eddig elkészítettem belőle, őszinte ámulatba ejtett mindenkit, aki a végkifejlet haszonélvezője volt.

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Itt látható a Grand Marnier.
Ez pedig egy  cikk a japánszilváról.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta összeállítása:

  1. A vajat egy tálba tesszük, és fakanállal szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját.
  2. A cukrot hozzáadjuk a tejhez. Folyamatos keverés közben a habosra kevert vajhoz adjuk.
  3. A lisztet átszitáljuk, majd a vajas keverékhez adjuk.
  4. A tésztát fakanállal összedolgozzuk, majd belisztezett munkalapon, könnyedén átgyúrjuk.
  5. Gömböt formázunk belőle, kissé lelapítjuk, és becsomagoljuk folpackba. Hűtőben pihentetjük min. 2 órán át.
  6. A tésztát elfelezzük, az egyik adag megy a mélyhűtőbe. A másik adagból gombócot formázunk, és lisztezett munkafelületen a tortaformánál kb. 3 cm-rel nagyobb, 3-5 mm vastag kört nyújtunk belőle.

A torta összeállítása:


  1. A kinyújtott tésztát lisztezett nyújtófára tekerjük, és ráhelyezzük a kivajazott, 25 cm átmérőjű tortaformára. A tésztát a sütőforma aljához és oldalához nyomkodjuk, majd eltávolítjuk a túllógó fölösleget. Villával megszurkáljuk, majd 30 percre visszatesszük a a hűtőbe.
  2. Sütőpapírból köralakú, a tortaformánál kicsit nagyobb darabot vágunk, és befedjük vele a tésztát. Megtöltjük szárazbabbal, és 18-20 percig vakon sütjük. Utána eltávolítjuk a babot és a papírt.
  3. A szilvagerezdeket körkörösen a tésztára rendezzük.
  4. A citromhéjat lereszeljük, a levét kifacsarjuk, összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, majd ráöntjük a szilvára a tölteléket.
  5. 25-30 percig sütjük, hogy a krém megszilárduljon. Hűlni hagyjuk, megszórjuk porcukorral.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 832
elküldve: 1
receptkönyvben: 115
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvás omlós pite, omlós tészta szilvával, japán szilvás pite, szilvás pite omlós tésztán

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

modosa
modosa / modosa Fri, 2010-09-24 17:19

Csúúúcs :) Én is kipróbáltam már a fordító funkciót, mindig jókedvre derít :) Elvileg belinkeltem egy magyar nyelvű oldalt a Grand Marnier-hez, lehet, hogy útközben elszállt az éterben. Én a mandulát a töltelékbe kevertem, de a tetejére is lehet szórni. üdv, Anikó

gömbicica
gömbicica Thu, 2010-09-30 17:33

Grand Marnier egy narancs likőr. Amellett, hogy egy vacsora utáni ital teszi egy nagyon szép aroma a különféle ételeket. Használd a flambírozott narancs vagy mandarin kiegészítéseként custards mint créme brulée vagy cserépben de krémjével. Lásd a recepteket.
ezt adta ki a forditó.
köszönöm a receptet, ha nem is japánszilvával, de hétvégén is megsütöm
a receptben benne van a mandula, de az elkészitésnél nem szerepel, hogy megszórjuk mandulával.
én majdnem kihagytam a krém tetejéről. figyelmetlen voltam kicsinkét.
szóval más ne felejtse el
elvette az eszemet a látvány :-) :-) :-) :-)
nagyon-nagyon guszta süti :-)

KÉRDEZNÉM: almáspitének is előtte vaksütöm? és akkor is kell rá vajon a tejfeles cuccot?
és elég rá az almaszelet kis fahéjjal, vagy pároljam meg előtte????
vajon? vajon?
köszönöm.

Megválaszolom már magam. Ugyanis almával csináltam meg. Először nyers szeletelt almával fahéjasan, másodjára párolt almával őrölt szegfüszeggel izesitve. Tejfölös tojást nem tettem rá. jó egy órát sütöttem. Isteni volt.
Tényleg király ez az alaptésztarecept.
köszönöm

1607
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 1 db
2 teáskanál
vaj 37.5 dkg
porcukor 1 csapott ek
tej 1 dl
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 1 dl
mandula 5 dkg
tojás 3 db
vaj 5 dkg
grand marnier 4 ek
barna cukor 10 dkg
japánszilva 6 közepes db