Japánszilva

Leírás

Japánszilva – receptek, leírás, tippek

A japánszilva gömbölyded formájú, nagy szemű, lilás-vöröses színű szilvafajta, amely a Távol-Keletről, illetve Kaliforniából származik, mára pedig elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. A szilvának általában magas a cukortartalma, ez a japánszilva esetében valamivel alacsonyabb, de vitaminban, rostban éppúgy gazdag, mint a többi szilvafajta.

A japánszilva ízletes, édes gyümölcs, gyakran főznek belőle pálinkát, lekvárt, de használhatjuk sütemények sütéséhez és levesekhez is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Japánszilva

Mi az a japánszilva?

A japánszilva (tudományos neve: Prunus salicina) egy Ázsiából, egészen pontosan Kínából és Japánból származó gyümölcsfa, amelyet világszerte termesztenek ízletes gyümölcseiért. A gyümölcs maga kerek vagy enyhén ovális, vékony, sima héjú, színe változó lehet: sárga, piros, lila vagy fekete. A gyümölcshús lédús, édes vagy enyhén savanykás, a magja egyetlen nagy kőmag.

Hogyan vásároljuk?

Alkalomadtán a szuper- és hipermarketek zöldség-gyümölcs részlegén, illetve piacokon is találhatunk japánszilvát. Az érett szilva illatos, enyhén puha tapintású, héja fényes. A japánszilva 5-7 napig friss marad, ha hűtőben tároljuk. Erős aromájú ételektől, mint például a hagyma, tartsuk távol, mert könnyen átveheti az illatát.

Mire jó a japánszilva?

A japánszilva kiváló C-vitamin-forrás, kisebb mennyiségben A-vitamint, K-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag káliumban, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, emellett elősegíti az emésztést, és segít megelőzni a székrekedést. Frissen, lekvárként, aszalva vagy gyümölcsléként is fogyaszthatjuk.

Mi készülhet a japánszilvából?

Készülhet belőle például japánszilvás pite.

Még több japánszilvás receptért görgess lejjebb!

46
Kalória
0.7g
Fehérje
11.4g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
87.2g
Víz
-
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
9.9g
Cukor

100 g Japánszilva

fehérjetartalom

0.7 g

zsírtartalom

0.195 g

szénhidráttartalom

11.42 g

víztartalom

87.23 g

gramm japánszilva?

Top ásványi anyagok

Foszfor

16 mg

Magnézium

7 mg

Kalcium

6 mg

Vas

0.17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.029 g

C vitamin

9.5 mg

Kolin

1.9 mg

Niacin - B3 vitamin

0.417 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.017 g

egyszeresen telített zsírsav

0.134 g

többszörösen telített zsírsav

0.044 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.17 mg

Magnézium

7 mg

Foszfor

16 mg

Cink

0.1 mg

Réz

0.057 mg

Mangán

0.052 mg

szénhidrát

rost

1.4 g

cukor

9.92 g

víz

87.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.028 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.026 mg

Niacin - B3 vitamin

0.417 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Folát

5 µg

Kolin

1.9 mg

Béta-karotin

190 µg

Béta-kriptoxantin

35 µg

Lutein+zeaxantin

73 µg

E vitamin

0.26 mg

K vitamin

6.4 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

9.5 mg

B6 vitamin

0.029 g

1 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek