r
Nosalty Logó

Írós fehér kenyér öregtésztával

Évi néni
Írós fehér kenyér öregtésztával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

287
Kalória
9.5g
Fehérje
55.4g
Szénhidrát
2.6g
Zsír
37.9g
Víz
666.7mg
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
2.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 287 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3437 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    37.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 287 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5422.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    305 mg
  • Kálcium
    393 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    417 mg
  • Foszfor
    1610 mg
  • Nátrium
    2661 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    664.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    455.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    530 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    721 micro
Összesen 3437 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    386.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 245 kcal

Elkészítés

  1. Az írót meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk rajta.
  2. Dagasztógépbe vagy kenyérsütőgépbe öntjük az olajat, sót, a kétféle lisztet, majd a vizet, az írót a felfuttatott élesztővel, és ruganyos tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát kiolajozott kelesztőtálban megkelesztjük. 2-3 alkalommal, fél óránként átdagasztjuk vagy áthajtogatjuk, és újra kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, hosszúkás kenyérré felcsavarjuk.
  5. Teflon edénybe fektetjük (vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe, aminek teteje van). A kenyér tetejét megkenjük 1-2 kanál íróval, késsel kissé bevagdaljuk, lefedve fél órát kelesztjük.
  6. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és negyed óráig sütjük, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 190 fokra, és további negyed órát sütjük. Végül levesszük az edény tetejét, és 10-15 perc alatt pirosra sütjük.
  7. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x24

Nagy költözködési lázban elhanyagoltam a kovászomat, ami nem volt teljesen bizalomgerjesztő. Gyors megoldást kerestem. Régen használtam az öregtésztát, így itt volt az ideje, hogy elővegyem. Nagy segítségemre volt mindig a kenyérsütésnél.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...