r
Nosalty Logó

Ír vaj sósan

Rosanics Petra
Ír vaj sósan
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

243
Kalória
1.8g
Fehérje
2.5g
Szénhidrát
25.8g
Zsír
52.9g
Víz
92.5g
Koleszterin
-
Élelmi rost
2.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 2920 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 290 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 243 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    309.1 g
  • Telített zsírsav
    193 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4432.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    692 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    610 mg
  • Nátrium
    3053 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.6 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    635 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2790 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    230 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2740 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    600 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2920 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    63.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

  1. A habtejszínt használat előtt alaposan behűtjük, így ugyanis sokkal könnyebb lesz felverni.
  2. A habtejszínt egy nagy tálba öntjük és kézi habverővel habbá verjük. Ezúttal azonban nem állunk meg a gyönyörű állagú tejszínhabbá, hanem könyörtelenül verjük tovább, amíg az egész elkezd szétesni. Először csak a habok halmai kezdenek ikrásan kicsapódni, míg végül az egész szerkezete átalakul, és különválik a szilárdabb, sárgás zsír, és a vizesfehér folyadék, az író.
  3. A túlvert tejszínt ezután egy szitán átszűrjük, így különválasztva a zsírt és az írót. Utóbbit se dobjuk ki semmiképp, hiszen remek az íze, és remekül használható mindenféle süteménybe.
  4. Egy nagy edénybe jéghideg vizet öntünk (tegyünk bele jégkockát is, ha tudunk), majd beleteszünk egy kisebb, hideg vízzel félig megtöltött edényt. Ebben a kisebb edényben aztán kézzel "átmossuk" a szitán lecsepegtetett zsiradékot, hogy a maradék savó is távozni tudjon belőle. Ezzel párhuzamosan érezzük, hogy a jeges vízben a vaj megkeményedik, és jól formázható lesz.
  5. A vaj ekkor már technikailag kész, de mi még nem végeztünk: egy sütőpapírra tesszük a vajdarabot, kézzel gyorsan kinyomogatjuk egy nagy téglalapra, amit alaposan meghintünk sóval. A vajat ezután úgy fogjuk hajtogatni, mint egy pogácsát, azaz félbehajtjuk, picikét kilapítjuk, majd megint félbehajtjuk - ezt addig ismételjük, amíg elérjük a szokásos "vajkocka" méretet-formát. Spatulával vagy fakanállal rásegíthetünk az oldalakra, hogy szabályosabbak legyenek.
  6. A vajkockát hagyhatjuk egyben, vagy felvághatjuk kisebb adagokra - egy liter tejszínből nagyjából 40-42dkg vaj lesz. A vajdarabokat sütőpapírba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük kidermedni.
  7. A kész vajat végül úgy használjuk, mint bolti testvéreit, azonban az íze sokkal finomabb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p

Házi vajat készíteni igazán nem nagy ördöngösség, ráadásul kevés só és némi hajtogatás hozzáadásával prémium minőségűvé varázsolhatjuk a vajunkat. Egy liter tejszínből nagyjából 420 gramm fantasztikusan finom házi vajat nyerhetünk ki - na meg több, mint fél liter házi írót, amit szintén felhasználhatunk édességek széles armadájában.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek