r
Nosalty Logó

Tisztított vaj házilag

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
RAW
Tisztított vaj házilag
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
Összesen 1494 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
Összesen 17925 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
Összesen 717 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    169 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1425 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1398 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    329 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1494 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    2027.8 g
  • Telített zsírsav
    1262 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    586 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    75 g
  • Koleszterin
    5375 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1553.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    600 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    600 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    404.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    58 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    470 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16775 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3950 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 17925 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 82% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    81.1 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    62.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 717 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben felforraljuk a vajat, majd a lehető legkisebbre csökkentjük a lángot, és fedő nélkül melegítjük.
  2. Vigyázzunk, hogy ne égjen le!
  3. Időnként eltávolítjuk a tetején összegyűlt habot.
  4. A kész ghí felszínén nem képződik több hab, aranysárga és áttetsző.
  5. Kb. 2 kg tisztított vajat kapunk.
  6. Hűtsük szobahőmérsékletűre, jól záródó edényben tároljuk.
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 31248
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 02.

Ajánló

Az Indiai konyha alapköve.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ghít készíteni nem nehéz, nem is bonyolult, de sok időt igényel. Én nagyon drágának találom az üzletben kaphatót, és ahogy mondják a hazainak finomabb az íze, még ha vajról van szó, akkor is. A megfelelően elkészített és helyesen tárolt ghí hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll. Legyünk türelmesek, ha nem főzzük ki teljesen akkor bizony megromlik...tapasztalatból mondom:) Enyhén édeskés, finom mogyorószerű íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket. Íze mellett más előnyökkel is rendelkezik. Igen magas hőmérsékletűre melegíthetjük anélkül, hogy megégne.

Hozzászólások

koszider

Kedves Kristina! Már régóta kacérkodom a ghí gondolatával és lenne egy kérdésem! Ha ghíben sütsz, azt úgy használod, mint az olajat? Vagyis ha b? zsiradékban sütsz valamit, a ghít is le lehet sz?rni és el lehet tenni egy második alkalomra is, vagy okosabb, ha ezzel nem próbálkozom? (Én legtöbbször disznózsírt használok, mert a hidrogénezett olajoktól feláll a sz?r a hátamon. De a b? zsiradékban sütésre mégis az olaj volt eddig a legalkalmasabb. Ezt lenne jó ghível kiváltani, ha m?ködik.) Köszönettel: Koszider

RAW

Kedves Koszider! Igen úgy használod mint az olajat ,lesz?rheted, az igazat megvalva nem tudom hogy milyen az íze ha másodszorra is fölmelegíted. De ha kipróbálod kérlek feltétlenül írd meg hogy milyen. Az enyém f?zés után annyira f?szeres, hogy már nem tudom másodszorra felhasználni:) Az ételek íze egy kicsit más lesz , én mindíg rakok a sülthúsra ghít mert nagyon jó lesz t?le az íze. Sütés útán ha lehül a ghí nagyon hasonlít a zsír állagára. Sokan azt mondják, hogy egészségtelen mert a koleszterin stb..... nem régen voltam orvosnál és a koleszterinem jobb mint egy húszévessé, így azt hiszem nem lehet álltalánosítani. Sültkrumlit én még nem csináltam benne, sajnos arról nem tudok nyilatkozni. Nem nehéz ghíben sütni csak oda kell figyelni a h?fokára, de gondolom ez más zsíradékkal is így van. Nyugodtan használd b? zsiradékban való sütésre, és bármi máshozz is. Tisztelettel Krisztina

koszider

Köszönöm, Kristina, ki fogom próbálni! Üdvözlettel: Koszider

RAW

Kedves Koszider, nagyon szívesen remélem tudtam válaszolni a kérdésedre. Még csak annyit amikor melegíted soha ne keverd fel. Csak szed le a habot a tetejér?l (amúgy a hab is nagyon finom) ha az alján szemcséket látsz hagyd ott. Tisztelettel Krisztina

Törölt felhasználó

Sziasztok lányok!:)) Itt egy cikk a vajról, a ghít is megemlítik: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/taplalkozastudomany/20100329-vaj-kontra-margarin.html érdekes, orvos írta ráadásul. A ghí egyébként az Ayurvéda szerint is jó, mert mindegyik típusú ember tudja fogyasztani. Puszi Nektek: Mrs Smith

RAW

Szia Kedves Mrs Smith! Teljesen egyet értek a cikkel, nagyon szépen köszönjük. Régóta kutatok, és találtam néhány kisérletet (tudományos cikkekben)ahol azt állítják hogy a ghee nem növeli a koleszterin szintet. Teljesen igazad van minden típusúnak jó:) Mégegyszer köszi szépen a segítséget Puszi Krisztina

Törölt felhasználó

Kedves Krisztina! Végig néztem a receptjeidet, nagyon ötletesek, finomak és egészségesek. Köszönöm, hogy megosztod velünk. További sok sikert . Erika (bokiné)

RAW

Kedves Erika! Nagyon szépen köszönöm kedves bátorító szavaid:) Remélem a jöv?ben még több receptemet oszthatom meg itt Önökkel, Veletek. Jó egészséget és boldogságot kívánok Neked és Családodnak. Tisztelettel Krisztina

bokine

Kedves Krisztina! Nagyon szépen köszönöm jókívánságaidat. Igen meglep?dtem, hogy négy gyermek édesanyja vagy, GRATULÁLOK. Nekem két nagy fiam van, mindkett? már kiröpült a fészekb?l 26-25 évesek. Péter fiam is nagyon messze van t?lünk, Kanada Ontario államban él kicsi feleségével. Gábor fiam a f?városban él. Szerencsés ember vagyok én is, mert egészséges és boldog feln?ttek lettek. Kívánok Nektek békés, áldott, szeretetteljes új évet. Szeretettel: Bokros Erika

Törölt felhasználó

Kedves Mrs & Mr Smith család! Boldog, békés új évet kívánva köszönöm ezt a remek cikket, tanulságos. Teljesen igaz, hogy nem tudjuk mit eszünk, mert a címkéken nincs feltüntetve. Javarészt csak az adalék anyagok szerepelnek a címkéken. Ez sajnos mindenre igaz, és ez a tudat borzasztó. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy észrevette már valaki, hogy a mai gyerekeknek, tisztelet a kivételnek, nincsen állóképességük? Nem bírnak napi 10-14 órát intenzíven dolgozni? Sem szellemileg sem fizikálisan nem bírják a munkát? Mindenféle m? roboráló szerekkel tömik magukat?) Kéne egy olyan lehet?ség, ahol ötletekkel, tapasztalatokkal le lehetne írni a hazai és behozott termékekr?l a véleményünket, tapasztalatunkat. Lehet, hogy már van ilyen, de még nem találkoztam vele, pedig hasznos, ötletes dolgokat tudnék írni hozzá. Jómagam igen intenzív gyógynövény fogyasztó vagyok és ezeket a f?zéshez is használom. Mégegyszer köszönöm a cikket, elnézést a zavarásért.

RAW

Kedves Erika! Annyira örülök , hogy ide "tévedtél" az ételeimhez. Tudod én is így látom és ez nagyon szomorú, az én meggyöz?désem szerint az ételekben rejl? vegyszerek, adalékok, szinez?k.....és még ki tudja micsodák... káros anyagok (mérgek) az okaik a gyermekek rossz szelemi és fizikai képességeinek. Régebben vettem nyers organic kakaó szemcséket ami hozzá teszem nagyon egészséges, de megsem közeliti a hagyoményos csoki ízét, és megkostoltattam a gyerekekkel....persze hogy keser? volt, azután elmagyaráztam nekik mennyi procedurán kell a kakónak keresztül mennie hogy megkapjuk azt a tábla csokit. Persze még mindíg szeretik:) de több friss gyümölcsöt és zöldséget és gamonafélét esznek és csak nagyon kevés gyárilag el?állított ételt, és a külömbség bizony meg is látszik. Rendkivüli fizikai képeségeik vannak, a hosszú távú koncetráció, és a türelmük olyan szinten kiemeli ?ket a tömegb?l, hogy nem gyöz?m hallgatni, hogy mit csinálok ezzekkel a gyerekkel. Persze ha elkezdem mondani, hogy a titok az étrendjükben van akkor már nem is akarják hallani:) Minden gyermekben ott rejlenek a potenciális képességek, csak éppen el vannak nyomva, eltomítve mérgekkel. Még egyszer kedves Erika annyira örülök hogy ezt így és itt leírtad:) Tisztelettel Krisztina

RAW

Nagyon szépen köszönöm kedves Mrs Smith, hogy megemlítette az Ayurvédát :) Az Ayurvédikus gyógyászatban úgy tartják hogy a ghee eljutt a legfinomabb szövetekig, ezért sokszor gyógynövényeket gyúrnak össze ghee-vel és így veszik be. Lángra lobbantja az agnit és növeli az ételek ízét. Segíti a tridosa egyensúlyban tartását. A ghí el?segíti a sebek gyógyulását s enyhíti a gyomorfekélyt, ill hurutot. Tisztelettel Krisztina

RAW

Kedves Erika! Köszönöm, a legid?sebb 18-éves a legkisebb 4. Elkezdtem taposni az éveket a 4x-ben:) Gratulálok:) a szép nagy fiaidhoz. Bizony az nagyon messze van.... nincs annál jobb érzés ha feltudjuk nevelni ?ket egészségen és boldogságban...milyen igazad van:) Annyira örülök hogy megismertelek, remélem majd még tudunk beszélgetni, és eszme cserét tartani az egészséges életr?l, ételrednr?l. Nagyon szépen köszönöm a sok jó kívánságott. Szeretettel Krisztina

bokine

Kedves Krisztina! Mindenképpen beszélgessünk, mert úgy olvasom kommentjeidb?l, hogy Te is szereted a gyógynövényeket. Nagyon kíváncsi lennék az új otthonodra, milyenek ott az emberek, étkezési szokásaikra.... Szóval lenne téma b?ven... Péter fiam szörny? véleménnyel van a kanadai étkekre, persze ezen nem csodálkozom, hisz minden nap házi koszt várta gyermekeimet, így nehéz elfogadni a sok m? kaját... Valahogy e-mail címet kéne cserélni.... Szép napot: Erika

RAW

Kedves Erika! Igen mindenképpen:) én is nagyon kiváncsi vagyok megmondom ?szintén, azt tudom hogy sok Magyar van ott de többet nem nagyon. Igen szerintem is. Nagyon megértem Péter fiadat, nem f?znek és igen a m? kaja még az iskolákban is. Elfelejtették hogy kell f?zni egy évszézada... Igen valahogy e-mail címet kellene cserélni.....majd töröm a fejem rajta. Szeretettel Krisztina

Törölt felhasználó

Én a meleg süt?be teszem egy nagy jénai tálba, így nem kell mellette állnom, szépen látszik, ahogyan és amikor elválik egymástól a ghee és az alján lév? fehéres üledék (a tetejér?l a habot természetesen leszedem)

ágiboszi34

köszönöm...minden sütibe használom :-)

kreátorkk

a leszedett habot lehet valamire használni? olyan szép anyag...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.