r
Nosalty Logó

Ír szódás kenyér RAW konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
RAW
Ír szódás kenyér RAW konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 181 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1086 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 205 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 181 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2559.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    271 mg
  • Nátrium
    1833 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 1086 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 205 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük össze a tejet az ecettel, hagyjuk állni kb. 12-15 percig. Akkor jó, ha a tej összeugrik.
  2. Melegítsük fel a sütőt.
  3. Egy mély tányérban keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a sót.
  4. Öntsük az ecetes tejet a liszthez, és egy fakanállal dolgozzuk össze,nem szabad túl sokáig keverni. A tészta igen ragadós marad, így gyúrni nem igazán lehet.
  5. Fontos: ne tegyünk hozzá több lisztet, ilyen lágynak kell lennie a tésztának.
  6. Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a tésztát. Egy szép kisdombot kapunk, ugyanis formázni nem lehet.
  7. Egy nagyon éles késsel egy X formát hasítunk a tészta tetején. Nekem ez még sosem sikerült ugyanis a tésztám olyan lágy, hogy azt én nem tudom vágni. Így azt találtam ki, hogy beteszem a sütőbe kb. 7-11 percre, és ha egy kicsit már kemény a teteje, akkor kiveszem, és megvágom a tetejét. Visszarakjuk a sütőbe, és kb. 35-45 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 11588
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 02.

Ajánló

Melegen vajjal nagyon finom. Ki is lehet a kenyeret belezni, és levessel megtölteni. A só és cukor tartalmán lehet változtatni attól függően, hogy édesebb vagy sósabb kenyeret szeretnénk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

  A recept egy ír család receptje. Nagyon sokféleképpen lehet variálni lehet magos vagy édes, többféle fűszer is mehet bele. Én itt csak az alapot raktam fel. http://allrecipes.com/recipe/brennans-irish-soda-bread/detail.aspx

Hozzászólások

witch

Probaltad mar fogselyemmel vagni? Egyszer a tv-ben lattam, hogy pl. cheesecake-nel azt hasznaltak, mert ugye az is nagyon puha. Amikor meg van vagva, nem felemelve kell kivenni belole, hanem oldalra kihuzva.

RAW

Nagyon aranyos vagy Witch:) köszönöm szépen az ötletet. Megmondom ?szintén nem probáltam mert csak mentás és fahéjas fogselymünk van itthon. Sosem értettem, hogy mások hogyan vágják meg mivel nem csak puha nagyon s?r? is és így vissza ragad a vágás után. Azért a fogselymet kifogom próbálni:) További szép napot! Üdv, RAW

Törölt felhasználó

Egy cérna is megteszi vagy damil / ha horgász a párod/ Alulra kell tenni a cérnát két végét felül egymásra fekteni keresztbe -mintha csomót kötnél - meg húzod és gyönyör? szeleteket kapsz. Igy vágják a knédlit is!!!

RAW

Nagyon szépen köszönöm az ötletet kedves Simon Éva:) A probléma ott van, hogy a tetejét megkell hasítani de nem szabad ketté vágni. Csak egy X-et kell a tetejére vágni. Köszönöm a segít?kész hozzászólásodat. Kellemes vasárnapot! Üdv, RAW

Törölt felhasználó

Éles zsilettpengét is mondanak, hogy jó, van, aki erre esküszik.

RAW

Köszönjük a jó ötletet:) További szép napot. Üdv, RAW

Törölt felhasználó

Örülnék,ha a grammban megadott mértékeket kanálra (kávés,vagy teás) adnád meg a szódabikarbóna és a só esetében. Ilyen kis mennyiségben már nehéz méricskélni. Most fogom megcsinálni el?ször.

andy75

Hali.Szeretem a különgeges ételeket ,ezért úgy gondoltam,hogy kiprobálom a kenyered receptit.Ma meg is sütöttem de a várt eredmény borzalmas lett.Ehetetlen, mintha ecetet ennék és a lakás is tiszta ecet szagu lett ,pedig az irt mennyiséget tettem bele.Régota sütök-fözök erröl az oldalról ,de eddig nem volt semmi gond, finom volt mind. Átkéne nézni,hogy a recept leirás jó-e ,mert ez igy BORZALMAS, EHETETLEN!!!!!!!!

RAW

Kedves andy75! Kérlek tekinds meg a receptet itt: http://allrecipes.com/recipe/brennans-irish-soda-bread/detail.aspx MadScotsChef Of all the soda bread recipes I've tried , this is by far the best ! I made this for my cafe's St. Paddy's Day luncheon, and the reviews were RAVE ! It even brought tears to one older Irish gent who procliamed " It tasted exactly like his childhood..." Bank on this recipe ! mjmanchester This was delicious. I followed the recipe exactly. Yes, the dough is wet, but no you do NOT need to add more flour. Just "knead" it with the spoon if you don't want to get your hands sticky. I needed to shorten the baking time, so I divided the dough into 12 greased muffin cups. It worked great. PLUS it made more of the yummy, crispy edges. We LOVED this and will make it often!! 95% nagyon sok jót hallottam err?l a receptr?l és nekem is nagyon jó tapasztalataim vannak, voltak az elkészítésével kapcsolatban. Üdv:RAW

Törölt felhasználó

Különböz? ecetet használunk a két országban. Míg Mo.-n 10-20%-os ecet van használatban, Angliában 5% a maximum, ráadásul kevés helyen lehet csak fehér ecetet kapni. Itt van a kutya elásva, amennyiben túl ecetes a kenyér íze. Csökkenteni, vagy hígítani er?teljesen ajánlatos :D A recept nagyon tetszik!!!

Kata58

4 szem kockacukor vagy két kiskanál kr.cukor 1 dkg másfél kiskanál szódabikarbóna pedig 1 dkg

Kata58

az enyém most van a süt?ben...

Kata58

Na elkészült ! egy árnyalattal laposabb lett a széle, de amúgy olyan lett mint a képen! Kicsit nyúlósabb, tömörebb, de izre fantasztikusan finom. Sem az ecet, sem a szódabikarbóna nem érz?dik ki. Biztosan megcsinálom máskor is, de negyed arányban teszek hozzá rozslisztet is..

RAW

Kedves Kata! Nagyon szépen köszönöm értékes hozzászólásodat. Szerintem a rozsliszttel biztosan nagyon finom. Tisztelettel Krisztina

Kata58

Felváltva csinálok egyik nap éleszt?s, amikor elfogy a a Te Ir szódásodat! Ujfennt sikerrel, csak most a vicc kedvéért kicsit nyújtottam rajta, és megcsavartam...Akkora sikere lett, hogy viszik a receptet mint a cukrot! Azt mondták konyhatündér lettem!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?