r
Nosalty Logó

Indiai naan kenyér Baklavariától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Indiai naan kenyér Baklavariától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 295 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1478 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 301 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1249 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    952 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 295 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    41.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6244.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    664 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    652 mg
  • Nátrium
    4760 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    253 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 1478 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1266.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    966 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 301 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek vaj (olvasztott, vagy margarin )
  • 5 dkg sajt (általában én sajt nélkül készítem)

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és a sütőport. Csináljunk egy mélyedést a lisztes keverékben, amibe öntsük bele a tej és olaj keverékét.
  2. Először fakanállal kezdjük el összekavarni a hozzávalókat, majd kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk a tésztát, addig, amíg egy sima puha tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Osszuk öt részre a tésztát, formáljunk kis labdákat belőlük.
  3. Az eredeti recept szerint ekkor félre kellene tenni pihenni a tésztát, lefedve egy konyharuhával és kb. 1 óráig kellene keleszteni, amíg duplájára nem nő a tészta. (Az én tapasztalataim szerint, nincsen különbség a kész tésztában, ha egy órán át pihentetjük, vagy ha azonnal kisütjük. Szóval ne aggódj, amint begyúrtad a tésztát, azonnal kezdheted is kisütni.)
  4. Otthon tandoor hiányában melegítsünk elő egy serpenyőt. Nyújtsuk ki ovális vagy kerek formára a tésztalabdákat, majd a naan-t helyezzük a serpenyőbe és 1-2 percig sütjük, illetve amíg szép, barna foltok meg nem jelennek rajta, ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Ennél a lépésnél, ha szeretnénk, szórhatunk rá egy kis reszelt sajtot, ami szépen 1-2 perc alatt rá is olvad a tetejére.
  5. Olvasztott vajjal kenjünk meg a kenyér mindkét oldalát (ha sajtos, nyilván csak az egyiket), és melegen tálaljuk.
  • Sütés ideje: 1 perc
  • Receptkönyvben: 148
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7243
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A 2010-es 4 hetes indiai nyaralásunk óta imádom a naan kenyeret. Ezalatt a 4 hét alatt rengeteget utaztunk Indián belül. Indulás előtt csak egy retúr jegyet vettünk Delhibe és vissza, volt nálunk egy Lonely Planet útikönyv és ennyi. Rendben, persze tudtunk egy-két helyet, ahova mindenképpen el akartunk menni, de semmi többet nemt terveztünk meg előre. Nem döntöttük el, hogy hol, hány napot fogunk tölteni. Csak élveztük a nyaralást, az országot, megismertünk és beszélgettünk sok emberrel, egyszerűen csak meg akartunk érteni az indiai kultúrát, ami teljesen más és ismeretlen volt attól, amit azelőtt láttunk. Az út előtt mindenki aggódott miattam és folyamatosan azt kérdezték, hogy "Mit fogsz Te ott enni?". Mai fejemmel belátom, hogy akkor még  nem ismertem túl jól az indiai konyhát, de mindenkinek azt válaszoltam, hogy: "Szeretem az indiai ételeket, ne aggódjatok, nem fogok éhen halni." Most már tudom, hogy az indiai konyhát IGAZÁN ez az út alatt ismertem meg, ez a világ egyik legszínesebb, változatosabb és érdekesebb konyhája. Ahogy említettem az előbb, sokat utaztunk országon belül (Delhi - Agra - Varanasi - Kathamndu,Nepál - Mumbai - Varkala beach Kerala-ban - Kochi - Delhi), mindenhol kb. 2-3 napot töltöttünk (a tengerparton természetesen többet, kb. 10 napot), attól függően, mennyire tetszett a hely. Mindenütt, ahol megálltunk, megkóstoltuk a helyi specialitásokat, így nyugodtan mondhatom, kétszer nem ettünk ugyanolyan ételt a négy hét alatt. Az indiai ételek különböznek a világ többi részének konyhájától, mind ízvilágban, mind főzési technikában. Számos kultúrának és az eltelt évszázadoknak a tökéletes keveréke. Az indiai ételekre, ugyanúgy mint az indiai kultúrára, különböző civilizációk voltak hatással az évszázadok alatt, a ma ismert ízek és regionális konyhák változatosságához vezetve. Az indiai konyha egyik legfontosabb alkotóeleme az indiai kenyér. Az indiai kenyereknek is rengeteg fajtája ismert, mutatva az egész ország változatosságát. Ismert kenyérfajták többek között: chapati, roti, paratha, naan, papdum stb. A naan-t hagyományosan tandoor-ban sütik, amelyről a nevét is kapta. Már említettem korábban a tandoor-t, a Török ramadán pide receptjénél.  

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.