Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai naan kenyér Baklavariától

Indiai naan kenyér Baklavariától
Indiai naan kenyér Baklavariától
16 perc / előkészület: 15 perc sütés: 1 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 2010-es 4 hetes indiai nyaralásunk óta imádom a naan kenyeret. Ezalatt a 4 hét alatt rengeteget utaztunk Indián belül. Indulás előtt csak egy retúr jegyet vettünk Delhibe és vissza, volt nálunk egy Lonely Planet útikönyv és ennyi. Rendben, persze tudtunk egy-két helyet, ahova mindenképpen el akartunk menni, de semmi többet nemt terveztünk meg előre. Nem döntöttük el, hogy hol, hány napot fogunk tölteni. Csak élveztük a nyaralást, az országot, megismertünk és beszélgettünk sok emberrel, egyszerűen csak meg akartunk érteni az indiai kultúrát, ami teljesen más és ismeretlen volt attól, amit azelőtt láttunk. Az út előtt mindenki aggódott miattam és folyamatosan azt kérdezték, hogy "Mit fogsz Te ott enni?". Mai fejemmel belátom, hogy akkor még  nem ismertem túl jól az indiai konyhát, de mindenkinek azt válaszoltam, hogy: "Szeretem az indiai ételeket, ne aggódjatok, nem fogok éhen halni." Most már tudom, hogy az indiai konyhát IGAZÁN ez az út alatt ismertem meg, ez a világ egyik legszínesebb, változatosabb és érdekesebb konyhája. Ahogy említettem az előbb, sokat utaztunk országon belül (Delhi - Agra - Varanasi - Kathamndu,Nepál - Mumbai - Varkala beach Kerala-ban - Kochi - Delhi), mindenhol kb. 2-3 napot töltöttünk (a tengerparton természetesen többet, kb. 10 napot), attól függően, mennyire tetszett a hely. Mindenütt, ahol megálltunk, megkóstoltuk a helyi specialitásokat, így nyugodtan mondhatom, kétszer nem ettünk ugyanolyan ételt a négy hét alatt. Az indiai ételek különböznek a világ többi részének konyhájától, mind ízvilágban, mind főzési technikában. Számos kultúrának és az eltelt évszázadoknak a tökéletes keveréke. Az indiai ételekre, ugyanúgy mint az indiai kultúrára, különböző civilizációk voltak hatással az évszázadok alatt, a ma ismert ízek és regionális konyhák változatosságához vezetve. Az indiai konyha egyik legfontosabb alkotóeleme az indiai kenyér. Az indiai kenyereknek is rengeteg fajtája ismert, mutatva az egész ország változatosságát. Ismert kenyérfajták többek között: chapati, roti, paratha, naan, papdum stb. A naan-t hagyományosan tandoor-ban sütik, amelyről a nevét is kapta. Már említettem korábban a tandoor-t, a Török ramadán pide receptjénél.

 

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek vaj (olvasztott, vagy margarin )
  • 5 dkg sajt (általában én sajt nélkül készítem)
Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és a sütőport. Csináljunk egy mélyedést a lisztes keverékben, amibe öntsük bele a tej és olaj keverékét.

  2. Először fakanállal kezdjük el összekavarni a hozzávalókat, majd kb. 8-10 percig kézzel gyúrjuk a tésztát, addig, amíg egy sima puha tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Osszuk öt részre a tésztát, formáljunk kis labdákat belőlük.

  3. Az eredeti recept szerint ekkor félre kellene tenni pihenni a tésztát, lefedve egy konyharuhával és kb. 1 óráig kellene keleszteni, amíg duplájára nem nő a tészta. (Az én tapasztalataim szerint, nincsen különbség a kész tésztában, ha egy órán át pihentetjük, vagy ha azonnal kisütjük. Szóval ne aggódj, amint begyúrtad a tésztát, azonnal kezdheted is kisütni.)

  4. Otthon tandoor hiányában melegítsünk elő egy serpenyőt. Nyújtsuk ki ovális vagy kerek formára a tésztalabdákat, majd a naan-t helyezzük a serpenyőbe és 1-2 percig sütjük, illetve amíg szép, barna foltok meg nem jelennek rajta, ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Ennél a lépésnél, ha szeretnénk, szórhatunk rá egy kis reszelt sajtot, ami szépen 1-2 perc alatt rá is olvad a tetejére. 

  5. Olvasztott vajjal kenjünk meg a kenyér mindkét oldalát (ha sajtos, nyilván csak az egyiket), és melegen tálaljuk. 


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 793
elküldve: 3
receptkönyvben: 163
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

naan, indiai kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

azsane
Mango / azsane Fri, 2012-11-02 19:33

Kedves Baklavaria. Szerintem a roti es a chapati ugyanannak a dolognak ket kulonbozo neve, de egyebkent egy es ugyanaz. :) A ferjem azsiai, majd minden nap teritekre kerul nalunk is.

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni Sun, 2012-10-28 12:15

Kedves Baklavaria!
Nagyon örülök,hogy fel tetted ez a receptet,anyukám az indiai konyháért rajong:-)
Mindenképp kipróbáljuk,mert ezt még eddig nem csináltuk.
A recept mellé csatolt storyd,nagyon érdekes volt.......
Engem is mindig a változatosság,és más országok gasztronómiája inspirál,köszi a receptet,ja és
ossz meg velünk még több indiai receptet:-)

295
finomliszt 25 dkg
tej 130 ml
napraforgó olaj 2 ek
cukor 2 ek
1 ek
sütőpor 1 tk
vaj 1 ek
sajt 5 dkg