Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai elefántok mézeskalácsból

Indiai elefántok mézeskalácsból
Indiai elefántok mézeskalácsból
192 perc / előkészület: 180 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerintem inkább kakaós mézeskalács tészta kell hozzá, aminek leírása az adventi koszorúmnál található! Ezzel sokkal mutatósabb lett volna meg a megfelelő alapanyagokból, de hát ez volt itthon. Azért csak jó lesz így is.
Nnna... Hát egy bizonyos: én soha az életben nem ragadtattam volna magam ekkora melóra, ha nem ünnepelte volna BORI barátnőm a születésnapját mostanában. Ő ugyanis bele van szerelmesedve Indiába, ezért gondoltam, készítek neki valami "gyorsat, egyszerűt" (aha...), így lett is belőle egy jó 3 napos munka (a Gyerkőcök nevelése meg a háztartás mellett ennyire elhúzódott a dolog). :-)
FIGYELEM! Mi nem kaptunk sem aranyszínű dekorgyöngyöt, sem színes marcipánt, sem élénk színű ételfestéket. De feltaláltam magam: a fehér marcipánból csíptem le egy-egy kis darabot, azokra cseppentettem 2-3 csepp ételszínezéket (borzasztó érzés volt), jól összegyurmáztam, csak sajnos a szép, harsány piros és zöld helyett amolyan halovány, tavaszi virág színek lettek ezekből... Meg a halványrózsaszínű cukorgyöngyökből... Apró, színes édességbogyókat sem kaptunk most, így az elefántok takarójának szegélyén a színes pöttyöket marcipánnal helyettesítettem, de ez simán megoldható színes marcipánnal (aminek tényleg van is színe...)
Forrás: egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékom (Édesanyáméktól), a Praktika könyvek sorozatból: Joanna Farrow : A mézeskalács készítésének kiskönyve.

hozzávalók / 8 adag

A puszedli tésztához

A díszítéshez

  • 22 dkg fehér marcipán
  • 3 ek színes cukorka (legjobbak a húsvéti színes, zacskós minitojások)
  • 3 ek cukorgyöngy (aranyszínű cukorgolyót égen-földön kerestünk, nem kaptunk!)
  • 20 csepp ételfesték (amennyire szükség van a piros és zöld marcipánhoz!)

A cukormázhoz

ajánlat

Kell hozzá némi "nem-teljesen-komplettség". :-) Ja, aki nem boldogul az elefánt sablonnal, az jelezze, adjon meg e-mail címet, és én beszkennelek egy rajzot, és szívesen átküldöm, ha az segít!

Szólj hozzá!

elkészítés

Puszedli tészta elkészítése:


  1. A vajat és a mézet egy tálban habosra keverjük, beleütjük a tojást, beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűszeget és a chiliport.
  2. Addig kevergetjük, amíg jól összeáll.
  3. Folpackba csavarva hűtőszekrénybe tesszük fél órára pihenni.

Díszítő cukormáz elkészítése:


  1. A tojásfehérjét kissé felverjük. Apránként hozzáadagoljuk az egész cukrot, minden adagnál újból együtt verve a kettőt, míg az egész egységes, fényes fehér nem lesz a végén.
  2. A masszát egy kis méretű nejlonzacskóba töltjük, aminek a száját becsomózzuk.
  3. Az egyik sarkán pedig vágunk egy ici-pici lyukat, amin majd a mintákat nyomjuk. (Ez a máz nagyon jó díszítőelem: hófehérre és keményre szilárdul, illetve erős ragasztóelem.)

Tészta formázása:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Két nagy sütőlapot kivajazunk, vagy még egyszerűbb, ha jó minőségű, mindkét oldalán tapadásmentes bevonatú sütőpapírral kibéleljük őket (csak gyorsabb legyen).
  2. Papírból sablont készítünk az elefántokhoz (ld. "ajánlat" !!).
  3. A puszedlitésztát  kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra.
  4. A sablon és éles kés segítségével kivágjuk az elefántokat (nekem 4 db tartott fél óráig!! Anyám...), a lepotyogó tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és újabb elefántokat gyártunk belőlük. (Aha, nekem azóta is ott hever érintetlenül a maradék tészta a hűtőben... :-))
  5. Óvatosan tegyük át őket a sütőlemezekre, s kb. 12 percig süssük őket, míg a szélük elkezd picikét pirulni.
  6. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.

Elefántok díszítése:


  1. A marcipán feléhez (ha nem kaptunk színes marcipánt!) piros ételfestéket gyúrunk. Vékony csíkot sodrunk egy részéből, és a lábak köré, az ormány végéhez illesztjük, díszítő cukormázzal rögzítjük őket.
  2. Az elefántok fejére lapos, ovális formákat készítünk a piros marcipánból, és cukormázzal odaragasztjuk.
  3. Kinyújtjuk a fehér marcipánt, és pogácsaszaggatóval kicsípjük belőlük a takarókat.
  4. Cukormázzal rögzítjük őket az elefántok hátán, a lelógó részeket levágjuk.
  5. A marcipántakarók szélére cukormázzal rojtokat rajzolunk a nyomózsákkal.
  6. Az ormány tetejéhez, a nyak köré, a lábakra és a farok végéhez cukorpöttyöket nyomunk a zsákból, és megrajzoljuk a szemeket.
  7. A.) A kis édességeket félbevágjuk, és cukormázzal a takarók széleihez rögzítjük őket. B.) Színes marcipánból apró kis golyókat gyúrunk, majd ovális formává laposítjuk őket, s cukormázzal a takarók széléhez rögzítjük.
  8. A színes édességekbe/ marcipánokba és a takaróra cukormázpöttyöket ejtünk, azokba aranyszínű (vagy amilyen van) cukorgolyókat nyomunk.
  9. A süteményeket néhány órára félretesszük, hogy a dísz megkeményedjen.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 625
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

díszes mézeskalács elefántok, indiai mézeskalács elefántok

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-25 13:16

Kedves Zit!

Nekem is megvan ez a könyvecske nagyon szeretem a csokis alapreceptet belőle:) Mondjuk én a mézeskalács-vonatot készítettem el belőle a kedvenc töritanáromnak...na az eszméletlen sok munka volt...De megérte:)
Nagyon tetszenek a receptjeid, főleg az egytálételek, nagyon köszönöm őket:) :) Csak így tovább!!!:)

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-08-25 17:05

Jaj, de aranyos vagy, köszönöm a dicséretet! :-)) Előtted viszont le a kalappal! Annak a vonatnak én akkor sem állnék neki, ha pisztollyal kényszerítenének, akkora meló. Szóval elismerésem!! Remélem, kellőképp értékelte a tanerő is. :-) Én a szívecskés táblát és a koronát tervezem mostanában elkészíteni (csak egy konzervdoboz kéne még a sikerhez). :-)

loncsi
loncsi Wed, 2010-03-17 22:29

Kedves Zit!

Ez igen, na látod, ezt tényleg elhiszem, hogy magad készítetted, mert
alaposan, részletesen, pontosan leírtad a receptet, nem úgy mind más "csodatortások".
Gratulálok hozzá, igen ügyes és kreatív vagy, a játékosságról már nem is beszélve.
Szeretettel
loncsi

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-03-18 18:40

Aranyos vagy Loncsi, nagyon köszönöm. :-) Igaz, a kreativitás nem az én érdemem ez esetben, hisz' konkrét, könyvbéli sütemény recept alapján bírtam ezt elkészíteni. :-)

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-02-26 11:38

Jó Ég, mik ezek?? Akárcsak a "Téli utca mézeskalácsból" receptemnél, itt sem jelenik meg normálisan az utolsó 2 hozzászólás. Esetleg tudna valami moderátor, vagy más NoSalty szerkesztő segíteni??

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2010-02-26 15:31

Spam, hamarosan törölni fogjuk az összeset és megprobálunk kitalálni valamit, hogy ne lehessen tovább csinálni, köszi, hogy jelezted!

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-02-26 16:24

Én köszönöm - na meg, gondolom, minden szakácska! - a segítségeteket.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-18 18:28

Nagyon meg is hatódtam. Még sose kaptam ilyen klassz ajándékot! Gyönyörű, finom, és szívből jött.
És még édesanyámnak is annyira tetszett, hogy elkért egyet!
Köszönöm Zita!

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-02-18 21:19

Óóó, de ari vagy Borii! :-) :-) :-) :-) :-) :-))) Na végre, hogy regisztráltál! :-D Én köszönöm, hogy örömet szerezhettem, komolyan! Ez a legjobb érzés a világon, boldognak látni a szeretteinket. Már megérte a pepecselést! :-)

644
vaj 12 dkg
méz 20 dkg
tojás 1 db
finomliszt 40 dkg
szódabikarbóna 1 tk
gyömbér 1 tk
szegfűszeg 0.5 teáskanál
chili 1 kk
marcipán 22 dkg
színes cukorka 3 ek
cukorgyöngy 3 ek
ételfesték 20 csepp
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg