r
Nosalty Logó

Indiai elefántok mézeskalácsból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Indiai elefántok mézeskalácsból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 644 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 5139 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Összesen 388 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 644 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    68.8 g

Zsír

  • Összesen
    152.1 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1728.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    571 mg
  • Nátrium
    742 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    880 g
  • Cukor
    552 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    174.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    212 mg
  • Retinol - A vitamin:
    883 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 5139 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 388 Kcal

Hozzávalók

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Elkészítés

A puszedli tésztához

  1. Puszedli tészta elkészítése:
  2. A vajat és a mézet egy tálban habosra keverjük, beleütjük a tojást, beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűszeget és a chiliport.
  3. Addig kevergetjük, amíg jól összeáll.
  4. Folpackba csavarva hűtőszekrénybe tesszük fél órára pihenni.
  5. Díszítő cukormáz elkészítése:
  6. A tojásfehérjét kissé felverjük. Apránként hozzáadagoljuk az egész cukrot, minden adagnál újból együtt verve a kettőt, míg az egész egységes, fényes fehér nem lesz a végén.
  7. A masszát egy kis méretű nejlonzacskóba töltjük, aminek a száját becsomózzuk.
  8. Az egyik sarkán pedig vágunk egy ici-pici lyukat, amin majd a mintákat nyomjuk. (Ez a máz nagyon jó díszítőelem: hófehérre és keményre szilárdul, illetve erős ragasztóelem.)
  9. Tészta formázása:
  10. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Két nagy sütőlapot kivajazunk, vagy még egyszerűbb, ha jó minőségű, mindkét oldalán tapadásmentes bevonatú sütőpapírral kibéleljük őket (csak gyorsabb legyen).
  11. Papírból sablont készítünk az elefántokhoz (ld. "ajánlat" !!).
  12. A puszedlitésztát kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra.
  13. A sablon és éles kés segítségével kivágjuk az elefántokat (nekem 4 db tartott fél óráig!! Anyám...), a lepotyogó tésztadarabokat pedig újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és újabb elefántokat gyártunk belőlük. (Aha, nekem azóta is ott hever érintetlenül a maradék tészta a hűtőben... :-))
  14. Óvatosan tegyük át őket a sütőlemezekre, s kb. 12 percig süssük őket, míg a szélük elkezd picikét pirulni.
  15. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.
  16. Elefántok díszítése:
  17. A marcipán feléhez (ha nem kaptunk színes marcipánt!) piros ételfestéket gyúrunk. Vékony csíkot sodrunk egy részéből, és a lábak köré, az ormány végéhez illesztjük, díszítő cukormázzal rögzítjük őket.
  18. Az elefántok fejére lapos, ovális formákat készítünk a piros marcipánból, és cukormázzal odaragasztjuk.
  19. Kinyújtjuk a fehér marcipánt, és pogácsaszaggatóval kicsípjük belőlük a takarókat.
  20. Cukormázzal rögzítjük őket az elefántok hátán, a lelógó részeket levágjuk.
  21. A marcipántakarók szélére cukormázzal rojtokat rajzolunk a nyomózsákkal.
  22. Az ormány tetejéhez, a nyak köré, a lábakra és a farok végéhez cukorpöttyöket nyomunk a zsákból, és megrajzoljuk a szemeket.
  23. A.) A kis édességeket félbevágjuk, és cukormázzal a takarók széleihez rögzítjük őket. B.) Színes marcipánból apró kis golyókat gyúrunk, majd ovális formává laposítjuk őket, s cukormázzal a takarók széléhez rögzítjük.
  24. A színes édességekbe/ marcipánokba és a takaróra cukormázpöttyöket ejtünk, azokba aranyszínű (vagy amilyen van) cukorgolyókat nyomunk.
  25. A süteményeket néhány órára félretesszük, hogy a dísz megkeményedjen.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12789
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 06.

Ajánló

Kell hozzá némi "nem-teljesen-komplettség". :-) Ja, aki nem boldogul az elefánt sablonnal, az jelezze, adjon meg e-mail címet, és én beszkennelek egy rajzot, és szívesen átküldöm, ha az segít!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szerintem inkább kakaós mézeskalács tészta kell hozzá, aminek leírása az adventi koszorúmnál található! Ezzel sokkal mutatósabb lett volna meg a megfelelő alapanyagokból, de hát ez volt itthon. Azért csak jó lesz így is. Nnna... Hát egy bizonyos: én soha az életben nem ragadtattam volna magam ekkora melóra, ha nem ünnepelte volna BORI barátnőm a születésnapját mostanában. Ő ugyanis bele van szerelmesedve Indiába, ezért gondoltam, készítek neki valami "gyorsat, egyszerűt" (aha...), így lett is belőle egy jó 3 napos munka (a Gyerkőcök nevelése meg a háztartás mellett ennyire elhúzódott a dolog). :-) FIGYELEM! Mi nem kaptunk sem aranyszínű dekorgyöngyöt, sem színes marcipánt, sem élénk színű ételfestéket. De feltaláltam magam: a fehér marcipánból csíptem le egy-egy kis darabot, azokra cseppentettem 2-3 csepp ételszínezéket (borzasztó érzés volt), jól összegyurmáztam, csak sajnos a szép, harsány piros és zöld helyett amolyan halovány, tavaszi virág színek lettek ezekből... Meg a halványrózsaszínű cukorgyöngyökből... Apró, színes édességbogyókat sem kaptunk most, így az elefántok takarójának szegélyén a színes pöttyöket marcipánnal helyettesítettem, de ez simán megoldható színes marcipánnal (aminek tényleg van is színe...) Forrás: egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékom (Édesanyáméktól), a Praktika könyvek sorozatból: Joanna Farrow : A mézeskalács készítésének kiskönyve.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

ez valami csodálatos!!!!! GRATULÁLOK!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

Nagyon kedves vagy, igazán köszönöm! :-)

Törölt felhasználó

Nagyon meg is hatódtam. Még sose kaptam ilyen klassz ajándékot! Gyönyör?, finom, és szívb?l jött. És még édesanyámnak is annyira tetszett, hogy elkért egyet! Köszönöm Zita!

Törölt felhasználó

Óóó, de ari vagy Borii! :-) :-) :-) :-) :-) :-))) Na végre, hogy regisztráltál! :-D Én köszönöm, hogy örömet szerezhettem, komolyan! Ez a legjobb érzés a világon, boldognak látni a szeretteinket. Már megérte a pepecselést! :-)

Törölt felhasználó

Jó Ég, mik ezek?? Akárcsak a "Téli utca mézeskalácsból" receptemnél, itt sem jelenik meg normálisan az utolsó 2 hozzászólás. Esetleg tudna valami moderátor, vagy más NoSalty szerkeszt? segíteni??

loncsi

Kedves Zit! Ez igen, na látod, ezt tényleg elhiszem, hogy magad készítetted, mert alaposan, részletesen, pontosan leírtad a receptet, nem úgy mind más "csodatortások". Gratulálok hozzá, igen ügyes és kreatív vagy, a játékosságról már nem is beszélve. Szeretettel loncsi

Törölt felhasználó

Aranyos vagy Loncsi, nagyon köszönöm. :-) Igaz, a kreativitás nem az én érdemem ez esetben, hisz' konkrét, könyvbéli sütemény recept alapján bírtam ezt elkészíteni. :-)

Törölt felhasználó

Kedves Zit! Nekem is megvan ez a könyvecske nagyon szeretem a csokis alapreceptet bel?le:) Mondjuk én a mézeskalács-vonatot készítettem el bel?le a kedvenc töritanáromnak...na az eszméletlen sok munka volt...De megérte:) Nagyon tetszenek a receptjeid, f?leg az egytálételek, nagyon köszönöm ?ket:) :) Csak így tovább!!!:)

Törölt felhasználó

Jaj, de aranyos vagy, köszönöm a dicséretet! :-)) El?tted viszont le a kalappal! Annak a vonatnak én akkor sem állnék neki, ha pisztollyal kényszerítenének, akkora meló. Szóval elismerésem!! Remélem, kell?képp értékelte a taner? is. :-) Én a szívecskés táblát és a koronát tervezem mostanában elkészíteni (csak egy konzervdoboz kéne még a sikerhez). :-)

Törölt felhasználó

Kedves Zit! Küldd el kérlek az e-mail címemre az elefánt sablont! Nagyon tetszik :o) gygabi@deltanet.hu Köszönöm!

Törölt felhasználó

Szia! Már el is küldtem. :-) Üdv: Zita

orsika05

hogy ez milyen jól néz ki!!! :)

Zorika

Kedves Zit! Légyszi küldd el nekem is sablont! hpolgar@freemail.hu köszönöm!

NapsütötteVidékünkön

Kedves Zit! Örülök, hogy itt találom meg a receptet, mert én is elkészítettem, a mézeskalács kis könyvb?l. És nagyon jó lett. Gratulálok neked is!

bobóci

Gyönyör?! :) Küldd el, kérlek, a sablont nekem is: teklanika@poliol.hu. Köszönöm szépen! Orsi

Hozzávalók

A puszedli tésztához

A díszítéshez

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.