r
Nosalty Logó

Illatos foszlós kalács

Kaporka2011
Illatos foszlós kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

501
Kalória
12.4g
Fehérje
85g
Szénhidrát
11.5g
Zsír
21.7g
Víz
127.3g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
16.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 501 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2003 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 294 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 501 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.5 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    509 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1290.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    314 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    611 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    340 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    86.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    393 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    378 mg
  • Retinol - A vitamin:
    383 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    501 micro
Összesen 2003 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 294 kcal

Elkészítés

  1. A tejet kézmelegre felmelegítjük. A receptben található cukormennyiségből két teáskanál cukrot belekeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és az egészre rászórunk egy evőkanál lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy dagasztóedénybe beleszitáljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót, ami a receptben szerepel, és mikor az élesztő felfutott a tejben, ezt is hozzáadjuk.
  3. A masszát összedolgozzuk és megdagasztjuk. A tészta akkor kezd jó lenni, amikor már elválik az edény falától és szép homogén állagú lesz. (Ilyenkor én még 5 percig dagasztom, hogy jó levegős legyen a tészta.)
  4. Belisztezett edénybe tesszük, és letakarva, meleg helyen, 40 percig kelesztjük.
  5. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és 4 egyenlő nagyságú fonatot sodrunk belőlük. Megfonjuk a kalácsot és sütőedénybe tesszük. Az edényben további 40 percig kelesztjük, majd 180 fokra felmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A receptet a youtube-on találtam meg, amikor kalács fonási technikák után böngésztem. Az eredeti receptet kicsit átalakítottam. Az eredmény pedig egy könnyű, illatos, foszlós kalács lett. Igaz, a kalácsfonási technikámon, amint az a képen is látszik, van még mit fejleszteni. :)

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...