r
Nosalty Logó

Húsvéti fonott kalács Timitől

Timi Poppins
Húsvéti fonott kalács Timitől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

819
Kalória
25.1g
Fehérje
116.6g
Szénhidrát
26.1g
Zsír
67.6g
Víz
380.4g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
19.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 819 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3280 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    380 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1134.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    319 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    67.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    251 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 819 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    104.6 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1522 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4539.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    741 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    1275 mg
  • Nátrium
    2081 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    466.6 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    270.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1017 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    290 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    546 micro
  • Kolin:
    1136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1002 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1720 micro
Összesen 3280 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    20.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 243 kcal

Elkészítés

  1. 4 tojást megfőzünk, és tojásfestékkel tetszőleges színre befestünk.
  2. Az élesztőt 2 ek. cukorral és 3 dl tejjel megfuttatjuk.
  3. A lisztet egy nagy tálba átszitáljuk, a vajat megolvasztjuk, és a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a sót, 2 tojás sárgáját, 4 ek. cukrot és a felfuttatott élesztőt is, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától.
  4. Folpackkal és ruhával letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 óráig.
  5. Amikor a tészta megkelt deszkára tesszük, hosszúkásra formázzuk, és 4 egyenlő részre osztjuk, majd a részeket további 3 csíkra szétvágjuk. Kb. 40 cm hosszú csíkokat gyurmázunk, és hármasával összefonjuk, majd kialakítjuk a koszorú formát. Ügyeljünk az illesztésnél, hogy minél szebb legyen.
  6. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a kalácsokat, ezután hagyjuk pihenni még fél órát.
  7. A kalácsok tetejét megkenjük tojássárgája meg egy csepp tejjel, megszórjuk dekorcukorral, majd a közepébe helyezzük a tojást, és sütőben sütjük kb. 20 percig, amíg szép barna lesz a teteje.
  8. Ne lepődjünk meg, ha a tojás kicsit befogja a kalácsot, a tojásfesték mesterséges, de ehető anyag.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Húsvét közeledtével elfogott a vágy, hogy valami különlegességet készítsek a locsolóinknak. Manapság már elég ritka, hogy a fiúk nekiindulnak húsvét hétfőn, és elmennek meglocsolni a lányokat...főleg Budapesten. Szerencsémre azért több fiú barátom tartja még ezt a szokást, és ezért meg szeretném örvendeztetni őket ezzel a csodálatos fonott kalács kreációval. A festett tojás, a fonás és a dekorcukor kombinációja, ellenállhatatlan színharmóniát ad ennek az ételnek, és a húsvéti vendégváró asztalnak is színes ékköve lehet.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...