Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti fonott kalács Timitől

Húsvéti fonott kalács Timitől
Húsvéti fonott kalács Timitől
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvét közeledtével elfogott a vágy, hogy valami különlegességet készítsek a locsolóinknak. Manapság már elég ritka, hogy a fiúk nekiindulnak húsvét hétfőn, és elmennek meglocsolni a lányokat...főleg Budapesten. Szerencsémre azért több fiú barátom tartja még ezt a szokást, és ezért meg szeretném örvendeztetni őket ezzel a csodálatos fonott kalács kreációval. A festett tojás, a fonás és a dekorcukor kombinációja, ellenállhatatlan színharmóniát ad ennek az ételnek, és a húsvéti vendégváró asztalnak is színes ékköve lehet.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4 tojást megfőzünk, és tojásfestékkel tetszőleges színre befestünk.
  2. Az élesztőt 2 ek. cukorral és 3 dl tejjel megfuttatjuk.
  3. A lisztet egy nagy tálba átszitáljuk, a vajat megolvasztjuk, és a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a sót, 2 tojás sárgáját, 4 ek. cukrot és a felfuttatott élesztőt is, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától.
  4. Folpackkal és ruhával letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 óráig.
  5. Amikor a tészta megkelt deszkára tesszük, hosszúkásra formázzuk, és 4 egyenlő részre osztjuk, majd a részeket további 3 csíkra szétvágjuk. Kb. 40 cm hosszú csíkokat gyurmázunk, és hármasával összefonjuk, majd kialakítjuk a koszorú formát. Ügyeljünk az illesztésnél, hogy minél szebb legyen.
  6. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a kalácsokat, ezután hagyjuk pihenni még fél órát.
  7. A kalácsok tetejét megkenjük tojássárgája meg egy csepp tejjel, megszórjuk dekorcukorral, majd a közepébe helyezzük a tojást, és sütőben sütjük kb. 20 percig, amíg szép barna lesz a teteje.
  8. Ne lepődjünk meg, ha a tojás kicsit befogja a kalácsot, a tojásfesték mesterséges, de ehető anyag.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 98
össznézettség: 11 613
elküldve: 8
receptkönyvben: 170
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Timi Poppins

Mióta szakács: 2013.08.21.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fonott kalács, húsvéti kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Simkrisz82
BartaSimon / Simkrisz82 Sun, 2018-04-01 13:03

Elkezdtem megcsinálni ezt a kis mutatós kalácsot na de nem tudom higy áll össze ezekkel a mennyiségekkel. Beleöntöttem a 3 dl tejben felfuttatott élesztőt és olyan állaga lett hogy semmiképp nem lehetett gyúrni mert folyt.
Így pótoltam még lisztel, felvett 120 gr-ot.
Még így is ragad de már kelesztem. Nem tudom mi kesz belőle.
Nem lett véletlen elírva valami a hozzávalóknál?

Schelek
Schelek / Schelek Thu, 2014-04-17 21:28

Nagyon jól néz ki! :)
Még meglátom, hogy kipróbálom-e idén, de mindenféleképpen jópofa ötlet, hangulatos! :)

819
tojás 4 db
tojássárgája 3 db
finomliszt 50 dkg
cukor 6 ek
tej 4 dl
friss élesztő 30 g
vaj 70 g
1 kávéskanál