Hordós káposzta Iluskától

- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2000g káposzta400 kcal
-
40g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
60g birs21 kcal
-
108g hegyes erős paprika24 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
10000g káposzta2000 kcal
-
200g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
300g birs104 kcal
-
540g hegyes erős paprika120 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
90.6g káposzta18 kcal
-
1.8g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.7g birs1 kcal
-
4.9g hegyes erős paprika1 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.1 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17151.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 666 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 15804 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.1 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1586.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 664 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1224 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 715 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 563 micro
-
β-karotin 835 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 480 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 85755.4 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 3330 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 1052 mg
-
Foszfor 2253 mg
-
Nátrium 79021 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 515.7 g
-
Cukor 265 mg
-
Élelmi rost 219 mg
VÍZ
-
Összesen 7934.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 3322 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3574 micro
-
Kolin: 889 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2813 micro
-
β-karotin 4175 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2400 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 776.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 716 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
-
3 ek köménymag
-
15 db babérlevél
-
2 db birs
-
10 db hegyes erős paprika
Elkészítés
- Cseréphordó aljára szórunk a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Majd káposztát teszünk rá kb. 10 cm-es magasságban,sózzuk, fűszerezzük,majd szétoszlatjuk,meg-meg emelve,(összekeverve) a káposztát,hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből.Öklünkkel jól lenyomkodjuk. Cikkekre vágott birsalma és hegyes paprika darabot teszünk rá.
- Majd ismét jöhet a káposzta, erre só, fűszerek,szétoszlatás, alapos nyomkodás, birsalma, paprika.
- Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók tartanak. Mikor készen vagyunk, már áll a tetején a sós lé.
- Valamilyen tányért és nehezéket (követ) teszünk rá, hogy a káposzta mindig lében legyen. Rátesszük a hordó tetejét, vizet engedünk a nutba. Meleg helyre helyezzük.
- 9 nap elteltével jó lesz a káposztánk. Viszont ekkor már hideg helyre kell vinnünk. Fogyaszthatjuk, jó étvágyat!!
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 34136
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Ajánló
A savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (babérlevél, bors, köménymag,só) maguk is egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. Ha mégis kevés lenne rajta a lé, akkor sós vízzel tudjuk pótolni.A 9.napon érdemes megkóstolni a káposzta savanyúságát,mert ha nem érezzük a kellő savanyúságát,hagyjuk 1-2 napig még melegen!!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Minden kilóra 2 dkg sót számolunk. A fűszereket úgy osszuk, hogy pont elég legyen, és mindenhova jusson minden fűszerből.Én kesztyűt szoktam húzni, és azzal nyomkodom a káposztát, mert a só kiszívja a kézfejet. Ropogós, vitaminban gazdag, egészséges savanyú káposztát kapunk!
Hozzászólások
Nagyapám évek óta így készíti, idén csinált nekünk is sajátot, már megkóstoltuk, nagyon finom:)
Akkor ti is finom,egészséges káposztát fogyasztotok.....Üdv a nagyapádnak! :-))
A megadott mennyiség kb. hány literes edényben fér el?
Az én cserép hordóm 15 l-es,így abba b?ven belemegy 10 kg káposzta. :-))
Szia Iluska! A segítségedet szeretném kérni! Idén életemben el?ször szeretnék savanyítani káposztát. Vettem egy 17L-es k?edényt is hozzá. De annyi dolog nem tiszta nekem. Így felteszem a kérdéseimet, ha megengeded! El?z? nap le kell-e gyalulni a káposztát némi sóval megszórva, hogy jobban levet engedjen? Le kell-e szorítani valamivel a tetejét? Mikor kell el?ször megnézni, hogy mi van vele??? És le kell mosni a tetejér?l a habot?????? Mikor???? Mennyi id? után???? Ha már jó a káposzta (és remélem az lesz), még mennyi ideig tartható az edényben, vagy ki kell szedni onnét???? Ne haragudj, de fontos lenne tudnom, hogy m?ködik ez a dolog. Ha Drága Anyukám élne, ? biztosan segítene, dehát...... :( Válaszodat el?re is nagyon köszönöm!!!!!
Szia!El?z? nap nem kell beszórni semmivel.Én szoktam rátenni egy m?anyag lapot,és arra pedig egy követ(amit persze jó tisztára elmostam).9 napig kell meleg helyen tartani,vagy 2-3 nap elteltével bele kukkanthatsz. Érdekes,mert nekem nem mindig lesz rajra az a nyálkás réteg,ha mégis ilyet tapasztalsz,akkor lemosod a leszorító lapot,és követ majd visszateszed rá.Ha felhasználod és fogy a káposzta,és b?ven van rajta lé,akkor már a szorító lapot is ki lehet venni,mert akkor már fölösleges lenyomatni. Addig marad az edényben amíg el nem fogy,nem szabad kiszedni,mivel az ilyen cserépedény kifelé engedi a gázokat,de befelé nem engedi a leveg?t.Ezért is jó ilyen hordóban készíteni. Remélem segítettem mindenben, bármi kérdésed van írj nyugodtan, email címemre is akár.Jó ügyeskedést!! :-))
Kedves Iluska! Tegnap elkészült a káposzta. Vehettem volna még többet, de ki tudta mennyi fér bele. Mikor legyalultam soknak t?nt! Mindegy, most már tudom 15 kg . Lenyomatni nem találtam semmit, hát jobb híján 3 db kávés pohár alátét került bele. Ezt pedig a szomszéd kerti tóból szerzett, zacsiba burkolt k?vel nyomattam le :) Ma már hangot is adott a kisaranyos. Emelgeti a fed?t :) Jönnek a buborékok! Jajjjj, remélem minden sikerül!!! De most akkor mikor is nézzek be hozzá, hogy biztosan jó-e???? És honnét tudom eldönteni??? Kóstolással?? Sosem ettem meg nyersen :( . Valami el?kóstolóra kell bíznom! Köszi a segítséget!
Szió!Képes voltál te legyalulni!!!-de az nagy munka!! Jól van az,ha csésze aljjal láttad jónak a lenyomatást!!Hangot adott?-na akkor képz?dik a gáz,nagyon jó....(remélem nem hidegben van,mert oda 9 nap után kell vinni.) Vagy 3 nap után bele nézhetsz,esetleg ha ki van a káposzta nyomd le a csészealjakkal. Ha úgy csináltad a sózást ahogy le van írva,még kóstolni sem kell,na meg még úgy sincs beérve.Majd ha kitetted a hidegre,na akkor megkóstolhatod,aztán folyamatosan lehet kiszedni bel?le akár magában való evészetre,vagy toros káposztának,székely gulyásnak stb.... Jó lesz az majd meglátod,és nagyon egészséges!!Én a hét második felében akarok készíteni,már megvettem mindent hozzá,csak a káposzta hiányzik.Üdv!
Szia Iluska! Hát igen, egyedül csináltam mindent.....jobb híján ;) . De így legalább önz? módom, enyém az érdem :) . / egyébként menet közben tanul az ember lánya. A torzsát nem szabad kivágni, mert szétesik a káposzta. Körbe kell gyalulni.... / Hát olyan 20 fok körüli helyen van. Délután kicsivel melegebb, mert akkor már be tudok f?teni. Remélem elég neki, és ott ácsingózik a radiátor mellett. Szóval kuksizzak be??? Na jó, holnap vagy szerdán megnézem.
Kedves Iluska, nekem is van egy par kezdo kerdesem. Nincs ilyen hordom, csak befottes uvegem, abban is kivitelezheto a recept? Nem fog felrobbanni, vagy valami hasonlo, ha a gaz nem tud tavozni? Bocs, ha ez nagyon gyermeteg kerdes.... A masik problemam az, hogy a 9 nap letelte utan huvosre kellene tenni, de nalam nincsenek hideg helyek a lakasban. Ha futok, mindenhol meleg van, ha nem, sehol. A hutoben egy ilyen nagy adagot egy kisse nehezkes lenne tarolni. Vegul: neked van valamilyen specialis kaposztagyalud vagy kezzel csinalod? Hogy lehet kezzel ilyen szep vekonyra es egyenletesre vagni a kaposztat? Raadasul 10 kg-ot? Elore is nagyon koszonom a valaszodat es megegyszer bocs a kezdo kerdesekert, de nagyon szeretnek hazi savanyu kaposztat enni, ugy hianyzik az, amit gyerekkoromban anyukamek a piacrol hoztak karacsony elott...
Szia!Azért is az a neve,hogy hordós káposzta,mert szerintem a hordó az fontos,mivel kifelé engedi az erjedt gázokat,de befelé semmilyen leveg?t nem.Én nem csináltam még üvegben,így nem tudom milyen ((inkább szerezz be egy hordót)Én régebben faceebok-on vettem olcsón)) Érés után, hideg helyen fog elállni sokáig, (fontos a hideg) Van káposzta gyalum,de a helyi piacon szoktam venni a gyalult káposztát. Majd írd meg végül is mi lett a káposzta savanyítás vége....üdv!!
Szia Iluska! Ígértem, hogy beszámolok az eredményr?l! Hát nagyon finom lett! :) De 22 nap alatt érett olyanná, amilyet én szeretek, nem túl savanyúra. Ma f?ztem bel?le el?ször székely káposztát. Tuttti fincsi lett! Most akkor már tegyem ki a hidegre????? Köszi a segítséget, és a jó tanácsokat! Üdv! Kati
Szia!Már az enyém is kész,de már 9 nap elteltével tökéletes lett. Persze,vidd hidegre...aztán mehet a f?zés!!Szívesen mindent,és örülök,hogy beszámoltál....!! :-)))
Ez a mennyiség mekkora edénybe elég? Nekem 8 l-es kerámia edényem van és nem tudom mennyi káposztát vegyek.
Szia!Én nekem a hordóm 15 l-es és a 10 kg káposzta b?ven belefér.Szerintem a tiédbe 10 kg nem fog beleférni,bár összeesik,de szerintem nem.Legfeljebb ha megveszel majd 10 kg-os káposztát,(nálunk ennyi gyalultat lehet)-és ami nem fér bele,abból csinálhatsz székely-vagy toros káposztát.......üdv neked!! :-)))
Köszönöm a választ. Majd kipróbálom és beszámolok róla, ha esetleg mást is érdekelne.