Nosalty Logó

Hordós káposzta Iluskától

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Iluska
Hordós káposzta Iluskától
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 445 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2224 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 20 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.1 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17151.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    666 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    15804 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    1586.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    664 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1224 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    715 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    563 micro
  • β-karotin
    835 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    480 micro
Összesen 445 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85755.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    3330 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    1052 mg
  • Foszfor
    2253 mg
  • Nátrium
    79021 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515.7 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    219 mg

VÍZ

  • Összesen
    7934.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    3322 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3574 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2813 micro
  • β-karotin
    4175 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2400 micro
Összesen 2224 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    776.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    716 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 20 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Cseréphordó aljára szórunk a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Majd káposztát teszünk rá kb. 10 cm-es magasságban,sózzuk, fűszerezzük,majd szétoszlatjuk,meg-meg emelve,(összekeverve) a káposztát,hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből.Öklünkkel jól lenyomkodjuk. Cikkekre vágott birsalma és hegyes paprika darabot teszünk rá.
  2. Majd ismét jöhet a káposzta, erre só, fűszerek,szétoszlatás, alapos nyomkodás, birsalma, paprika.
  3. Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók tartanak. Mikor készen vagyunk, már áll a tetején a sós lé.
  4. Valamilyen tányért és nehezéket (követ) teszünk rá, hogy a káposzta mindig lében legyen. Rátesszük a hordó tetejét, vizet engedünk a nutba. Meleg helyre helyezzük.
  5. 9 nap elteltével jó lesz a káposztánk. Viszont ekkor már hideg helyre kell vinnünk. Fogyaszthatjuk, jó étvágyat!!
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 34136
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Ajánló

A savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek  (babérlevél, bors, köménymag,só) maguk is egyben gyógynövények is, és légúti és emésztőszervi jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez. Ha mégis kevés lenne rajta a lé,  akkor sós vízzel tudjuk pótolni.A 9.napon érdemes megkóstolni a káposzta savanyúságát,mert ha nem érezzük a kellő savanyúságát,hagyjuk 1-2 napig még melegen!!

Receptkategóriák

Minden kilóra 2 dkg sót számolunk. A fűszereket úgy osszuk, hogy pont elég legyen, és mindenhova jusson minden fűszerből.Én kesztyűt szoktam húzni, és azzal nyomkodom a káposztát, mert a só kiszívja a kézfejet. Ropogós, vitaminban gazdag, egészséges savanyú káposztát kapunk!

Hozzászólások

Hamcsa

Nagyapám évek óta így készíti, idén csinált nekünk is sajátot, már megkóstoltuk, nagyon finom:)

Iluska

Akkor ti is finom,egészséges káposztát fogyasztotok.....Üdv a nagyapádnak! :-))

hudir

A megadott mennyiség kb. hány literes edényben fér el?

Iluska

Az én cserép hordóm 15 l-es,így abba b?ven belemegy 10 kg káposzta. :-))

Katalin

Szia Iluska! A segítségedet szeretném kérni! Idén életemben el?ször szeretnék savanyítani káposztát. Vettem egy 17L-es k?edényt is hozzá. De annyi dolog nem tiszta nekem. Így felteszem a kérdéseimet, ha megengeded! El?z? nap le kell-e gyalulni a káposztát némi sóval megszórva, hogy jobban levet engedjen? Le kell-e szorítani valamivel a tetejét? Mikor kell el?ször megnézni, hogy mi van vele??? És le kell mosni a tetejér?l a habot?????? Mikor???? Mennyi id? után???? Ha már jó a káposzta (és remélem az lesz), még mennyi ideig tartható az edényben, vagy ki kell szedni onnét???? Ne haragudj, de fontos lenne tudnom, hogy m?ködik ez a dolog. Ha Drága Anyukám élne, ? biztosan segítene, dehát...... :( Válaszodat el?re is nagyon köszönöm!!!!!

Iluska

Szia!El?z? nap nem kell beszórni semmivel.Én szoktam rátenni egy m?anyag lapot,és arra pedig egy követ(amit persze jó tisztára elmostam).9 napig kell meleg helyen tartani,vagy 2-3 nap elteltével bele kukkanthatsz. Érdekes,mert nekem nem mindig lesz rajra az a nyálkás réteg,ha mégis ilyet tapasztalsz,akkor lemosod a leszorító lapot,és követ majd visszateszed rá.Ha felhasználod és fogy a káposzta,és b?ven van rajta lé,akkor már a szorító lapot is ki lehet venni,mert akkor már fölösleges lenyomatni. Addig marad az edényben amíg el nem fogy,nem szabad kiszedni,mivel az ilyen cserépedény kifelé engedi a gázokat,de befelé nem engedi a leveg?t.Ezért is jó ilyen hordóban készíteni. Remélem segítettem mindenben, bármi kérdésed van írj nyugodtan, email címemre is akár.Jó ügyeskedést!! :-))

Katalin

Kedves Iluska! Tegnap elkészült a káposzta. Vehettem volna még többet, de ki tudta mennyi fér bele. Mikor legyalultam soknak t?nt! Mindegy, most már tudom 15 kg . Lenyomatni nem találtam semmit, hát jobb híján 3 db kávés pohár alátét került bele. Ezt pedig a szomszéd kerti tóból szerzett, zacsiba burkolt k?vel nyomattam le :) Ma már hangot is adott a kisaranyos. Emelgeti a fed?t :) Jönnek a buborékok! Jajjjj, remélem minden sikerül!!! De most akkor mikor is nézzek be hozzá, hogy biztosan jó-e???? És honnét tudom eldönteni??? Kóstolással?? Sosem ettem meg nyersen :( . Valami el?kóstolóra kell bíznom! Köszi a segítséget!

Iluska

Szió!Képes voltál te legyalulni!!!-de az nagy munka!! Jól van az,ha csésze aljjal láttad jónak a lenyomatást!!Hangot adott?-na akkor képz?dik a gáz,nagyon jó....(remélem nem hidegben van,mert oda 9 nap után kell vinni.) Vagy 3 nap után bele nézhetsz,esetleg ha ki van a káposzta nyomd le a csészealjakkal. Ha úgy csináltad a sózást ahogy le van írva,még kóstolni sem kell,na meg még úgy sincs beérve.Majd ha kitetted a hidegre,na akkor megkóstolhatod,aztán folyamatosan lehet kiszedni bel?le akár magában való evészetre,vagy toros káposztának,székely gulyásnak stb.... Jó lesz az majd meglátod,és nagyon egészséges!!Én a hét második felében akarok készíteni,már megvettem mindent hozzá,csak a káposzta hiányzik.Üdv!

Katalin

Szia Iluska! Hát igen, egyedül csináltam mindent.....jobb híján ;) . De így legalább önz? módom, enyém az érdem :) . / egyébként menet közben tanul az ember lánya. A torzsát nem szabad kivágni, mert szétesik a káposzta. Körbe kell gyalulni.... / Hát olyan 20 fok körüli helyen van. Délután kicsivel melegebb, mert akkor már be tudok f?teni. Remélem elég neki, és ott ácsingózik a radiátor mellett. Szóval kuksizzak be??? Na jó, holnap vagy szerdán megnézem.

Boribon

Kedves Iluska, nekem is van egy par kezdo kerdesem. Nincs ilyen hordom, csak befottes uvegem, abban is kivitelezheto a recept? Nem fog felrobbanni, vagy valami hasonlo, ha a gaz nem tud tavozni? Bocs, ha ez nagyon gyermeteg kerdes.... A masik problemam az, hogy a 9 nap letelte utan huvosre kellene tenni, de nalam nincsenek hideg helyek a lakasban. Ha futok, mindenhol meleg van, ha nem, sehol. A hutoben egy ilyen nagy adagot egy kisse nehezkes lenne tarolni. Vegul: neked van valamilyen specialis kaposztagyalud vagy kezzel csinalod? Hogy lehet kezzel ilyen szep vekonyra es egyenletesre vagni a kaposztat? Raadasul 10 kg-ot? Elore is nagyon koszonom a valaszodat es megegyszer bocs a kezdo kerdesekert, de nagyon szeretnek hazi savanyu kaposztat enni, ugy hianyzik az, amit gyerekkoromban anyukamek a piacrol hoztak karacsony elott...

Iluska

Szia!Azért is az a neve,hogy hordós káposzta,mert szerintem a hordó az fontos,mivel kifelé engedi az erjedt gázokat,de befelé semmilyen leveg?t nem.Én nem csináltam még üvegben,így nem tudom milyen ((inkább szerezz be egy hordót)Én régebben faceebok-on vettem olcsón)) Érés után, hideg helyen fog elállni sokáig, (fontos a hideg) Van káposzta gyalum,de a helyi piacon szoktam venni a gyalult káposztát. Majd írd meg végül is mi lett a káposzta savanyítás vége....üdv!!

Katalin

Szia Iluska! Ígértem, hogy beszámolok az eredményr?l! Hát nagyon finom lett! :) De 22 nap alatt érett olyanná, amilyet én szeretek, nem túl savanyúra. Ma f?ztem bel?le el?ször székely káposztát. Tuttti fincsi lett! Most akkor már tegyem ki a hidegre????? Köszi a segítséget, és a jó tanácsokat! Üdv! Kati

Iluska

Szia!Már az enyém is kész,de már 9 nap elteltével tökéletes lett. Persze,vidd hidegre...aztán mehet a f?zés!!Szívesen mindent,és örülök,hogy beszámoltál....!! :-)))

Csukamama

Ez a mennyiség mekkora edénybe elég? Nekem 8 l-es kerámia edényem van és nem tudom mennyi káposztát vegyek.

Iluska

Szia!Én nekem a hordóm 15 l-es és a 10 kg káposzta b?ven belefér.Szerintem a tiédbe 10 kg nem fog beleférni,bár összeesik,de szerintem nem.Legfeljebb ha megveszel majd 10 kg-os káposztát,(nálunk ennyi gyalultat lehet)-és ami nem fér bele,abból csinálhatsz székely-vagy toros káposztát.......üdv neked!! :-)))

Csukamama

Köszönöm a választ. Majd kipróbálom és beszámolok róla, ha esetleg mást is érdekelne.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek