Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Herőce

Herőce
Herőce
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiadós leves után főételként is tálalható.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet a csipet sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. A liszthez adjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót (tojássárgája, rum, tejföl). Jól kidolgozzuk gépi dagasztó segítségével (kb. 10 perc alatt).
  3. Letakarva, langyos helyen fél órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 6 x 10 cm-es rombuszokra vagdossuk. A rombuszok belsejében hosszanti irányban két vágást ejtünk (vigyázva, hogy a széleket ne vágjuk át). A végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.
  5. Bő, forró olajban, több adagban, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.
  6. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 211 792
elküldve: 21
receptkönyvben: 1 805
elkészítve: 26/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Kelt csöröge, élesztős herőce

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Demény Lászlóné
Demény Lászlóné Mon, 2017-01-23 19:00

Nekem is van egy receptem a nagymamámtól,élesztő nélküli,isteni.
1 kg liszt,2 sütőpor,5 dkg olvasztott vaj,1 ek. pcukor,5 db tojássárgája és kb. 8 dl tejföl.
Lágy tésztát gyúrunk,majd nagyujjnyi vastagra nyújtjuk és derelyevágóval rombuszokra vágjuk,közepébe 2x 3x belevágunk, vagy bújtatjuk vagy nem :) ízlésdolga,forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük,papírtörlőre szedjük,majd meghintjük pcukorral.Én évek óta ezt csinálom,isteni.Mi csörögének hívjuk :) Fedő nélkül,közepes lángon sütjük.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2015-01-16 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.01.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

balintmonika
balintmonika Wed, 2014-03-12 20:40

Csörogefánk-recept vadászatra indultam,és rátaláltam a herőcére.A megadott mennyiségeket sem tartottam be pontosan,és a kenyérsütő dagasztóprogramját is bevetettem.Az eredmánnyel csak annyi a problémám,hogy egy kicsit túlbecsültem a családom étvágyát.Annak ellenére,hogy nagyon-nagyon finom,négytagú családomnak nagyon elég a megadott mennyiséget elkészíteni(annak ellenére,hogy két kamasz gyerkőc ül az asztalnál).A lényeg a lényeg; a megadott mennyiséget fogom legközelebb elkészíteni.Egy kiadós gombaleves után isteni étek!KÖSZI!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2013-03-22 20:20

Sziasztok! Nekem is most kel a tészta, nagyon érdekel, hogy milyen lesz! :) Én kézzel dagasztottam össze, mert nincs gépem, de szerintem a túl sokáig dagasztott tészta sem jó, azért is lesz valakinek híg, vagy túl ragacsos. Azt se felejtsük el, hogy finomliszt és finomliszt között is meg van a különbség. Megírom, hogy milyen lett, ha megsütöttem, és kész, de én is kihagytam a rumaromát belőle, mert az sajna nem volt itthon. De én úgy éreztem gyúrás közben, hogy jó lesz! ;-) Üdv: Ági

kucvarek
kucvarek Tue, 2013-02-26 09:29

Én nem bujtatgattam a tésztát, csíkokra váttam, mint a sajtos rudakat és a lekvárt is klasszul lehet vele mártogatni.

p.szil
p.szil Sun, 2013-02-24 20:25

Kedves Muci!
Elkészítettem a herőcét, de sajnos nekem a kukában landolt az egész. Annyira olajos lett, hogy ehetetlen volt. A tésztát teljes egészében a recept szerint készítettem, csak a rumot hagytam ki. Gondolom nem ez lehetett az oka, hogy elrontottam. Az olaj forró volt, viszont fedő alatt sütöttem a fánk mindkét oldalát. Segítséget szeretnék kérni, hogy mit ronthattam el, mert nagyon szeretném elkészíteni a férjemnek. Ez volt életem első fánkja, de nem akarom feladni :)
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Üdvözlettel: Szilvi

Muci
Muci / Muci Tue, 2013-02-26 17:30

Kedves Szilvi !
Nagyon sajnálom, hogy elsőre nem sikerült a herőce. Többféle hibára is gondolok.A rum lényeges hozzávaló a fánkféléknél, hozzájárul ahhoz is, hogy kevesebb olajat szívjon fel sütéskor a tészta.
Ezt az élesztős herőcét nem kell, sőt nem is szabad fedő alatt sütni. A sokkal vastagabb klasszikus fánknak is csak az egyik oldalát sütik fedő alatt, hogy szalagos legyen. Ezeken felül már csak az olaj hőfokával lehetett probléma, amit egy kis próbadarab sütésével lehet ellenőrizni. A kisült herőcéket papírtörlőre kell szedni.Remélem segítettem, legközelebb jobban fog sikerülni.
Üdv.: Muci

evica56
evica56 Wed, 2012-04-11 05:43

Kedves Muci! Azt szeretném kérdezni, hogy "Rózsafánkot" lehet-e ebből a tésztából csinálni?
Válaszodat előre is köszönöm!

Muci
Muci / Muci Wed, 2012-04-11 16:15

Kedves "evica56 " !
Én még nem próbáltam, de szerintem elképzelhető. Elolvastam egy pár rózsafánk receptet, volt egy amelyik hasonló élesztős tésztából készült, de a legtöbb nem tartalmazott élesztőt.
Üdv.: Muci

mamec
mamec Fri, 2012-02-03 00:24

Mert a fánk az a kelt kerek. A csöröge vagy herőce élesztő nélkül, elég kemény gyúrt tésztából készül.

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2012-01-25 15:05

Kedves Muci!
Ma megsütöttem, kis változtatással. Nem volt itthon rum, házipálinkával pótoltam. Nem olajban, hanem kacsa zsírban sütöttem, és így is nagyon-nagyon finom lett. Nagyon jó ez a recept!

lulesz
lulesz Sat, 2011-05-07 19:43

Kedves Muci: amit a szakácsoldaladra írtam az tényleg szívből jött!
Holnap kinti sütést tervezünk a barátainkkal (remélem az időjárás megengedi nekünk) és édesség gyanánt dupla adag herőcét készítek: ma este ki is sütöm (férjemmel elődézsmáljuk) és mivel másnap még hidegen is igencsak eteti magát (ez a kelt tészta nem csak frissen fogyasztható, mint pár napja tapasztaltuk) szerintem mindenkinek ízleni fog. A férjemnek úgy kellett visszafognia magát, hogy kipróbálása utáni másnap hagyjon nekem is egy-két darabot:)) Mind meg tudta volna enni, csak este majdnem 10 óra lévén fékezte magát. Még egyszer köszönöm a receptet és további jó főzést-sütést kívánok.
Üdv: lulesz.

eruci
eruci Sat, 2011-11-26 17:12

Heló-hali! Én is megsütöttem ma a sütit, REMEK! Sajnos a dagasztógépem nemrégiben meghalt, úgy hogy csak a puszta kis kezemmel állítottam össze. kb 3 perc alatt, a tészta így is tökéletes. Köszi a receptet!

Muci
Muci / Muci Sat, 2011-11-26 17:45

Szia "eruci " !
Szerencséd, hogy a herőcéd minimális dagasztás után is jól sikerült. Szerintem , ha több időt szántál volna a dagasztásra még finomabb, könnyebb lett volna a tészta.
Üdv. : Muci

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-05-05 17:29

Kedves " lulesz " !
Örülök, hogy végül összejött a dolog és jól sikerült a herőcéd. Van úgy, hogy a leírtnál kicsit több lisztet
kíván a tészta, mert esetleg nagyobb volt a tojássárgája, vagy picit több tej,tejföl, vagy rum került bele.
A tészta kidolgozása közben is egyre kevésbé lesz ragadós.
Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem a szakácsoldalamon írt kedves szavaidat,símogatta a lelkemet, nagyon jól esett.
Üdvözlettel : Muci

lulesz
lulesz Wed, 2011-05-04 21:36

Nos, ez nagyon fincsi lett, házi őszibarack dzsemmel ettük!! Köszönöm a receptet! Bár kissé megkínlódtam a tésztájával, de megérte.

lulesz
lulesz Wed, 2011-05-04 20:03

Nekem most kel a tészta, a sok pozitív hozzászólás miatt nagyon megkívántam: de mit ronthattam el, hogy olyan ragadós lett? Elég sok lisztet kellett még adnom hozzá, hogy jól összeálljon. Ha megsütöttem, megírom hogy sikerült.

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-03-21 17:54

Szia " zsuzsi76 " !
Ez a herőce nem olyan mint a forgácsfánk. Ennek a tésztájában élesztő van, ezáltal az állaga inkább a
fánkéhoz hasonlatos.
Üdv.: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-06 10:21

Ezeléggé jól néz ki nagyon finom is lehet mi ma akarjuk megcsinálni a mamámmal és remélem hogy jól fog sikerülni puszi jó napot mindenkinek!!!!

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-02-03 23:45

Kedves " illesera " !
Én köszönöm a kedvező visszajelzést. Örülök, hogy bevált ez a recept.
Ezt üzenem az előtted szóló Ildikónak is.
Mindkettőtöket üdvözöllek : Muci

illesera
illesera Sun, 2011-01-30 14:12

Kedves Muci !
Csatlakozom a többiekhez, ma ez volt nálunk a desszert, nagyon finom lett ! Én reszeltem bele 1 kis citromhéjat, és tettem bele 1 zacsi vaniliás cukrot is. Nekem nem lett híg a tészta, pont tökéletes állagú volt! kb. 30 db lett belőle .
Köszi a recit, sztem leváltjuk erre a receptre a csöröge fánkot, ez így sokkal jobban ízlett nálunk mindenkinek!
üdv era

ildi68127
ildi68127 Sun, 2011-01-23 08:30

Isteni ez a recept!..annyiszor megsütöttem már,és ezt mindenkinek ajánlom!
Üdv:Ildikó

Muci
Muci / Muci Mon, 2010-11-22 17:05

Szia "vivat" !
Örülök, hogy ízlik. Mi is nagyon szeretjük, főleg házi barack lekvárral. Csinálok is a közeli napokban,
mert nagyon megkívántam.
Üdv. : Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-20 10:41

Már többször megsütöttem, de soha nem tudok belőle eleget sütni, rendszerint dupla adagot csinálok.. áfonya lekvárral ízlik a legjobban!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-08 17:34

Igen, ez CSÖRÖGE, és abból a tésztából készül, mint a fánk. Eredeti székely tésztaféleség, akár a kürtős kalács, csakhogy a tótoknál heröce a neve, ezt is átvették, akár a kürtős kalácsot, pedig le kellet volna védeni. Frissen sűlve a legjobb, másnap is meg lehet enni, de már nem olyan finom, mint forrón, frissen.

turzoeniko
turzoeniko Wed, 2010-09-15 12:18

Isteni volt és az volt benne a legjobb hogy még másnap is olyan puha volt mint a vaj !!!! Már ami maradt belőle !!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-12 15:54

Ezt a csirkés recepthez akartam, csak ide sikerült.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-16 19:15

Megsütöttem nagyon finom söt még másnap is jo volt , most másodszor is megcsinálom mert felejdhetettlen volt.Köszi a receptet!

nagytniki
nagytniki Mon, 2010-02-15 17:14

Ma megsütöttem én is!
Kenyérsütőgépben dagasztottam, s kelesztettem, de nekem ezekkel az arányokkal nagyon híg lett, így folyton lisztet szórtam még hozzá, sikerült nyújthatóvá tenni! :)
Nagyon finom, köszi a receptet!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-15 13:29

Nagyon jó csirkemell receptem van .a melleket kettőbe kell vágni hossz irányba, befűszerezni só ,kicsi vegeta és megforgatni lisztbe utánna egy tepsibe tenni felönteni tejszinnel és füstölt sajtot szórni a tetejére és 200-zon sütni alsó-felső lángon hamár pirosodik a sajt elzárni és még egy kicsit bent hagyni. rizibizivel szoktam tálalni.isteni finom és laktatós.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-12 15:52

És ez hogy jön ide?8

Muci
Muci / Muci Sun, 2010-02-14 18:55

Kedves Xandika !
Nagyon örülök, hogy bevált a receptem és gratulálok a sikeres kivitelezéshez.
Ezt üzenem az előtted hozzászóló kedves herőce rajongóknak is.
Én már elég régen készítettem, így nem tudom hány darab lesz ebből a mennyiségű tésztából, talán
valamelyikőtök emlékszik rá.
Üdv. : Muci

xandika
xandika Sat, 2010-02-13 18:45

Sziasztok!
Kedden megsütöttem ezt a receptet!Hááááát olyan sikere volt,hogy ma szombat van és ismét ez volt az ebéd:)))))Egyszerűen-nagyszerű ez a "Herőce"!!!!!!!
Köszönet a receptért!!!
Kellemes hétvégét!!!
Üdv:Xandika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-09 16:23

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy hány darab lesz ebből a mennyiségű tésztából?Köszönöm
Bizti megsütöm, nagyon jól néz ki:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-09 12:10

ma elkészitettem, nagyon fincsi volt. 3 fiú van itthon,izlett nekik a reggeli.Jó a recept!

Zlatyica
Zlatyica Sun, 2010-02-07 22:43

Én ma megsütöttem nagyon jól sikerült örülök ennek a receptnek.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-05 15:34

Helló Muci!
Ma úgy gondoltam kicsit bogarászok, hogy mások mit sütnek-főznek.
Igy rátaláltam erre a jó kis receptre, gyonsan megnéztem van hozzá minden itthon?, hát volt:)
és neki láttam megcsinálni.
Nekem nagyon bejött, jól sikerült:):) Köszi
További sok sikert, szépnapot mindenkinek.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-09-16 17:05

Ez nem fánk, a helyes elnevezése :kelt csöröge, vagy élesztős herőce.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-15 13:33

Ez a Csöröge fánk?

1963
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 5 dkg
cukor 2 ek
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
tejföl 1 dl
rum 1 ek
1 csipet
napraforgó olaj 7.5 dl
porcukor 4 ek
sárgabaracklekvár 10 dkg