Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi sonkás pogácsa

Házi sonkás pogácsa
Házi sonkás pogácsa
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sok édes süti után egy kis pogácsára vágytunk. Csak azt kellett eldönteni, hogy milyen legyen. Volt a hűtőben egy kis házi füstölt sonka, ami igazán intenzív ízével tökéletes pogácsa alapanyagnak bizonyult. Ebből az adagból 33 db pogi lett. A zsír helyett természetesen használhatunk margarint is.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy edénybe öntjük, és beletesszük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt, a zsírt, és jól kidagasztjuk.
  2. Meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. A tepsiket kikenjük margarinnal, vagy sütőpapírt teszünk bele.
  4. A sonkát nagyon apró kockákra vágjuk (kb. 3x3 mm-esre).
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megszórjuk a kockázott sonka felével. A tésztát feltekerjük, mint a rétest, majd laposra nyomkodjuk (kapunk egy széles és hosszú tésztát), majd a két szélét egymásra hajtjuk.
  6. 10 percet letakart konyharuhával pihentetjük.
  7. A sütőt előmelegítjük.
  8. A tésztát megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sonkával, ismételjük az előző műveletet: feltekerjük, laposra nyomjuk (kb. 1 ujjnyira).
  9. Berácsozzuk a tetejét, kiszaggatjuk közepes méretű pogácsa szaggatóval, megkenjük tojássárgájával.
  10. A tepsiben még kb. 30 percet kelesztjük.
  11. Megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 14 868
elküldve: 8
receptkönyvben: 294
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pogi sonkával, hajtogatott pogi, rácsos pogácsa

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cirmix
cirmix Thu, 2012-05-03 11:30

Ez annyira gusztán néz ki hogy megcsinálom! Csak egy gondom van hogy nekem egy nagyon öreg gáztűzhelyem van! De megpróbálom!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2012-05-04 12:11

Kedves Cirmix, Sok sikert hozzá. Biztosan jól fog sikerülni. Kellemes hétvégét kívánok! Üdv, Andi

667
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 1 ek
1 tk
tojássárgája 2 db
tejföl 2 dl
sertészsír 15 dkg
sonka 10 dkg
tojássárgája 1 db