Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Főzött sonkás pogácsa

Főzött sonkás pogácsa
Főzött sonkás pogácsa
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A főzött sajtos tallérokat kicsit tovább fejlesztettem, és elégedett vagyok az eredménnyel, nekünk ez jobban ízlik.
Mivel megemeltem a tésztában lévő sajt mennyiségét, illetve sonka is került bele, ezért a tojás mennyiségét lecsökkentettem (a 3 tojásból csak kettő kerül a tésztába, a harmadikat a pogácsák megkenésére használom). Így az állaga is javult, inkább pogácsák lettek, mint lapos tallérok.


 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe beletesszük egészben a vajat és együtt pár perc alatt felforraljuk.
  2. Levesszük a tűzről, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, úgy hogy sima masszát kapjunk. Ezt hagyjuk kicsit hűlni.
  3. Amíg hűl a massza, lereszeljük a sajtot és apró kockákra vágjuk a füstölt sonkát vagy tarját. Ha többféle sajtot használunk, tehetünk bele egy kevés lágy sajtot is, de inkább a keményebb, reszelni való sajtok domináljanak.
  4. Amikor langyos a massza, hozzáadunk két kissé felvert tojást, illetve a sajtot és a sonkát. Jól összekeverjük.
  5. Lisztes kézzel kis (2-3 cm átmérőjű) golyókat formálunk a tésztából, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. (Hagyjunk elegendő helyet a pogácsák között, mert kicsit lapulni fognak és nagyobb helyre lesz szükségük.)
  6. A pogácsák tetejét a maradék egy tojással megkenjük.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeverésesen kb. fél órán át sütjük, addig amíg szépen megpirul a teteje. Ha túl hamar kezdene pirulni, takarjuk le sütőpapírral menet közben, amit csak a sütés vége előtt néhány perccel vegyünk le.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 796
elküldve: 5
receptkönyvben: 560
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

főzött sajtos-sonkás tallérok, sonkás pogácsa, égetett tészta, puffancs

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Margosz
Margosz Wed, 2011-09-28 14:19

Sajnos :o))) nagyon finom lett :o))) szinte összevesztünk rajta :o))) még a 70 év feletti - egyébként fiatalos - szüleim is egymás kezéből kapkodták ki a pogit.
Jó volt nézni őket! :o)))
Köszi a receptet!

Bumbesz
Bumbesz Mon, 2011-04-25 14:01

Most vettem ki nemrég a sütőből, már teszteltem, nagyon finom lett! Update-es lisztkeverékből csináltam, füstölt sajtot és anikó sajtot reszeltem bele, plusz vágtam bele egy nagyobb újhagymát. Nagyon köszi a receptet, nekem bevált. :)

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Mon, 2011-04-25 08:38

Megsütöttem! Másnap is finom! És tényleg nagyon gyorsan elkészül, nálam elég volt neki 25 perc a sütőben. Nekem kb. 40 darab lett belőle.
Köszi a receptet!
N

villers
villers Sun, 2011-04-17 21:15

Ebből a mennyiségből kb hány darab lesz?
És másnap milyen?

Dezsofiam
Dezsofiam Sat, 2010-12-18 16:43

Orulok, hogy pogacsanak nevezted el! Igy elkeszitettem. Nem utoljara. Nagggyon finom!
Bar sonka helyett csak virslit talaltam a hutoben, de az is megallta a helyet. :)
Raadasul nem volt idom az egesz tesztat megsutni, igy bevagtam a hutobe, s meg masnap is ugyanolyan tokeletesek lettek a pogacsaim.
Koszonom a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-05-06 11:58

Én nem az elnevezés taglalásába mennék bele, hanem azt szeretném elmondani, hogy kipróbáltam,és szuper! :) Mivel nem kell nyújtogatni,hajtogatni,ezért nem kell sok idő hozzá. Nekem amúgy szép kerek gomócok lettek, mint a Raffaello :) De ami fontosabb,hogy szempillantás alatt elfogyott :D
Szóval köszi a receptet, és üdv! :)

Sue

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-02-27 10:44

Égetettnek azért hívják, mert magas hőméréskleten kell sütni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-01-26 10:32

Annak sajnos nem tudom az okát, hogy miért nevezik égetett tésztának, de ez az alaptészta ezzel a névvel került a szakirodalomba. Ezzel az eljárással készül a képviselő fánk, amit nemcsak édes hanem sós töltelékkel is készítenek, illetve a tészáját is lehet dúsítani mint a Te receptedben.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-01-23 08:25

Igen ezt a fajtát égetett tésztának hívják. Úgy látom, hogy már más is felhívta figyelmedet a korábbi receptnél erre.

Macska
Macska Főz / Macska Fri, 2009-01-23 21:55

Persze, biztosan van többféle elnevezése. Egyébként miért égetett? Jobb esetben nem ég meg a készítése során semmi:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-01-22 12:25

Ez nem főzött hanem égetett tészta

627
tej 2 dl
vaj 8 dkg
finomliszt 20 dkg
tojás 3 db
sajt 15 dkg
füstölt-főtt tarja 20 dkg
1 tk