Házi rétes alaptészta
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Évi néni

adag
Előkészítés
perc
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
82
Kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
979
Kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
82
Kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2233.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 366 mg
-
Nátrium 1629 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 178.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
Összesen
979
Kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
217
Kcal
Elkészítés
- A langyos vízben felolvasztjuk a zsírt, hozzákeverjük az ecetet, a tojást, a sót és folyamatos kevergetés mellett a lisztet. Összeforgatjuk az alapanyagokat, melyből sűrű, de szinte folyós tésztát kapunk és folpackkal lefedve néhány órára félretesszük pihenni (én a hűtőbe), a tetejét és az edényt is megkenve zsírral.
- Egy tiszta abroszt kiterítünk egy 70-80 cm átmérőjű asztalra (könnyebb kereken kihúzni), alaposan belisztezzük, és a hűtőből kivett, átgyúrt tésztát a közepére téve kicsit kinyújtjuk sodrófával, majd mindkét kezünket ökölbe szorítva, öklünk domború oldalát a tészta alá téve óvatosan húzni kezdjük a tésztát az asztal széle felé. A húzással körkörösen haladunk, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága (vagy vékonysága).
- Amikor már áttetsző a tészta,- szinte átlátunk rajta,- akkor hagyjuk 10 percet szikkadni, majd átkenjük olvasztott vajjal és tetszés szerint töltjük.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 40
- 7 napos nézettség: 275
- Össznézettség: 97145
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Évi néni
1830 recept
Legalább egy éve izgat ez a házi rétestészta készítés. Olyan hihetetlennek tűnt, mikor láttam. Persze azonnal el akartam készíteni, de mindig azt hittem macerás, így nem kezdtem bele. De csak ott motoszkált a kisördög, nem hagyott nyugodni, hát nekiláttam. Elmondhatom, nem akkora macera. Jó, kicsit lisztes lett a konyha, de csak éppen. Ennyi belefér. Én biztosan máskor is elkészítem a házi változatot. Minél hűvösebb van, annál könyebb a tésztát kihúzni. Ezért is jó hűtőben pihentetni. Egy ekkora mennyiségű tészta kb. 3 rúd rétesre elég.
Hozzászólások
Kedves Évi néni!Jót mosolyogtam a story rész els? felén,mintha magamat hallottam volna:)Ezer éve gyúrok rá,hogy elkészitsem házilag a rétes tésztát,de mindig az van bennem,hogy nagyon nagy meló,és hogy tényleg lesz egy kis felfordulás utána,és állitólag nagyon nehéz és sok id?.De pont tegnap beszélgettem a rétes tészta házilag nyújtásáról kedves lány ismer?seimmel,?k is kikerekedett szemmel hallgatták,amikor mondtam nekik,hogy el szeretném már végre késziteni házilag a tésztát.Na,most már adva van egy jó,megbizható recept hozzá,az els? lépés már megvan.Köszönöm szépen,mentettem,és ha sort keritek rá beszámolok róla.Üdv:Merci
Hát erre én is nagyon kíváncsi vagyok ... már évek óta kacérkodom a gondolattal, de a tettig még nem jutottam el sajnos. Na majd most! Lesz igazi rétes itthon! (remélem) Ikó
Kedves Regina! Tényleg nem ámítás, könny? elkészíteni és szinte alig van vele dolog. De hát az újtól mindig tart az ember. Még sz is jó benne, hogy nem olyan kiszáradt papír jelleg?. A filmen a n? kicsit több ecetet tett bele, de én nem kedvelem az ecetet,így csak keveset használtam. Egyszer kipróbálom citrommal is, mivel a savaknak az a feladatuk, hogy könnyedebbé, hólyagosabbá tegyék a tésztát. Ha kipróbáltam mindenképpen felteszem. Jó kísérletezést és sok sikert kívánok az els? házi rétesedhez. Szeretném, ha elmesélnéd, hogyan sikerült. Üdv: Évi néni
Kedves Mercedes! Valahol a mi ízlésünk hasonló, és úgy gondolom, bevállalósak is vagyunk. Mi történhet, ha nem sikerül? Semmi. Nekem is er?s kétségeim voltak, de közben meg arra gondoltam, nagyanyáinknak ez természetes volt. Igaz, akkor azért nem spórolták ki a lisztb?l, ami érték volt benne (szerencsére mi tudjuk pótolni). Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy ne ess az én hibámba. A filmen a n? egészben sütötte meg a három tekercsnyi rétest. Én is ezt tettem. Kicsit nehéz volt utána becserkészni a tepsibe, így egy-két helyen kicsit kiszakítottam, de onnantól, hogy a tepsiben volt, már enem volt vele bajom. Azt hiheted, hogy ezt a lágy, szinte híg tésztát nem lehet majd kinyújtani, de mégis lehet. Ezért kell órákig a h?t?ben pihentetni. Te annyira jó szakács vagy, hogy biztosan tudom sikerrel fogsz járni. Én szorítok neked. Kellemes rétes sütést kívánok. Üdv: Évi néni
Köszönöm szépen,és reméljük a legjobbakat:)
Szia engem az érdekelne hogy ha nincs kacsa zsír mivel lehet helyettesíteni.
Sertészsír, olaj, de en vaj vagy margarin. Szerintem az olaj a legelérhet?bb. Én mindig tartok itthon kacsazsírt, amit magam elkészítek (http://www.nosalty.hu/alapanyag/kacsazsir). Nagyon finom, sé kell? mérséklettel egészséges. Gondolj bele, eleink is zsírral sütöttek-f?ztek.Ennek ellenére ne rettenj vissza, mert a ma háziasszonya a zsírt olajjal helyettesíti, azt pedig biztosan találsz a ládafiában. Sikers sütést kívánok. Üdv: Évi néni
Ez alapm?! Évi néni, hogy találtad ki, mit akartam ma mindenképp megnézni? Gondolatolvasó vagy :)))
Telepátia. Igaz egy éve üzenem magamnak, hogy elkészítem, de végre a tervet tettek váltották fel. Hasonló jókat kívánok neked is. Üdv: Évi néni
Köszönöm, igen, abszolút tele van pátiával. :) De pont ma, komolyan, hogy mondom magamnak, nézzünk már egy rétestészta-receptet, most már van hova kinyújtani, legyen egyszer?, de nagyszer?, és tessék... <3 Köszönöm!!! Még egy kérdés: mi van akkor, ha húzás közben kiszakad...? Újra kell gyúrni az egészet?
Ilyenkor sajnálom, hogy csak egy kis f?z?fülkével rendelkezem és nincs helyem ilyen és ehhez hasonló m?veletekhez:)
Kedves Makka! Elmondanám, hogy az én konyhám se tágas (jó, nagyobb a tiednél), de ha megvan az elhatározás, akkor simán összehozod azt. Kihúzhatod azt a tésztát több részletben is. Üdv: Évi néni
Kedves Éva néni! Én is a halogatók táborához tartozom, mert még láttam a nagyanyám ahogy a másik mamikámmal tekerik, forgatják a rétestésztát és körbemennek az asztal körül. Aztán megtöltötték, kisütötték és mi, a család, jól megettük. Volt édes meg sós káposztás, tökös-mákos, túrós, almás, de még krumplis töltelékes is. Nekem a sós káposztás a kedvencem, de ettem már csirkepaprikással is, nagyon finom mindegyik. Köszi a részletes és biztató receptért biztos, h hamarosan megcsinálom. Sok sikert mindenkinek üdv Ancsa mama
Kedves Ancsa mama! Ha láttad, hogy készült, csak el?nnyel indulsz a feladat megoldásához. Én csak hallottam. Szerencsémre van otthon nagyobb kerek asztalom, és úgy könnyebb volt a húzás. Nemsokára újra elkészítem. Igazi téli foglalatosság.Üdv: Évi néni
Kedves Évi néni. A zsírt és a sót csapott kanállal kell mérni? És csak almaecet jó bele? Üdv: Erika.
Kedves Erika! A zsírt nem csaptam, az igaz, de a sót igen. Nem csak almaecet jó, de azért 20%-ost nem tennék bele. A tv-ben a n? is sima ecetet tett. Biztosan sikerül. Kellemes sütést kívánok! Üdv: Évi néni
Szia Évi Néni!Jelentem ma reggel nekiláttam a rétestésztádnak.Kacsazsír helyett mangalicát használtam,mert az volt itthon.2 órát hagytam a h?t?ben.Aztán nekiláttam a nagy feladatnak.2 felé szedtem a tésztát,elkezdtem nyújtani.Egy-két helyen elszakadt,de gondolom ez még a rutintalan nyújtás miatt volt,de azt hallottam,hogy az sem baj,mert feltekerésnél elt?nnek azok a fránya lyukak,és így is lett.Almás-fahéjas töltelékkel készítettem.Szépen megsütöttem.Aztán alig tudtam kivárni,hogy kih?ljön és már szeleteltem is.Jól megporcukroztam,még melegen megkóstoltam.El?ször nem igazán éreztem az ízeket,mert nagyon forró volt.Elmentem vásárolni és mire hazajöttem,épphogy maradt bel?le,mert a kedves Párom és az épp nálunk vendégesked? Hugicám rájárt,pedig a Párom nem is réteses.Végül az utolsó elöttit magamhoz vettem,és elkezdtem falatozni.NAGYON-NAGYON FINOM VOLT.A tészta tökéletes,pikk-pakk elkészült.Az utolsót eltettem a süteményimádó Anyukámnak.Köszi szépen a receptet:)Üdv:Merci
Kedves Mercedes! Képzeld el, még meg sem nyitottam az oldalt, csak az emailt láttam az üzenetr?l, de valahogy éreztem, hogy te írtál arról, hogy végre rászántad magad. Egyébként az id?választás tökéletes, mert h?vösebb id?ben könnyebb elkészíteni, mint melegben. Használtad a kerek kis asztalod? Szerintem is érdemes ilyen hagyományos dolgokat megpróbálni. Hajlamosak vagyunk elkényelmesedni és a készhez, boltihoz nyúlni, pedig meg van annak a varázsa, hogy egy ilyen egyszer?, - és valljuk be,- nem túl sok macerával elkészíthet? dolgot otthon megcsinálunk. Én ezt nagyon élvezem. Nekem sincs id?m mindig ehhez, de ha tehetem és elkészíthetem, kifejezett örömet és boldogságot érzek. Örülök, hogy te is így érzel, és rászántad az id?t és fáradtságot a házi réteshez. Ráadásul tényleg sokkal finomabb. Gratulálok és köszönöm, hogy ezt megírtad nekem. Ha van régi recept, amit úgy gondolok, érdekelhetne, értesítelek majd. Van egy 100 éves receptkönyvem, amiben rengeteg szenzációs recept van. Szép napot kívánok! Üdv: Évi néni
Kedves Eva! Mivel malomban vasaroljuk a lisztet, fogalmam sincs, milyen orlesu. A retestesztahoz, gondolom, finom orlesu kellene? Vagy "sima" lisztbol is sikerulhet? Eddig meg mindent ezzela liszttel sutottem-foztem, soha nem volt vele gondom, barmit is irt a recept. Kicsit maskent viselkedik ugyan, mint a bolti (kevesebb folyadekot vesz fel), de ezzel szamolok, es nincs gond. Szerinted?
Kedves Moncsa! Sajnos életemben egyszer volt szerencsém frissen ?rölt lisztb?l sütni. Ehhez a recepthez kifejezettem rétesliszt használatát adták meg a filmben, ahol láttam, így én is avval készítettem. Ez jelent?sen nagyobb szem?, mint a sima liszt. Neked is azt javasolom, hogy a rétesliszttel próbálkozz. Üdv: Évi néni
Koszonom az infot. En azt hittem, a retesliszt finomabb orlesu, mint a sima :) No, majd tesztelek, melyik a jobb. Oszinten szolva, nem szivesen vasarolok bolti lisztet, mert a malmi mar annyira elkenyeztetett bennunket, hogy az abbol keszult eteleket papirizunek erzem... :( Igaz, a retesnel a toltelek a lenyeg ;) A hazi teszta csak plusz.
Az elkészített rétestészta kiválóan mélyh?thet?, s?t, jobban nyúlik mint frissen. Zsiradékkal kell bekenni és fóliába csomagolni adagonként. Ha laposabb formában fagyasztjuk, hamar, pár óta alatt kienged. A szélér?l leszedett maradékkal próbáltam ki el?ször. Kis vízzel pár percig újra dagasztottam, majd betettem a mélyh?t?be. Kellemes meglepetés volt, hogy milyen jól lehetett nyújtani.
Kedves Minna! Köszönöm szépen a hasznos információt. Még nem próbáltam semmit lefagyasztani, de jó tudni, hogy használhatjuk úgy is. Hálás köszönet érte. Üdv: Évi néni
Fagyasztás el?tt persze pihentetni kell, vagy egy éjszakát h?t?ben, vagy egy órát mekeg helyen.
Köszönöm.
Kedves Eva, ma bukkantam rà a receptre,ezer köszönet érte...Strasbourgban élek,van egy magyar gasztronomiai termékeket forgalmazo cégünk,sok magyar,vagy magyar szàrmazàsu jàr hozzànk...màr vagy 4 éve kérik,reklamàljàk,követelik a rétest!!!réteslapbol meg sem probàlnàm,mert az ôssze nem hasonlithato az igazi huzott,hàzi rétes izével..van néhàny jellegzetesen magyar,vagy monarchiabeli süteményünk(ishler,beigli,pozsonyi kifli;linzer,pogàcsa,zserbo)...de a rétes lesz a "kiràlynö":-)...köszönöm szépen afeltöltést
H? de büszke vagyok, hogy ezt a receptet használod. Én is egy hagyományoknak él? szlovák asszonytól láttam elkészíteni a tésztát és azonnal késztetést éreztem a kipróbálására. Nagyon tetszett a végeredmény. Remélem a vendégeiteknek is tetszésére szolgál majd. Üdvözlettel: Évi néni
Rétestészta maradékának felhasználása. Éleszt?s tésztává dagasztjuk, és nagyon finom g?zgombócot, vagy kelt rétest készíthetünk bel?le.
Csupa értékes információval szolgálsz. Nagyon köszönöm. Üdv: Évi néni
Kedves Minna9! Tudnál egy ilyen maradék rétestésztából készített gözgombóchoz receptet adni? Köszönöm: Zsuzsa
Köszönöm a receptet,már régi vágyam a házi nyújtott rétes,de gyerekkoromra visszagondolva és arra,ahogyan a nagyim kipirúlt arccal fél napot dolgozott ezzel a csodálatos sütivel,mindíg elriasztott,de ma megpróbálom,már mindent el?készítettem.Mi is a sós káposztásat szeretjük,már a káposztát lepirítottam. Üdv: Márti
Kedves Márti! Remélem egyszer?nek találod a receptet. Én egy TV-m?sorban láttam és azonnal el is készítettem. Élveztem minden percét. Sok sikert a finom réteghez.