r
Nosalty Logó

Hamis túrós és almás rétes

NS
Hamis túrós és almás rétes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A túrós töltelékhez

Az almás töltelékhez

A kenéshez

668
Kalória
21.9g
Fehérje
56.3g
Szénhidrát
41.2g
Zsír
171.6g
Víz
114.9g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
14.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A túrós töltelékhez

Az almás töltelékhez

A kenéshez

Összesen 668 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A túrós töltelékhez

Az almás töltelékhez

A kenéshez

Összesen 6681 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A túrós töltelékhez

Az almás töltelékhez

A kenéshez

Összesen 214 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1085.8 g
  • Cink
    197 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    152 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    171.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    90 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    225 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 668 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    219.5 g

Zsír

  • Összesen
    412.3 g
  • Telített zsírsav
    219 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10857.7 g
  • Cink
    1969 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    1330 mg
  • Vas
    1525 mg
  • Magnézium
    889 mg
  • Foszfor
    4339 mg
  • Nátrium
    479 mg
  • Réz
    78 mg
  • Mangán
    79 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    563.4 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

Víz

  • Összesen
    1716.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2320 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    191 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    902 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    536 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    736 micro
  • β-crypt
    111 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1637 micro
Összesen 6681 kcal
  • 8% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.1 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    29 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 214 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A kétféle lisztet összekeverjük, kb. 20 grammot félreteszünk belőle, a fennmaradó részbe beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. Addig dagasztjuk, míg teljesen el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  2. A vajat mikróban kicsit megolvasztjuk, hogy puha legyen, de ne folyós! A félretett liszthez adjuk, és simára keverjük.
  3. A meggyúrt tésztánkat szép vékonyra nyújtjuk, majd egy kés segítségével megkenjük a vajas-lisztes keverékkel. Ha ez kész, szép szorosan feltekerjük, az így kapott hengert 4 egyforma darabra vágjuk, és félretesszük pihenni. (Mivel a lisztek nem a szokásos rétestészta állagot eredményezik, így nekem akkor lett tökéletesen nyújtható és nem szakadós, amikor kb. fél órát pihent.)
  4. Elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót a vaníliás cukorral, 2 marék nyírfacukorral szép simára keverjük, megkóstoljuk, és ha nem érezzük elég édesnek, még korrigálunk az ízesítésen.:)
  5. Az almás tölteléket is elkészítjük: az almát meghámozzuk, lereszeljük, a fahéjjal és 2-3 marék nyírfacukorral ízesítjük.
  6. A 5 dkg zsírt megolvasztjuk, kikenjük vele a tepsinket, a maradékot pedig a rétesek töltésekor fogjuk használni.
  7. Elővesszük a tepsinket, hogy előttünk legyen a "méretminta", az első tésztadarabot minden oldalról meglisztezzük, és elkezdjük nyújtani. Közben legyen kéznél a liszt ,és ha kell forgassuk, szórjuk a tésztát, hogy ne tapadjon le. A tepsi méretére nyújtjuk, majd kezdődhet a töltés.
  8. Előtte azért melegítsük elő a sütőnket.
  9. A töltelékkel nem teljesen kenjük meg a tésztát, hogy a feltekeréskor ne folyjon ki belőle, tehát a tészta azon szélénél, amerre feltekerjük majd kb. 5 cm üres helyet hagyjunk. Először a túró felét kenjük szét rajta, majd locsoljuk meg a fél pohár tejföl felével. Ezután villával verjünk össze egy tojást, és a fele mennyiséggel locsoljuk meg a tölteléket, ezután pedig egy ecset segítségével locsoljuk meg picit az olvasztott zsírral is.
  10. Miután kész vagyunk a töltelék betöltésével, feltekerjük a rétesünket szépen óvatosan, hogy el ne szakadjon, majd kész is az első rúd, elhelyezzük a tepsiben.
  11. Jöhet a következő! Az előzőhöz hasonlóan töltsük meg a túrós töltelék másik felével.
  12. Az almásak kinyújtott tésztáit előszőr szórjuk meg egy-egy marék zabkorpával. Az ízesített almát nyomkodjuk ki egy kicsit, ezután a túróhoz hasonló módon az egyik szélétől 5 centit elhagyva kenjük meg. Locsoljuk meg zsírral és a tojással, majd óvatosan tekerjük fel.
  13. Miután mind a négy rúd elkészült, helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt megsütjük. Kihűlve szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 34x26

A Mama rétese nagy kedvencem, így az ő receptje az alap, csak kicseréltem a hozzávalókat. Persze a tészta így nem annyira "réteses" de azért nagyon finom. Elkészíthető rétes- és finomliszt keverékével, úgy igazán réteges tésztát kapunk, és az igazi rétestésztához képest jóval egyszerűbb módon.

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek