Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamis túrós és almás rétes

Hamis túrós és almás rétes
Hamis túrós és almás rétes
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Mama rétese nagy kedvencem, így az ő receptje az alap, csak kicseréltem a hozzávalókat. Persze a tészta így nem annyira "réteses" de azért nagyon finom. Elkészíthető rétes- és finomliszt keverékével, úgy igazán réteges tésztát kapunk, és az igazi rétestésztához képest jóval egyszerűbb módon.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A túrós töltelékhez

Az almás töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet összekeverjük, kb. 20 grammot félreteszünk belőle, a fennmaradó részbe beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. Addig dagasztjuk, míg teljesen el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  2. A vajat mikróban kicsit megolvasztjuk, hogy puha legyen, de ne folyós! A félretett liszthez adjuk, és simára keverjük.
  3. A meggyúrt tésztánkat szép vékonyra nyújtjuk, majd egy kés segítségével megkenjük a vajas-lisztes keverékkel. Ha ez kész, szép szorosan feltekerjük, az így kapott hengert 4 egyforma darabra vágjuk, és félretesszük pihenni. (Mivel a lisztek nem a szokásos rétestészta állagot eredményezik, így nekem akkor lett tökéletesen nyújtható és nem szakadós, amikor kb. fél órát pihent.)
  4. Elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót a vaníliás cukorral, 2 marék nyírfacukorral szép simára keverjük, megkóstoljuk, és ha nem érezzük elég édesnek, még korrigálunk az ízesítésen.:)
  5. Az almás tölteléket is elkészítjük: az almát meghámozzuk, lereszeljük, a fahéjjal és 2-3 marék nyírfacukorral ízesítjük.
  6. A 5 dkg zsírt megolvasztjuk, kikenjük vele a tepsinket, a maradékot pedig a rétesek töltésekor fogjuk használni.
  7. Elővesszük a tepsinket, hogy előttünk legyen a "méretminta", az első tésztadarabot minden oldalról meglisztezzük, és elkezdjük nyújtani. Közben legyen kéznél a liszt ,és ha kell forgassuk, szórjuk a tésztát, hogy ne tapadjon le. A tepsi méretére nyújtjuk, majd kezdődhet a töltés.
  8. Előtte azért melegítsük elő a sütőnket.
  9. A töltelékkel nem teljesen kenjük meg a tésztát, hogy a feltekeréskor ne folyjon ki belőle, tehát a tészta azon szélénél, amerre feltekerjük majd kb. 5 cm üres helyet hagyjunk. Először a túró felét kenjük szét rajta, majd locsoljuk meg a fél pohár tejföl felével. Ezután villával verjünk össze egy tojást, és a fele mennyiséggel locsoljuk meg a tölteléket, ezután pedig egy ecset segítségével locsoljuk meg picit az olvasztott zsírral is. 
  10. Miután kész vagyunk a töltelék betöltésével, feltekerjük a rétesünket szépen óvatosan, hogy el ne szakadjon, majd kész is az első rúd, elhelyezzük a tepsiben.
  11. Jöhet a következő! Az előzőhöz hasonlóan töltsük meg a túrós töltelék másik felével.
  12. Az almásak kinyújtott tésztáit előszőr szórjuk meg egy-egy marék zabkorpával. Az ízesített almát nyomkodjuk ki egy kicsit, ezután a túróhoz hasonló módon az egyik szélétől 5 centit elhagyva kenjük meg. Locsoljuk meg zsírral és a tojással, majd óvatosan tekerjük fel.
  13. Miután mind a négy rúd elkészült, helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt megsütjük. Kihűlve szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 34x26 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 15 542
elküldve: 2
receptkönyvben: 153
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Epcsi

Mióta szakács: 2012.07.16.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: rétes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

diétás rétes, rétes egyszerűen, almás rétes zabkorpával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

666
tönkölybúza liszt 225 g
zabpehelyliszt 225 g
vaj 250 g
tojás 1 db
tejföl 260 g
sertészsír 10 g
tehéntúró 750 g
xilit 25 g
xilit 40 g
alma 1 kg
xilit 40 g
fahéj 2 teáskanál
zabkorpa 50 g
tejföl 85 g
tojás 1 db
sertészsír 40 g