r
Nosalty Logó

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
RAW
Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 296 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1774 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 51 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    423.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 296 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.5 g

Zsír

  • Összesen
    124.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    619 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2344 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    1213 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2542.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1774 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 51 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy mély lábosba helyezzük a húst, a borssal és köménnyel megszórjuk.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 10 cm-rel ellepje.
  3. 5-6 órán keresztül mérsékelt tűzön forrni hagyjuk.
  4. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A húst ízlés szerint felhasználjuk más ételekben.
  5. Szedjük le róla a zsírt egészen, aztán tegyük ismét föl, és hagyjuk mindaddig forrni, míg egész sűrűre be nem főtt.
  6. Néha előfordul, hogy több zsír marad rajta a második forralás után is. Ezzel nincs gond, ugyanis nagyon könnyen le lehet szedni a tetejéről.
  7. Ha kihűlt, tegyük tárolóedényekbe, az így kapott kocsonya hűtőszekrényben akár 1 hétig is tárolható, vagy fagyasszuk le, így akár 6 hónapig felhasználható.
  8. Használatkor tegyünk a kocsonyából egy kanálnyit egy csésze forró vízbe, és így épp oly erős, és jó húslevest fogunk nyerni, mint bármilyen friss húsleves.
  • Elkészítettem: 89 alkalommal
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 16715
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 24.

Ajánló

Hosszan eltartható házi alaplé, ajánlom mindenkinek!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az eredeti ősi neve ennek a receptnek Útravaló- vagy zseb-húsleves. Régi Magyar recept, egy "öreg" foszladozó szakácskönyvből, Rézi néni konyhájából. Nagyon finom alaplét lehet így készíteni... nem túlzok, ha azt mondom, ilyen finomat sehol nem lehet venni a boltokban. Mivel só nincsen benne, így nyugodtan használhatjuk alapléként bármilyen ételhez, nem kell attól félni, hogy elsózzuk. Valljuk be, sokszor a kockához nyúlunk, mert sem időnk, sem energiánk nem engedi meg, hogy egy igazi levesalapot készítsünk. Ha meg el is készítjük az alaplevet, igen macerás a lefagyasztása, mert sok kell belőle, aztán meg nehéz felolvasztani, ha már fagyasztásra kerül a sor, stb, stb... Ez egy koncentrált, sűrű kocsonya, amit kevés forró vízzel ízletes alaplévé varázsolhatunk. Kevesebb kell belőle, mint az alaplevesből, és még a fagyasztóban sem foglal el annyi helyet. Egyszer egy héten vagy egy hónapban elég elkészíteni, és azonnal használható:) Zöldséget és sót ne tegyünk bele csak húst, csontot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek