r
Nosalty Logó

Házi kenyér Venala konyhájából

NS
Házi kenyér Venala konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

501
Kalória
13.3g
Fehérje
80.5g
Szénhidrátok
13.2g
Zsír
96.2g
Víz
45g
Koleszterin
3.4g
Rost
3.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 501 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2004 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 229 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    563 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    96.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 501 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    52.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3274.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    598 mg
  • Nátrium
    2251 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    384.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 2004 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 229 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. Ha instant élesztő, akkor a port pici langyos vízben elkeverjük.
  2. Nagy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot.
  3. Ha feljött az élesztő, akkor a lisztes keverékhez öntjük. (Ha instant élesztővel dolgozunk, akkor attól nem várjuk el, hogy feljöjjön a vízben, csak úgy hozzáöntjük a liszthez.)
  4. Hozzáöntjük az olajat és a vizet.
  5. A keveréket összedolgozzuk. Jól átgyúrjuk, és megdagasztjuk. (Kb. 10 perc a dagasztás.) Közben még szükség szerint adunk hozzá lisztet.
  6. Ha kész a dagasztás, akkor gömböt formázunk belőle, visszatesszük a keverőtálba, letakarjuk, és meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztjük.
  7. Ha letelt akkor újra átgyúrjuk, és ismét kelesztjük kb. 1 óráig.
  8. Újból átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, és hagyjuk egy kicsit pihenni (kb. 15 percig). Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  9. Bevagdossuk, megkenjük tojással a tetejét, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. (Én szoktam a sütő aljába egy edénybe vizet tenni, mert akkor ropogós lesz a kenyér.)
  10. Amikor kész, akkor rácsra tesszük, hogy ki tudjon hűlni és szellőzzön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Nem volt otthon kenyér, kint meg rossz idő volt. Így gondoltam, kipróbálom, hogy tudok-e hagyományos módon kenyeret sütni (kenyérsütőgép nélkül). Az eredmény isteni. Bár sok kelesztés van benne, tehát relatíve sok idő alatt készül el, de munka nem sok van vele. Összesen kb. 25 percet fordítok rá, a többit magában csinálja.:)

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...