Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér Venala konyhájából

Házi kenyér Venala konyhájából
Házi kenyér Venala konyhájából
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem volt otthon kenyér, kint meg rossz idő volt. Így gondoltam, kipróbálom, hogy tudok-e hagyományos módon kenyeret sütni (kenyérsütőgép nélkül). Az eredmény isteni. Bár sok kelesztés van benne, tehát relatíve sok idő alatt készül el, de munka nem sok van vele. Összesen kb. 25 percet fordítok rá, a többit magában csinálja.:)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. Ha instant élesztő, akkor a port pici langyos vízben elkeverjük.
  2. Nagy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot.
  3. Ha feljött az élesztő, akkor a lisztes keverékhez öntjük. (Ha instant élesztővel dolgozunk, akkor attól nem várjuk el, hogy feljöjjön a vízben, csak úgy hozzáöntjük a liszthez.)
  4. Hozzáöntjük az olajat és a vizet.
  5. A keveréket összedolgozzuk. Jól átgyúrjuk, és megdagasztjuk. (Kb. 10 perc a dagasztás.) Közben még szükség szerint adunk hozzá lisztet.
  6. Ha kész a dagasztás, akkor gömböt formázunk belőle, visszatesszük a keverőtálba, letakarjuk, és meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztjük.
  7. Ha letelt akkor újra átgyúrjuk, és ismét kelesztjük kb. 1 óráig.
  8. Újból átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, és hagyjuk egy kicsit pihenni (kb. 15 percig). Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  9. Bevagdossuk, megkenjük tojással a tetejét, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. (Én szoktam a sütő aljába egy edénybe vizet tenni, mert akkor ropogós lesz a kenyér.)
  10. Amikor kész, akkor rácsra tesszük, hogy ki tudjon hűlni és szellőzzön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 702
elküldve: 7
receptkönyvben: 105
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Venala

Mióta szakács: 2013.07.14.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér, fehér kenyér, ropogós héjú fehér kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

judy240
judy240 Mon, 2014-01-06 09:50

Nagyon szépen köszönöm.Esküszöm jobb,mint a bolti.Imádom.Tegnap sütöttem és most is épp kel a következő adag. :)

501
finomliszt 40 dkg
instant élesztő 11 g
tej 0.5 dl
víz 3 dl
napraforgó olaj 0.5 dl
0.5 ek
cukor 2 teáskanál
tojás 1 db