Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors házi cipó

Gyors házi cipó
Gyors házi cipó
45 perc / előkészület: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (82)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz, mert nagyon egyszerű. A kelesztési idő itt sokkal rövidebb, ezért nagyon gyorsan elkészül a friss kenyér. Mivel kis buci, így ebből igazi klassz szeleteket lehet vágni. :) Már nagyon sokszor megsütöttük. Párom is lelkesen segít a tészta keverésénél és formázásánál is. A minap kijelentette, hogy "Várj! Ezt most én csinálom" és így is lett. :) Azt hiszem, eddig az lett a legfinomabb.

Még harmadnap is puha a belseje... már ha valami csoda folytán megmarad még belőle addigra. :) Én vágott felével deszkára borítva tartom, így nem szárad olyan gyorsan.

A kisült cipó 85 dkg-os.

Fel lehet dobni egy kevés (~5 dkg) teljes kiőrlésű liszttel. Képek itt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tészta leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
  3. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk.
  5. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
  6. A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.
  8. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 211
össznézettség: 174 950
elküldve: 76
receptkönyvben: 1 020
elkészítve: 74/94
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér cipó, dagasztás nélküli gyors fehér kenyér, gyors cipó

Hozzászólások (82)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anoriann
anoriann / anoriann Sun, 2017-10-15 14:09

Jelenleg kollégista vagyok és spórolás céljából én is megcsináltam ezt a receptet, igaz sima finomlisztből, de így is nagyon finom és ropogós héjú kenyeret kaptam :D Tökéletes receptnek mondanám és mindenkinek ajánlom, köszönet érte!

Te1986
Eszti / Te1986 Wed, 2016-04-27 16:43

azt hiszem, mindent elmond a 21 hónapos kislányom reakciója erről a receptről és az elkészült kenyérről:

"Fiiinom mejjeg kenyér" :)

Norahabraham
Norahabraham Sat, 2015-10-10 15:04

Mar megsutottem egy par kenyeret, de ilyet,meg soha !!! halasan koszonom a receptet, Isteni kenyer lett belole elso lakalomra. Teljesen lenyugoztem vele a vendegeket :)
koszonom !

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2015-10-10 15:20

Szia! Ó, de nagyon örülök! Annak is, hogy klassz élményben volt részed, és annak is, hogy ezt a kenyeret választottad. :D Köszönöm szépen, hogy megírtad!

mirdal2517
mirdal2517 Tue, 2014-11-04 20:45

Sziasztok!

Tényleg jó a recept, gyors, egyszerű.

Csak abban segítsetek legyetek kedvesek, hogy az én kenyerem miért esik össze sütés után? Szépen megnő a sütőben, de amikor kiborítom a rácsra, "leereszt" és összelapul...

Mit csinálok rosszul?

Köszi!

Üdv,
Tibor

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2015-10-10 15:28

Kedves Tibor! Először is kérlek ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Rég jártam erre... Elképzelhető, hogy a te sütődben több idő kell a kenyérnek. Próbáld ki, hogy kicsit tovább sütöd. Sajnos sütő és sütő között van, hogy akár 10°C eltérés is lehet a beállított sütési hőfokok közt. Ezért a leírt sütési hőmérséklet előfordul, hogy nem mérvadó. Esetleg tűpróbával is ellenőrizheted, hogy jó-e már belül. Kívül az sem baj, ha picit sötétebb lesz. :) Esetleg próbáld ki ezt a módszert: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2014/11/labasban-sult-cipo.html ha van egy jófajta régi lábasod, amit nem sajnálsz. ;) Remélem tudtam segíteni. Üdv: Ági

szityi
szityi Fri, 2014-08-22 14:03

Kedves Agi! Tegnap este megprobaltam megvalositani elso kenyeremet a recepted segitsegevel. Nagy sikert arattam vele! :) Igazan onbizalomnovelo hatasu!!! :) Koszi!!!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-08-22 19:39

Szia! Nahát! :) Nagyon örülök, hogy erre a kenyérre esett a választásod. Szuper, hogy mindenkinek tetszett! Innen már nincs megállás! :D ...ha egyszer rákap az ember a kenyérsütésre... További sok sikert hozzá! Üdv: Ági

SzabóZsuzsó
SzabóZsuzsó Sat, 2014-05-17 14:21

Életem első kenyérkéje volt, amit nem kenyérsütő gépben sütöttem. Bár először fél adagból csináltam, hátha elszúrok valamit, és ne vesszen el annyi alapanyag, de elsőre is nagyon finom lett. Fél kilós cipó lett a féladagból, azonnal elfogyott :) Most fog sülni újra, de már egész adagból.
Köszönöm a receptet!!
Üdvözlettel,
Zsuzsi

zoli59
zoli59 Sat, 2014-04-12 13:11

Kedves Ági!

Csak azért írok,hogy elmondhassam mindenkinek,ez a kenyér még két nap után is puha és nem morzsálódik.
Még egyszer köszi a receptet.

üdv:Zoli

zoli59
zoli59 Fri, 2014-04-11 16:40

Kedves Ági!

Először is egy közmondással kezdem."Minden rosszban van valami jó"Két napja elromlott a sütőgépem.Gondoltam biztos találok valami receptet ezen az oldalon.
Most jön a jó oldala a történetnek,hogy megtaláltam a recepted.
Tényleg ahogy leírtad minden úgy működik és egy nagyon finom kenyér lett belőle.
A család szerint EZ SOKKAL JOBB MINT A GÉPI.(SZERINTEM IS).A mai nap is ugyanolyan puha mint tegnap este volt.
Köszönöm a receptet!

Zoli

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-04-11 17:34

Kedves Zoli!

De örülök! ...ohh... már nem annak, hogy elromlott a sütőgép, hanem hogy emiatt megtaláltad a receptem. :) Nagyon klassz, hogy Nektek is ízlett! Most itt ülök és fülig ér a szám! Köszönöm szépen, hogy megírtad!

Üdv: Ági

Enoszka73
Enoszka73 Wed, 2014-04-09 21:01

Szia! Szuper egyszerű és isteni finom! Kenyeret sütni jó mulatság!!! :-)))) Köszi a receptet!

lucanszky
lucanszky Fri, 2014-03-28 08:05

Tegnap este fele-fele arányban készítettem a kenyeret (sima - graham liszt).
Nagyon jó lett így is. Nem emeltem az élesztő mennyiségét.
A tetejét lenmaggal szórtam meg, nagyon finom lett!

lucanszky
lucanszky Wed, 2014-03-26 19:42

Kipróbáltam. Életem első kenyere, vacak sütőben sütve, de még így is szuper finom lett!!!
Köszönöm szépen a receptet!
Nekem bevált.

Ildee7
Ildee7 Sun, 2014-03-02 18:05

Kedves Ági!
Lehet Tupper edényt használni a kelesztéshez? Nekem bevált a kelt tésztáknál de nem tudom kenyérnél vajon ugyanúgy működne?
üdv, Ildi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2014-03-27 06:55

Kedves Ildi! Kérlek ne haragudj, hogy ilyen sokára válaszolok -az értesítő valahol elveszett az éterben-, de jobb későn, mint soha. :) Szerintem nyugodtan használhatsz Tupper edényt, ha a többi kelt tésztánál is szuperül működik, biztos, hogy a kenyértésztához is klassz lesz! Üdv: Ági

peti7705
peti7705 Thu, 2014-01-09 16:46

Kedves Ági78!2013 dec.30.-a óta készítjük a kenyeret,az egész családnak nagyon ízlik.A prototipus is jó lett,de egy kicsit a saját szánk íze szerint változtattunk a só mennyiségén.Köszönjük a receptet.

gyongykata
gyongykata Tue, 2013-08-20 09:19

Na, az enyémhez még annyit hozzátennék, hogymásnapra a cipó ehetetlen keményre száradt ki, pedig betakartam konyharuhával. Bár úgy látom, a sütőnk azért nem az igazi, de mindemellett...

lillavega
lillavega Tue, 2013-08-20 08:52

Kedves Ági!
nagyon köszi ezt a receptet, nagyon tetszik! már többször használtam, bár egy kicsit a magaméra módosítottam.. én víz helyet savót teszek bele, illetve van egy "szokványos teáskanalam" mint mérce, és abból elég egy teáskanál só, ízesíteni pici őrölt köményt is teszek hozzá..tetejére miután bevizeztem, szezámmagot szórók. már régóta sütöm itthon magam a kenyeret,boltit nem veszek! sok receptet kipróbáltam és a Tiedet első helyen elmentettem mint : "igazikenyér" ! kapásból kettőt teszek a tepsibe, semmi forma csak úgy egy nagy gáztepsin, egymástól távolra két kis cipócska..nekem kb 90 deka lett . nagyon köszönöm, jó munkát kívánok továbbra is! szeretettel, Lilla

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-08-20 09:14

Kedves Lilla!
Nahát, ennek nagyon örülök! :) Szuper, hogy savóval sütöd a kenyeret; néha én is azzal szoktam, bár a víz többször van kéznél. A kömény biztos sokat dob rajta, sajna itthon csak én szeretem az ízét. ;) Igazán kedves Tőled, hogy ez lett az "igazikenyér"! Nagyon jól esik, hogy így gondolod. Legközelebb lehet, hogy kipróbálom a dupla sütést, és az egyik cipó köményes lesz! Köszönöm a kedves szavakat! Minden jót kívánok! Szeretettel: Ági

gyongykata
gyongykata Sun, 2013-08-18 15:12

Ma én is megcsináltam, első fehér kenyér sütésem. Persze, durván szétnyílt a kenyér, tehát sütés közben visszanyomkodtam. Végeredmény: fakó, kicsi cipó, kicsit barna, de száraz kéreg, nedves belső. Ízelten. Hát bizony én nem erre vágytam... (persze a sütőpapírral totál egyberagadt, lehetetlen leválasztani, ami egyébként is szétégett, és karamellizálódott, olyan szaga volt.)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-08-20 09:08

Kedves gyongykata! Kár, hogy neked nem sikerült a kenyér... Lehet, hogy az volt a baj, hogy sütés közben kinyitottad a sütőt. Ezt a kelt tészták nem nagyon szeretik és utána már nem is viselkednek úgy, ahogyan kéne. Ha gondolod, nézz körül Tormánál http://www.nosalty.hu/szakacs/torma , mert nála csodaklassz kenyereket és péksüteményeket találsz. Biztos lesz köztük olyan, ami kedvedre való lesz. Üdv: Ági

aliangi
aliangi Wed, 2013-04-24 21:23

Fantasztikus!
Kedves Ági!

Ma megsütöttük a három éves kislányommal, és abba sem akarta hagyni az evés!
Nagyon finom lett, pedig sima liszt és rozsliszt keverékéből sütöttem, nem pedig kenyérlisztből. A bolti " se ízű" vackok a nyomába sem érnek!
Ezer hála érte! Angéla

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-04-25 05:42

Kedves Angéla! Nagyon örülök neki, hogy megsütöttétek a kenyeret és hogy ennyire ízlett a pöttöm lánykádnak! :D Köszönöm, hogy megírtad! Jó, hogy te is variálsz a lisztekkel -én is szoktam-, klassz, mikor valami "új sül ki" a receptből! :) További jó kísérletezést! Üdv: Ági

aliangi
aliangi Mon, 2013-06-03 21:12

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs még mindig tart a lendület, bolti kenyeret már egyáltalán nem veszünk!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-06-04 08:00

Angéla, ez óriási! Hidd el, a lendület nem hogy kitart, de egyre nagyobb lesz! Úgy örülök, hogy így megtetszett a kenyérsütés! Köszönöm, hogy megírtad! :D Üdv: Ági

betty1983
betty1983 Thu, 2013-02-14 14:20

Kedves "Ági78" !

Nagyon tetszik ez a recept, viszont mi nem ehetünk fehér kenyeret. A kérdésem az lenne, hogy készíthetem-e ezt a receptet teljes kiőrlésű liszttel? Ha igen, akkor miként kell változtatni a recepten? Miből kell(het) több- ill. kevesebb? Szeretnék kenyeret sütni, remélem sikerülni fog, mert a boltban kapható " egészséges kenyerek" nem azok, hiszen tele vannak mindenféle adalékanyaggal.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 14:44

Kedves "betty1983"! Örülök, hogy megtetszett a recept. Nem tudom, hogy úgy jó lenne-e nektek, talán próbáld meg a liszt felét lecserélni teljes kiőrlésűre. Én mindenképp több élesztőt tennék hozzá... talán 3-3,5 dkg-ot. A kelesztésnél a lényeg, hogy majdnem a triplájára keljen meg a tészta. Én még így nem próbáltam, szóval lehet, hogy majd kell párszor kísérletezni. :) Üdv: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2013-01-20 16:57

Szia Ági! Erről a kenyérről beszéltem, végre el tudom küldeni neked a recijét:
http://suniskanal.blogspot.hu/2013/01/hazi-kenyer-graham-liszttel.html
Ebben a hidegben néha úgy járok (amikor felrohanok a 2. emeletre Anyához, mert az én sütőm tropa), h. kissé lapos lesz, ha hűvösebb levegő éri. De most szemrevaló lett, ezért merem mutogatni. :-D A te kenyered így is sokkal háziasabb szemre, mindig elgyönyörködöm benne. :-) Sok puszi és szép vasárnap estét: Gabi

Incike81
Incike81 / Incike81 Fri, 2013-03-08 22:38

Húúúú,Gabi... :) Épp recept-keresőben vagyok,és csak úgy rákattintottam a linkre,amit beraktál. Eszméletlen szép az a kenyér,amit sütöttél!!! :)
Én kenyeret még sosem készítettem,csak zsömlét,kiflit,de egyre nagyobb kedvem van hozzá!
Gratulálok! :)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2013-03-09 08:27

Kedves Incike81! Nagyon köszönöm a dícséretet, örülök, h. szépnek találod a kenyeremet! Javaslom, h. mindenképp állj neki a kenyérnek is, hiszen a kiflihez képest mindenképpen egyszerűbb elkészíteni, már ami a formázást illeti. Remélem, csak jó tapasztalatiad lesznek benne. Áginál abszolút jó helyen kopogtatsz, ha valami kérdés lenne, de én is szívesen megoszom veled a tapasztalataimat. Szép hétvégét: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-01-20 18:21

Szia Gabi! De jó! Köszönöm szépen! Most meg is csodáltam... Hát valami fantasztikusak a képek; és tényleg hasonlít a receptünk. :) De mégis más. Klassz. Szívesen megkóstolnám. Azt hiszem, majd meg kell süssem mindenképp. Én is szép estét kívánok Neked! Puszi: Ági

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2013-01-10 18:26

Ágikám! Akkor referálok: most ettünk meg 1-1 szeletet vacsorára a te recid alapján készült kenyérből, mert hogy ezt sütöttem ma. :-) Nagyon finom és eléggé emlékeztet a ropogós héjú krumplis kenyerem állagára. Az is pont ilyen puha az olajnak köszönhetően. Nem is értem, minek kell egyáltalán dagasztani, ha anélkül is jó kenyér születik. :-D Sajnos a külalakjával nem voltam megelégedve, így fotó sem készült róla. Ahogy javasoltad, nem gyurmáztam vele túl sokat, nehogy eltávozzon belőle a levegő. Elég lapos volt, amikor a kerek formába beletettem, és 5 perc helyett vagy 15 percig pihentettem még, de alig moccant. Bezzeg a sütőben! Ott szépen megnőtt, még ki is repedt az oldala, és elég magas lett, igazán szép formájú szeleteket tudtam kanyarítani belőle. Először fura volt ezzel a folyós tésztával dolgozni, nem ismertem még ezt a módozatot, de tudom, h. az igazi házi kenyér tésztája is igen lágy, lágyabb, mint ahogy én szoktam készíteni. Én ilyenkor télen kicsit felmelegítem a sütőt, és ott kelesztem folpack-kal és konyharuhával letakart tálban, h. nehogy kiszáradjon, nekem ez bevált módszer.
Mellesleg olvastam itt a hsz-eket, és csodálkozom, h. miért tartják sűrűnek ezt a kenyeret az emberek. Jó-jó, a boltihoz képest valóban sűrűbb, de épp ilyennek kell lennie. Úgy látszik, sokan elfelejtették már, milyen a jó kenyér, ill. azt sem tudják, h. x hozzávaló hogyan befolyásolja a kenyér állagát.
Én pl. mostanában már nem is teszek vízzel teli tálkát a sütőbe, mert sokszor jártam úgy, h. befülledt tőle a kenyér. Volt olyan is, h. félidőben kivettem a tálkát.
ja, el ne felejtsem, a Kutyafülem azt üzeni neked, h. nagyon finom, és azt mondta, h. ilyet máskor is süssek. :-) Szóval köszi a recit, Ági! Puszillak: Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-01-11 06:19

Kedves Gabikám!
Ha tudnád, hogy milyen jó olvasni a soraidat! Nagyon-nagyon örülök neki, hogy kipróbáltad és mindkettőtöknek ízlett a kenyér. Legfőképp azért, mert hozzád képest az én kenyérsütő tudományom igencsak "gyerekcipóban" jár még. Hálás vagyok, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat, mert nagyon jó segítség.
A sütős kelesztést még nem próbáltam én sem ennél a cipónál. Én konyharuha és polártakaró alá rejtem a tésztát és beültetem a kanapéra, vagy a cserépkályha padkájára.
Meg a gőz nélküli sütést is kipróbálom majd.
Úgy örülök, hogy mindezeket leírtad.
Még gyermekkoromban (úgy nagyjából ezer éve... :)) a régi pékségben lehetett nálunk két kilós veknit venni, no annak volt ilyen a tésztája...
"Kutyafülednek" is köszönöm a dicséretet! Sok puszi Nektek! Ági

Kolonicsné Horváth Zsuzsa
Kolonicsné Horváth Zsuzsa Tue, 2013-01-08 10:59

Kedves Ágnes!
Kipróbáltam szinte mindenféle kenyér sütését. Legtöbb sokkal bonyolultabb volt.Tegnap ez is megsült. Jól nézett ki,de amikor megkóstoltuk megállapítottuk,hogy ez is "gumikenyér". A lányom nevezi így . Mi lehet az oka,hogy mindig úgy járok,hogy szép.de olyan sótlan és tömör ,gumis lesz az eredmény. Mindent úgy csináltam,ahogy írva van.
Ha van ötlet írd meg légyszi! Köszönöm. üdv.:Zsuzsa

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-01-08 12:36

Kedves Zsuzsa!
Nem tudom mi az, hogy "gumikenyér":). Ennek a kenyérnek olyan az állaga, mint a régi kenyereknek. Alapvetően nedvesebb a tésztája és talán picivel "sűrűbb" is, mint a bolti kenyérnek, de nekem nem lesz tömör. Rugalmas, az igen, de emellett levegős, puha és nem fojtós. Sajnos nincs ötletem, hogy mit kéne máshogy csinálni, úgy, hogy írtad is, hogy mindent úgy csináltál, ahogy írva van... A legelső sütésem nekem is kicsit masszívabb lett. Lehet, hogy azért, mert kicsit többet nyomkodtam a tésztát (próbáltam kitalálni, hogy is jó formázni) és sok levegő kiszökött belőle...
Olyan nagyon sokféle kenyér van. :) Lehet, hogy ez nem olyan, mint amit ti szerettek. Sajnálom. De itt a NoSalty-n rengeteg isteni kenyérrecept van. Remélem megtalálod a nektek tetszőt.
Baráti üdvözlettel: Ági

Bár még nem próbáltam mindet, de nagyon jó szívvel ajánlom a következő recepteket:
http://www.nosalty.hu/recept/dagasztas-nelkuli-kenyer-torma-konyhajabol
http://www.nosalty.hu/recept/eleszto-nelkuli-kovaszos-kenyer
http://www.nosalty.hu/recept/felbarna-vadelesztos-kovaszos-kenyer
http://www.nosalty.hu/recept/lagy-feher-kenyer
http://www.nosalty.hu/recept/krumplis-feher-kenyer-csereptalban-sutve

Én épp a hétvégén szeretnék elkezdeni kovászt "nevelni" aztán jöhet a próbaüzem.

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Tue, 2013-01-08 07:16

Kedves Ági!
Tegnap megsütöttem, tökéletes lett, finom ízű és jó az állaga. Ami még nálam hiányos, az a sütőedény amiben a kenyér "kenyér" formájú lesz. Vagy kerek edényben tudom megsütni, vagy tepsiben, de kenyér alakú egyikben sem lesz. Gondolom vennem kéne valami ovális tálat amiben nem terül nagyon szét a tészta, mert tegnap is úgy jártam, hogy a jénai amilyen széles volt, olyan széles lett a kenyér és ebből kifolyólag jóval laposabb a kelleténél.
Kíváncsi vagyok miben kell megsütni végül is az otthon készült kenyeret.
köszönöm előre is

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2013-01-08 12:36

Kedves Vali!
Örülök, hogy kipróbáltad és hogy Nektek is ízlett! Őszintén megvallom, nekem sincs kenyérsütő tálam. Én egy kerek gyümölcstorta formában szoktam sütni. :) Csak meghintem liszttel az alját, vagy egy kerek lapot vágok szilikonos sütőpapírból és azt teszem bele aztán a közepére jöhet a kenyér. A formázásnál jó szorosra hajtogatom a tésztát és kissé oválisra formázom (vagy kereken hagyom), nekem nagyjából 13-15 cm átmérőjű "gömböcforma" a nyers tészta. Jól előmelegített sütőbe teszem, így ott már egyenletesen hízik széltére és magasságra is.
Sokan római tálban sütik a kenyeret, de abban még nem próbáltam... Pedig nekem is van, most jut eszembe. :) Talán egy ovális tál tényleg jó lehet, ahogy írod. Remélem valaki, aki nálam ügyesebb kenyérsütő tud segíteni. Remélem én is tudtam kicsit!
Üdv: Ági

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2013-01-07 12:12

Kedves Ági !
Ma reggel megsütöttem ezt a cipócskát és mondhatom nagyon finom volt!
Mi sem bizonyítja jobban hogy már alig van belőle egy 10 dkg-nyi szelet.
Frissen sütött tepertővel hárman megettük. Köszönöm a receptet !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

360
kenyérliszt BL80 50 dkg
víz 4 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 tk
napraforgó olaj 4.5 ek