Nosalty Logó

Gyors házi cipó

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 360 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2159 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 222 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1080.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    910 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 360 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62 g

Zsír

  • Összesen
    44.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6480.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    5460 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    369.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    483.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 2159 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    663 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 222 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tészta leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
  3. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk.
  5. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
  6. A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.
  8. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 186
  • 7 napos nézettség: 1026
  • Össznézettség: 520641
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz, mert nagyon egyszerű. A kelesztési idő itt sokkal rövidebb, ezért nagyon gyorsan elkészül a friss kenyér. Mivel kis buci, így ebből igazi klassz szeleteket lehet vágni. :) Már nagyon sokszor megsütöttük. Párom is lelkesen segít a tészta keverésénél és formázásánál is. A minap kijelentette, hogy "Várj! Ezt most én csinálom" és így is lett. :) Azt hiszem, eddig az lett a legfinomabb. Még harmadnap is puha a belseje... már ha valami csoda folytán megmarad még belőle addigra. :) Én vágott felével deszkára borítva tartom, így nem szárad olyan gyorsan. A kisült cipó 85 dkg-os. Fel lehet dobni egy kevés (~5 dkg) teljes kiőrlésű liszttel. Képek itt.

Hozzászólások

pussycat

El van mentve, kiprobalom, koszonom szepen!:))

Ági78

:) Szívesen! Örülök, hogy megtetszett!

Torma

Veronika, meg tudnád mondani ez a 2.5g friss eleszto mennyi szárítottnak felel meg? En nem kapok sehol frissen, Te igen? T:)

Törölt felhasználó

Kedves Torma, sikeres kenyérsütést ismeretlenül is. :) http://www.receptindex.com/fortelyok/eleszto

Torma

Kedves BBJ, NAGYON köszönöm! Ági is küldött infót, el vagyok kenyeztetve, csupa mosoly vagyok :) üdv, Torma :)

szaboadel

Kedves "Ági78"! Köszi a receptet, már régóta szeretnék kenyeret sütni, de eddig nem mertem vele próbálkozni, de ez a recept nagyon megnyerte a tetszésemet, így elmentettem és rövid id?n belül megpróbálom elkészíteni. Üdv.további szép napot kívánok: Adél

Ági78

Kedves Adél! Jó sokáig én is így voltam a kenyérsütéssel... :) de mióta ezt a kenyeret sütöm, nem is volt itthon bolti. Hidd el, tényleg nagyon könny?. :) Remélem ízleni fog! Neked is szép napot! Üdv: Ági

Tábori József

Ki kell próbálnom! Köszi a receptet!

Ági78

Szívesen! Remélem ízleni fog! :)

nika26

Párszor már próbálkoztam kenyérsütéssel, de eddig soha nem lett az igazi. Nem tudom, mit rontok el...pedig elég gyakorlott szakács-cukrász vagyok. Lehet, hogy ez majd sikerül???

Ági78

Kedves nika23! Én nagyon jó szívvel ajánlom neked ezt a receptet. Biztosan sikerülni fog. Persze ma már annyiféle kenyér van, hogy az ember azt sem tudja, melyik recept alapján süssön otthon. Én is így voltam vele. Aztán jól kitaláltam a sajátomat. :) Remélem, ha kipróbálod Neked is tetszeni fog! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

B.Ú.É.K.!!! Gyönyör? a kenyér, Ági! Látszik, h. házi és h. szeretettel készült. ...és én is vágott felével lefelé tárolom. ;-) Mindenképp meg fogom sütni, bár ahogy elnézem a recit, szinte pont olyan, mint az én házi kenyerem, ami a blogra még nem került fel. Én most 50 dkg kenyérlisztb?l és 10 dkg Graham-lisztb?l készítettem, de én csak 2 ek olajat tettem bele. Nekem is ilyen magas szokott lenni és ruganyos a tésztája. Majd referálok a sütés eredményér?l. Puszillak: Gabi

Ági78

Szia Gabikám! El?ször is: én is nagyon boldog új évet kívánok Neked! :) Másodszor: tudtam én, hogy Te vagy a "kenyérsüt?s-szomszédasszonyom"! :D Nagyon egy rugóra jár az agyunk! :) Remélem a kenyér ízleni fog. No majd én is kipróbálom a Graham-lisztes házi kenyeredet, csak kerüljön fel a blogra! Szoktalak ám olvasni titeket, meg persze legeltetem a szemem a csodás képeken! :) Millió puszi: Ági

Éva-Anyóca

Ági! Jajjj, de nagyon guszta, és biztos hogy nagyon finom, mentve...:-O Ki fogom próbálni ?t is.:-O Nagyon ügyes vagy.:-O Éva-Anyóca

Ági78

Szia Éva-Anyóca! :) Köszönöm! Remélem ízleni fog. Én épp most keverek be egy újabb cipóra valót a vacsorához! Puszi: Ági

angelaa

Kedves Ági78! Most sül a cipó! Remélem finom lesz.Már többször sütöttem kenyeret kenyérsüt?ben is,de újabban már csak a keleszt? programot használom és inkább a süt?ben sütöm a kenyeret is :) Köszönöm a receptet! :) További szép napot! Üdv: angelaa

Ági78

Kedves angelaa! De jó! :) Örülök nagyon, hogy kipróbálod! Én épp most "futtatom" az éleszt?t. Remélem ízleni fog! Neked is szép napot! Üdv: Ági

angelaa

Nagyon finom lett a kenyér!!!! :) Legközelebb is ezt fogom sütni!! :)

Ági78

Óóóó! :D De jó! Nagyon-nagyon örülök! Köszönöm szépen, hogy megírtad és további jó étvágyat hozzá! :) Üdv: Ági

Évi néni

H? de gyönyör? cipót sütöttel. Gratulálok. Üdv: Évi néni

Ági78

Aranyos vagy! Köszönöm szépen! :)

Csiki Piroska

Ági. gratulálok, nagyon szép kis kenyér. Remélem boldogulok a sok hajtogatással. Üdv Piroska

Ági78

Szia Piroska! Köszönöm szépen, kedves vagy! A hajtogatás csak leírva macerás. :) Remélem ízleni fog! Puszi: Ági

Torma

Milyen tökéletesen gyönyör? ez a cipocska Ági!!! látszik, hogy szeretettel keszitettetek! Édes a story :) ki fogom próbálni, jo kis recept, köszi, mentettem, Torma :)

Ági78

Szia Torma! Köszönöm szépen! :D Remélem ízleni fog! ...bár igyekeznie kell a sok finom kenyér mellett, amiket sütöttél! :) Puszi: Ági

Torma

Nem, nem....elkeszitem ezt is; szeretem változtatni a recepteket kenyérben is...azt hittem, hogy lehorgonyzok egynél, de nem! Puszi, T:)

Ági78

:) ...hát mi most ennél jól lehorgonyoztunk. De el?bb-utóbb sütök én is másfélét. Kellene majd egy szófogadó kovászt gyártanom. :) Puszi: Ági

Olaszné Anci

Gyönyör?, gratulálok ! Ez is ki lesz próbálva !Üdv: Anci

Ági78

Kedves Anci! Köszönöm szépen! Remélem ízleni fog Nektek is! Üdv: Ági

Olaszné Anci

Kedves Ági ! Ma reggel megsütöttem ezt a cipócskát és mondhatom nagyon finom volt! Mi sem bizonyítja jobban hogy már alig van bel?le egy 10 dkg-nyi szelet. Frissen sütött tepert?vel hárman megettük. Köszönöm a receptet ! Szeretettel üdvözöllek: Anci

Ági78

Kedves Anci! De nagyon örülök neki, hogy ennyire ízlett Nektek is! :) Mmmmm... frissen sütött tepert?... ó de jó :) egy kis lila hagymával... Éhes lettem! :) Nagyon köszönöm, hogy megírtad! Sok puszi: Ági

Olaszné Anci

Kedves Ágikám ! A lila hagyma ! Van és nekem eszembe nem jutott ! Pedig milyen finom lett volna vele a tepert?. Muszáj volt megírnom,hogy te is örülj velem. Én köszönöm a receptet !Puszi: Anci

Ági78

:) De aranyos vagy! :) Puszi: Ági

Törölt felhasználó

Kedves Ági! Tegnap megsütöttem, tökéletes lett, finom íz? és jó az állaga. Ami még nálam hiányos, az a süt?edény amiben a kenyér "kenyér" formájú lesz. Vagy kerek edényben tudom megsütni, vagy tepsiben, de kenyér alakú egyikben sem lesz. Gondolom vennem kéne valami ovális tálat amiben nem terül nagyon szét a tészta, mert tegnap is úgy jártam, hogy a jénai amilyen széles volt, olyan széles lett a kenyér és ebb?l kifolyólag jóval laposabb a kelleténél. Kíváncsi vagyok miben kell megsütni végül is az otthon készült kenyeret. köszönöm el?re is

Ági78

Kedves Vali! Örülök, hogy kipróbáltad és hogy Nektek is ízlett! ?szintén megvallom, nekem sincs kenyérsüt? tálam. Én egy kerek gyümölcstorta formában szoktam sütni. :) Csak meghintem liszttel az alját, vagy egy kerek lapot vágok szilikonos süt?papírból és azt teszem bele aztán a közepére jöhet a kenyér. A formázásnál jó szorosra hajtogatom a tésztát és kissé oválisra formázom (vagy kereken hagyom), nekem nagyjából 13-15 cm átmér?j? "gömböcforma" a nyers tészta. Jól el?melegített süt?be teszem, így ott már egyenletesen hízik széltére és magasságra is. Sokan római tálban sütik a kenyeret, de abban még nem próbáltam... Pedig nekem is van, most jut eszembe. :) Talán egy ovális tál tényleg jó lehet, ahogy írod. Remélem valaki, aki nálam ügyesebb kenyérsüt? tud segíteni. Remélem én is tudtam kicsit! Üdv: Ági

Kolonicsné Horváth Zsuzsa

Kedves Ágnes! Kipróbáltam szinte mindenféle kenyér sütését. Legtöbb sokkal bonyolultabb volt.Tegnap ez is megsült. Jól nézett ki,de amikor megkóstoltuk megállapítottuk,hogy ez is "gumikenyér". A lányom nevezi így . Mi lehet az oka,hogy mindig úgy járok,hogy szép.de olyan sótlan és tömör ,gumis lesz az eredmény. Mindent úgy csináltam,ahogy írva van. Ha van ötlet írd meg légyszi! Köszönöm. üdv.:Zsuzsa

Ági78

Kedves Zsuzsa! Nem tudom mi az, hogy "gumikenyér":). Ennek a kenyérnek olyan az állaga, mint a régi kenyereknek. Alapvet?en nedvesebb a tésztája és talán picivel "s?r?bb" is, mint a bolti kenyérnek, de nekem nem lesz tömör. Rugalmas, az igen, de emellett leveg?s, puha és nem fojtós. Sajnos nincs ötletem, hogy mit kéne máshogy csinálni, úgy, hogy írtad is, hogy mindent úgy csináltál, ahogy írva van... A legels? sütésem nekem is kicsit masszívabb lett. Lehet, hogy azért, mert kicsit többet nyomkodtam a tésztát (próbáltam kitalálni, hogy is jó formázni) és sok leveg? kiszökött bel?le... Olyan nagyon sokféle kenyér van. :) Lehet, hogy ez nem olyan, mint amit ti szerettek. Sajnálom. De itt a NoSalty-n rengeteg isteni kenyérrecept van. Remélem megtalálod a nektek tetsz?t. Baráti üdvözlettel: Ági Bár még nem próbáltam mindet, de nagyon jó szívvel ajánlom a következ? recepteket: http://www.nosalty.hu/recept/dagasztas-nelkuli-kenyer-torma-konyhajabol http://www.nosalty.hu/recept/eleszto-nelkuli-kovaszos-kenyer http://www.nosalty.hu/recept/felbarna-vadelesztos-kovaszos-kenyer http://www.nosalty.hu/recept/lagy-feher-kenyer http://www.nosalty.hu/recept/krumplis-feher-kenyer-csereptalban-sutve Én épp a hétvégén szeretnék elkezdeni kovászt "nevelni" aztán jöhet a próbaüzem.

Törölt felhasználó

Ágikám! Akkor referálok: most ettünk meg 1-1 szeletet vacsorára a te recid alapján készült kenyérb?l, mert hogy ezt sütöttem ma. :-) Nagyon finom és eléggé emlékeztet a ropogós héjú krumplis kenyerem állagára. Az is pont ilyen puha az olajnak köszönhet?en. Nem is értem, minek kell egyáltalán dagasztani, ha anélkül is jó kenyér születik. :-D Sajnos a külalakjával nem voltam megelégedve, így fotó sem készült róla. Ahogy javasoltad, nem gyurmáztam vele túl sokat, nehogy eltávozzon bel?le a leveg?. Elég lapos volt, amikor a kerek formába beletettem, és 5 perc helyett vagy 15 percig pihentettem még, de alig moccant. Bezzeg a süt?ben! Ott szépen megn?tt, még ki is repedt az oldala, és elég magas lett, igazán szép formájú szeleteket tudtam kanyarítani bel?le. El?ször fura volt ezzel a folyós tésztával dolgozni, nem ismertem még ezt a módozatot, de tudom, h. az igazi házi kenyér tésztája is igen lágy, lágyabb, mint ahogy én szoktam készíteni. Én ilyenkor télen kicsit felmelegítem a süt?t, és ott kelesztem folpack-kal és konyharuhával letakart tálban, h. nehogy kiszáradjon, nekem ez bevált módszer. Mellesleg olvastam itt a hsz-eket, és csodálkozom, h. miért tartják s?r?nek ezt a kenyeret az emberek. Jó-jó, a boltihoz képest valóban s?r?bb, de épp ilyennek kell lennie. Úgy látszik, sokan elfelejtették már, milyen a jó kenyér, ill. azt sem tudják, h. x hozzávaló hogyan befolyásolja a kenyér állagát. Én pl. mostanában már nem is teszek vízzel teli tálkát a süt?be, mert sokszor jártam úgy, h. befülledt t?le a kenyér. Volt olyan is, h. félid?ben kivettem a tálkát. ja, el ne felejtsem, a Kutyafülem azt üzeni neked, h. nagyon finom, és azt mondta, h. ilyet máskor is süssek. :-) Szóval köszi a recit, Ági! Puszillak: Gabi

Ági78

Kedves Gabikám! Ha tudnád, hogy milyen jó olvasni a soraidat! Nagyon-nagyon örülök neki, hogy kipróbáltad és mindkett?töknek ízlett a kenyér. Legf?képp azért, mert hozzád képest az én kenyérsüt? tudományom igencsak "gyerekcipóban" jár még. Hálás vagyok, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat, mert nagyon jó segítség. A süt?s kelesztést még nem próbáltam én sem ennél a cipónál. Én konyharuha és polártakaró alá rejtem a tésztát és beültetem a kanapéra, vagy a cserépkályha padkájára. Meg a g?z nélküli sütést is kipróbálom majd. Úgy örülök, hogy mindezeket leírtad. Még gyermekkoromban (úgy nagyjából ezer éve... :)) a régi pékségben lehetett nálunk két kilós veknit venni, no annak volt ilyen a tésztája... "Kutyafülednek" is köszönöm a dicséretet! Sok puszi Nektek! Ági

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.