Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dagasztás nélküli csodakenyér

Dagasztás nélküli csodakenyér
Dagasztás nélküli csodakenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jim Lahey receptje, amely elsőként a New York Timesban jelent meg, majd végigsöpört az interneten. Én magam meglehetősen szkeptikusan álltam a dologhoz, nem hittem benne, hogy valóban lehet otthon tisztességes kenyeret sütni mindenféle humbuk nélkül. Hát, jelentem lehet, sőt végtelenül egyszerű. Összekeverjük az alkotóelemeket, állni hagyjuk 12-14 órát, majd kiborítjuk a tálból. Gyors hajtogatás aztán egy edény és sütő. Kész is a tökéletes házi kenyér. Szerintem ez tényleg az a recept, amit mindenkinek ismernie kell! Bármilyen lisztből készíthetjük, sima finomlisztből, kenyérlisztből, félbarnából, mindenhogy jó lesz!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a sót és az élesztőt egy tálba szórjuk, majd elkeverjük.
  2. Hozzáöntjük a hideg vizet (tényleg hidegnek kell lennie 13-18 fok között), majd fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz.
  3. Ha ez megvan, akkor jöhet egy konyharuha a tetejére, és hagyjuk fermentálódni 12-18 órán át, mindezt szobahőmérsékleten (20-22 fok).
  4. Akkor jó, ha a tetején már megjelentek a buborékok. Ekkor spatulával jó alaposan belisztezett felületre kikaparjuk a tésztát, de fontos, hogy ne keverjük vagy gyúrjuk át, csak borítjuk ki.
  5. Szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, majd óvatosan lapogassuk le, ezután a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Fogjunk egy konyharuhát, terítsük a munkapultra, és szórjuk meg alaposan búzakorpával és liszttel. A tésztát tegyük a konyharuhára úgy, hogy a hajtogatott fele nézzen lefelé, szórjuk meg a tetejét szintén búzakorával és liszttel, majd hajtsuk rá a konyharuhát, és hagyjuk 1,5-2 órát kelni. (Ha nem akarunk a konyharuhával bajlódni, hagyhatjuk a gyúródeszkán is, de mindenképpen fordítsuk meg, hogy a hajtott fele nézzen lefelé, és takarjuk le konyharuhával.)
  6. Egy hőálló edényt, aminek van fedele tegyünk be a sütőbe 250 fokra, fél órára, hogy jó forró legyen. A pihentetett tésztát borítsuk a forró edénybe úgy, hogy a hajtott fele legyen felfelé, majd tegyük rá a fedőt, és tegyük a sütőbe 30 percre. Fél óra után vegyük le a fedőt, és addig süssük tovább, amíg szép színe nem lesz.
  7. Ha megsült, vegyük ki az edényből, és rácson hagyjuk kihűlni. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 72
össznézettség: 25 953
elküldve: 10
receptkönyvben: 518
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
351 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

dnk kenyér, vekni, cipó

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

veghcsenge
Asszonyka / veghcsenge Wed, 2018-11-07 11:40

Nagyon szeretem ezt a receptet! Családban mindennapi kenyérnek tökéletes. Én azért kezdtem el otthon kenyeret sütni, mert az otthoniban tudom, hogy mi van, és úgy alakítom, ahogy nekünk tetszik.
Én nem szoktam egyébként formázás után kelni hagyni, csak megy be a forró edénybe és be a sütőbe. Csináltam már olcsó lisztből, drágábból, teljes kiőrlésűből, zablisztből, még egyiket sem sikerült elrontani.

PieniRuusu
RosaCooksamburgPlatz / PieniRuusu Mon, 2016-04-04 09:41

Tegnap én is elkészítettem a kenyeret, nem tudok betelni annyira finom lett, pedig sok szempontból elcsesződött :) Sokszor sütők kenyeret itthon (holott 2 pékség is található az utcánkban), igaz többnyire kenyérsütőgépben, de ilyen kenyérhajat még nem sikerült létrehozni.
Nekem a 400 g liszthez kicsit sok volt a 360 g (vagy ml) víz.

milecz
milecz Sat, 2016-04-02 18:49

Kedves ízHuszár!
Fantasztikus a kenyered, akkora sikere lett, hogy holnapra újra el kell készítenem!
Nagyon köszönöm!

audreyatic
Adrie_ / audreyatic Thu, 2016-03-24 08:25

Kedves ÍzHuszár! Gratulálok a kenyeredhez! Kenyeret sütni óriási élmény. Ám egyetlen kenyérrel a hátad mögött ekkora szavakat használni, hogy "csodakenyér" és a NoSalty részéről is ennyire kiemelni a dolgot, sajnos csalódást kelt bennem. Többször is megsütöttem ezt a kenyeret. Ferdítés, hogy nincs vele gond. A kenyér dagasztása csak azok szerint "homlokgyöngyöztető" feladat, akik nem, vagy nem megfelelően végzik. Erős sikértartalmú lisztet használva és fél órát magára hagyva a kezdő masszát, 3-4 perces gyerekjáték (ld. Richard Bertinet módszerét). A tiszta kovásszal készült kenyér íze összehasonlíthatatlan az élesztőssel. Ráadásul a kovászos egészségesebb is. További alázatos elmélyülést kívánok a kenyérkészítés terepén!

rockerlivi17
rockerlivi17 Fri, 2016-03-25 21:44

Gondolom azert csodakenyer mert, rovid idon belul elkeszitheto egy finom kenyer. Nincs mindenkinek ideje arra, hogy kovaszt keszitsen es atdagassza 2-3 alaklommal a masszat. Ha valaki nem tudja mas munkajat es erofesziteset ertekelni, akkor tartsa meg a rosszindulatu es szarkasztikus megjegyzeseit maganak.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2016-03-31 06:53

A helyzet az, hogy a kovászt nem kell atdagasztani. A kovász egy lisztviz keverék, amivel 12 orankent beszelgetni kell egy kicsit (kiskanallal atkevered es ujabb lisztet-vizet töltesz hozza) ezt kell csinalni 8-10 napig. A kovasz ugyanis folyékony. A hozzaszolo nem volt rosszindulatu és szerintem szarkasztikus sem, a kenyersütesnek valoban van ezer formaja, ezek közül a dnk kenyerek csak egy fele variáció. Aki rendszeresen olvassa Izhuszár receptjeit egyébként, az tudhatja, hogy _mindig_ vannak csalodott hozzaszólói, és bár a receptjei mindenfelekeppen kipróbálásra érdemesek, de soha nem követhetöek teljes precizitással. Egyszer szívesen föznek Vele, hogy lássam, hogyan készülnek azok az ételek, amelyekröl ilyen inycsiklandozóan mesebeli képeket készít, de amelyek masok konyhajaban valahogy nem igazan jönnek össze - idöröl idöre.
Pl. EZ a konkret kenyér (több eves sütesi tapasztalat utan mondhatom) hogy biztosan nem ilyen szinü lenne finom feher lisztböl. Most vagy a fenyviszonyok voltak különlegesek a fotózáskor, és azért van a bélzetnek ilyen inycsiklandozoan "rozsos" színe (kajákat jól fotózni külön tudomány, amiben ìzhuszár igencsak otthon van, ha Ö keszíti a saját fotóit is) vagy rakott egyebet is a recibe finomliszten kívül. Még a BL80 liszt sem ennyire sötét önmagától.

Azt meg végképp nem értem, hogy ha nem tetszik valaki vélemény nyilvánítása Neked, akkor miért tartsa meg magának?

Sokszor sütöttem en is DNK kenyeret otthon, a helyzet az hogy TENYLEG tökjo. Mindenki probalja ki, batran ajanlom, ez egy szuper kis talalmany. Persze a kovaszolt kenyer ize-allaga valoban mas. Ha van türelem érdemes azt is kipróbálni.
Lehet belöle csavart bagettet is, akkor bruscettanak is kiváló, én sokszor tettem bele (pödör) dió olajat meg diót is, attól fincsi "rusztikus" lesz, de tenyleg erdemes megtanulni, hogy kell dolgozni a tésztájával, mert az álomkenyér könnyen rémálomkenyérré változhat :D (kívül páncél, belül összeáll)

Sok sikert mindenkinek a sütögetéshez kenyerek es miegymás terén, es ha valaki olyan kenyér recit keresne, ami sosem hagy cserben es mindig olyan lesz mint a fotón, akkor kövessétek Max gastro "tanulj meg sütni" oldalat, vagy erdemes egy ket pillantast Limarara is vetni, aki szinten nagy nagy pontossaggal közöl mindenfele fnomsagokat.

További jó fözést mindenkinek.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Thu, 2016-03-31 10:34

Kedves Ollocska,

Olyan visszajelzést eddig nem igazán kaptam egy receptemre sem, hogy nem követhető a leírás, vagy valami tisztázatlan lenne, de ha elmondod hogy számodra például mi a az ami nem egyértelmű, akkor az talán segítene nekem a jövőben, hogy ezt elkerüljem. Mindemellett azzal nem értek egyet, hogy minden receptemnél lenne ilyen típusú hozzászólas vagy, hogy "időről időre nem jönne össze" másoknak. Tény, hogy van ilyen receptem is, de ott a hiba forrása nem feltétlenül a receptleírás.

A másik, hogy a képeket sosem szoktam úgy mahinálni, hogy például megváltoztassam a kenyér színét. :) Ahogy a storyban is írtam, ez a kenyér gyakorlatilag bármilyen lisztből elkészíthető, ez itt, ami a fotón van éppen egy félfehér kenyérlisztes változat. A hozzávalóknak azért nem ezt írtam be, mert egyrészt nincsen pont ilyen alapanyag a rendszerben, másrészt pedig tényleg sokféle liszt mehet hozzá, harmadrészt a videóban a fehérlisztes változat szerepel.

ízHUSZÁR

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2016-03-31 10:59

Köszi a hosszú válszt.

Sehol nem allitom, hogy a leirasban lenne a hiba.

Azt allitottam, hogy majdnem minden recidnel van 1-2 elegedetlenkedö akinek egyaltalan nem sikerül a javasolt recept, holott pontosan követtek (az amugy erthetö) leirasodat. Emlekezetes pl a rakott krumpli esete.
Oda kommenteltünk sokan (en is) soha nem kaptam valaszt. Vegülis egy olyan verziot csinaltam meg, amiben megvaltoztattam a dolgokat, bar az ötletet a Te recid adta. Azota is ugy fözöm - eletem legjobb(es legegyszerübb keszitesi modozatu) rakott krumplija.

A masik: azt sem allitottam h utomunkaznad a kenyer szinet, azt irtam, hogy a fenyviszonyok csodakra kepesek, es ez igy is van. Ha Te keszited a fotoidat, ezt nyilvan tudod is, hiszen a kepek mindig fantasztikusak. De meg a legerdekesebb fenyviszonyban sem lesz a feher finom buzalisztböl irott receptben talalhato kenyernek olyan szine, mint a fenykepeden lathatonak, ahogy latom ebben igazam is volt.
En mindig szeretnem tudni, ha latok egy remek etelfotot, hogy a kimeneti eredmenyem ha helyesen hajtok vegre mindent valoban olyan lesz-e mint a fenykepen szereplö, mert sokszor a kinezet is fontos szempont a valasztaskor - elöször a szemevel taplalkozik az ember. Ugyanezert nagyon szeretem a reszletes neha fotokkal mellekelt hajtogatasi, formazasi utmutatokat mert belölük sokat lehet tanulni arra nezve, hogy ne chokito kenyeret/tortat süssünk (ronda es finom) hanem az etel pontosan ugy is nezzen ki, ahogyan kineznie annak kell.
Valoban emlited, hogy barmilyen lisztböl keszülhet, de ez nem tul nagy segitseg azokra nezve akik gyakorlatlanok, es foggggalmuk sincsen hany fele liszt van, mi az ertelmük, izük, hogyan kell öket alkalmazni. Hiaba van leirasom 400gr finomfeher lisztrol, ha rozskenyeret akarok sütni annak nem 400gr rozsliszt lesz a megoldasa.
Utolag gondolkodtam is azon egyebkent, hogy a szine nagyon hasonlit a BL80ra, ("A" kenyerliszt) megfelelö fenyekkel akar lehetett az is. Ugy latszik nem tevedtem sokat, a felfeher lisztekböl mindig olyan prima szinü izü kenyerek születnek. Nembaj, ha nincsen ilyen kategoria, azert mindenfelekeppen ird le mindig mit hasznaltal, ne az legyen a csalodas targya, hogyhathiszen nem is lett olyan szep stb. Különösen a kenyersütesnel tök fontos, hogy prezicek legyünk mindig mindennel, a legkisebb valtoztatas vegzetesen befolyasolja a vegeredmenyt.
A vidiben amugy egyertelmüen a Nagyi titka kelttészta liszt látható, ami nem egyenlö a hagyományos finom feher liszttel. Nagyi titkának nagyon jok a lisztjei, es abbol a lisztböl amit kelttesztanak hivnak naluk, sütöttem a legkönnyebb leglevegösebb legfoszlosabb kalacsot eletemben, amihez nem kellett plusz sikért adnom. A hagyomanyos finomliszthez _mindig_ adok egy evökanal sikért, hogy megfelelö legyen a szerkezet, finom lesz, de a keltteszta lisztet semmi nem mulja felül.

Ollocska

alexaa_
alexaa / alexaa_ Sun, 2016-03-27 17:35

szebben én se mondhattam volna, rockerlivi! Csak azért, mert máshogy készíti valaki az ételt, nem kell leoltani.

278
finomliszt 400 g
1.5 teáskanál
instant élesztő 1 g
víz 360 g
búzakorpa 4 ek
finomliszt 3 evőkanál