A legegyszerűbb fehér kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Fonott Kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
40g tej22 kcal
-
100g víz0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g margarin7 kcal
Összesen
783
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
200g tej112 kcal
-
500g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
18g só0 kcal
-
5g margarin36 kcal
Összesen
3918
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
55.8g finomliszt203 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
27.9g víz0 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
1g só0 kcal
-
0.3g margarin2 kcal
Összesen
218
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.7 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1881.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 250 mg
-
Nátrium 1426 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 130.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
783
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.5 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9409.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 407 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 1248 mg
-
Nátrium 7132 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 800.2 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 654.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 653 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
3918
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 524.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 398 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
218
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
50 g friss élesztő
-
2 dl tej
-
5 dl víz
-
4 teáskanál cukor
-
3 teáskanál só
Elkészítés
- A 2 dl hideg tejet egy mércével ellátott pohárba öntjük. A vízcsapot a legmelegebb fokozatra állítjuk, és amikor már meleg víz jön belőle, 5 dl vizet adunk a tejhez. Összesen 7 dl lesz a folyadékunk, és ezzel a módszerrel éppen megfelel a hőmérséklete az élesztőnek.
- 4 teáskanál cukrot alaposan elkeverünk a folyadékban. Az egy csomag élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, amíg szépen felúszik a tetejére. Ez nem tart tovább 10 percnél.
- Egy nagy tálba 1 kg lisztet és 3 teáskanál sót szórunk. Ha ennyi az össz liszt itthon, akkor hagyjunk ki belőle egy csipetet a tepsi kikenéséhez. Hozzáöntjük az élesztős vizünket. Használhatunk dagasztógépet is, ha van (a kézi mixer dagasztófeje is megfelel, én azzal szoktam csinálni).
- Alaposan megdagasztjuk a tésztánkat, amíg összefüggő, kissé ragacsos, csomómentes masszát kapunk. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és félretesszük egy meleg helyre. 40-50 percig kelesztjük.
- Bekapcsoljuk a sütőt közepes lángra/fokozatra. Egy jénai vagy római tálat (ha rómait használunk, előbb 1 órára áztassuk vízbe), vagy kenyérsütő formát kikenünk egy kevés margarinnal, majd meghintjük egy csipet liszttel, amit egyenletesen eloszlatunk a felületen. Ha gyakran akarunk kenyeret sütni, érdemes beszerezni egy kenyérsütő formát, mert ha kerek vagy ovális tálban sütjük, túl alacsony lesz, mint a lepény.
- A megkelt tésztán dagasszunk még egy picit, hogy összeálljon, majd folyassuk bele a sütőformába. Egyengessük el a tetejét, és kenjük be egy pici vízzel. Toljuk be a sütőbe.
- Kb. 15 perc múlva kezd megkeményedni a teteje, ekkor vegyük ki, és vágjunk 3 csíkot rajta. Ennek annyi értelme van, hogy szép lesz a teteje, egyébként elhanyagolható művelet.
- 40-50 perc alatt szép barnára sül a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből, és újra kenjük meg a tetejét pár csepp vízzel. Ha valamelyest kihűlt, vegyük ki a formából, és már szeletelhetjük is.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 15x30
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 83139
- Feltöltés dátuma: 2016. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Fonott Kalács
77 recept
Sok kenyérreceptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az egyik túl bonyolult volt, a másik túl kemény lett, túl sós vagy túl édes. Addig kísérleteztem, amíg sikerült megalkotnom a számomra legegyszerűbbet. Ehhez a recepthez nincs szükség mérlegre. Az élesztőt és a lisztet nem kell visszacsomagolnunk. A tejtől kellemesen puha és omlós lesz, de még napokkal később sem morzsálódik. Na nem mintha lenne esélye túl hosszú ideig megmaradni. Nejlonzacskóban megtartja puhaságát. Vigyázat! A tej miatt hajlamos megpenészedni, 4-5 napnál tovább ne tartogassuk! Mindenkinek ajánlom, aki eddig még nem próbálkozott meg a kenyérsütéssel. Egyszerűen nem lehet elrontani! És nem lehet neki ellenállni sem.