r
Nosalty Logó

A legegyszerűbb fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fonott Kalács
A legegyszerűbb fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 783 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3918 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 218 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1881.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    1426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 783 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9409.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    407 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    7132 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    800.2 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    654.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    653 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 3918 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 218 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A 2 dl hideg tejet egy mércével ellátott pohárba öntjük. A vízcsapot a legmelegebb fokozatra állítjuk, és amikor már meleg víz jön belőle, 5 dl vizet adunk a tejhez. Összesen 7 dl lesz a folyadékunk, és ezzel a módszerrel éppen megfelel a hőmérséklete az élesztőnek.
  2. 4 teáskanál cukrot alaposan elkeverünk a folyadékban. Az egy csomag élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, amíg szépen felúszik a tetejére. Ez nem tart tovább 10 percnél.
  3. Egy nagy tálba 1 kg lisztet és 3 teáskanál sót szórunk. Ha ennyi az össz liszt itthon, akkor hagyjunk ki belőle egy csipetet a tepsi kikenéséhez. Hozzáöntjük az élesztős vizünket. Használhatunk dagasztógépet is, ha van (a kézi mixer dagasztófeje is megfelel, én azzal szoktam csinálni).
  4. Alaposan megdagasztjuk a tésztánkat, amíg összefüggő, kissé ragacsos, csomómentes masszát kapunk. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és félretesszük egy meleg helyre. 40-50 percig kelesztjük.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt közepes lángra/fokozatra. Egy jénai vagy római tálat (ha rómait használunk, előbb 1 órára áztassuk vízbe), vagy kenyérsütő formát kikenünk egy kevés margarinnal, majd meghintjük egy csipet liszttel, amit egyenletesen eloszlatunk a felületen. Ha gyakran akarunk kenyeret sütni, érdemes beszerezni egy kenyérsütő formát, mert ha kerek vagy ovális tálban sütjük, túl alacsony lesz, mint a lepény.
  6. A megkelt tésztán dagasszunk még egy picit, hogy összeálljon, majd folyassuk bele a sütőformába. Egyengessük el a tetejét, és kenjük be egy pici vízzel. Toljuk be a sütőbe.
  7. Kb. 15 perc múlva kezd megkeményedni a teteje, ekkor vegyük ki, és vágjunk 3 csíkot rajta. Ennek annyi értelme van, hogy szép lesz a teteje, egyébként elhanyagolható művelet.
  8. 40-50 perc alatt szép barnára sül a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből, és újra kenjük meg a tetejét pár csepp vízzel. Ha valamelyest kihűlt, vegyük ki a formából, és már szeletelhetjük is.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 15x30
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 158
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 83139
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legegyszerűbb fehér kenyér
Fonott Kalács 77 recept

Sok kenyérreceptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az egyik túl bonyolult volt, a másik túl kemény lett, túl sós vagy túl édes. Addig kísérleteztem, amíg sikerült megalkotnom a számomra legegyszerűbbet. Ehhez a recepthez nincs szükség mérlegre. Az élesztőt és a lisztet nem kell visszacsomagolnunk. A tejtől kellemesen puha és omlós lesz, de még napokkal később sem morzsálódik. Na nem mintha lenne esélye túl hosszú ideig megmaradni. Nejlonzacskóban megtartja puhaságát. Vigyázat! A tej miatt hajlamos megpenészedni, 4-5 napnál tovább ne tartogassuk! Mindenkinek ajánlom, aki eddig még nem próbálkozott meg a kenyérsütéssel. Egyszerűen nem lehet elrontani! És nem lehet neki ellenállni sem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek