Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér Ketryn konyhájából

Házi kenyér Ketryn konyhájából
Házi kenyér Ketryn konyhájából
120 perc / előkészület: 40 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon régen szerettem volna szép, formás kenyeret sütni, de soha nem sikerült. Egy kedves ismerősöm mutatta meg nekem a kenyérhajtogatás fortélyát, no meg a receptet is tőle kaptam. A kenyérhajtogatást a Limara péksége oldalról Ti is gyorsan megtanulhatjátok. Nagyon sok múlik a hajtogatáson, ettől lesz jó fosztós a kenyerünk. Igazi kemencés jellegét a vastag ropogós héja, és az öregtészta adja. Gondolom sokan szeretitek Ti is. :) Én imádom!

hozzávalók / 12 adag

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Amikor sütni kívánjuk a kenyerünket, előtte való este megcsináljuk az öregtésztánkat. A 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a liszttel jól összedolgozzuk. Egy kb 1 literes tálkában hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakára jól túlkelni, ettől lesz igazi házi jellege a kenyerünknek.
  2. Dagasztás: Kenyérsütőgépbe rakjuk az öregtésztát, lisztet, vizet amibe feloldottuk a sót, - ezeket váltakozva adagoljuk a gépbe, miközben megy a keverő, belemorzsoljuk  a burgonyapelyhet, tetejére szórjuk a szárított élesztőt, jól összedolgozzuk. Lehet kézzel is dagasztani, de akkor is jó simára kell dagasztanunk a tésztánkat.
  3. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd kb 2 cm-es vastagságú kerek formára kézzel kilapogatjuk úgy, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, és formázzuk a kenyeret. Két oldalt behajtjuk, majd magunk felé feltekerjük úgy, hogy a két sarkát mindig alágyűrjük. A végén összecsípjük, és megfordítjuk a tésztát.
  4. Sütőformába rakjuk, ez lehet kacsasütő tál is, a lényeg, hogy legyen hely a kenyérnek, mert kb 1,5 kg-os kenyeret kapunk.
  5. Éles késsel 3 helyen bevágjuk, majd letakarjuk egy átlátszó tállal, hogy ne érjen kelesztés közben sem a tál falához a tészta, mert megszakad, és nem lesz olyan szép. Most is duplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben legmagasabb fokon 20 percig sütjük, hogy kérget kapjon (ettől nem fog kiszáradni a kenyerünk), majd közepes fokozaton 60 percig szép pirosra sütjük.
  6. A sütőből kivétel után rácsra rakjuk, vízzel lefröcsköljük, ettől szépen megrepedezik a kenyér héja, és finom ropogós fényes kérget kapunk. Hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük. 
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 854
elküldve: 4
receptkönyvben: 151
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ketryn

Mióta szakács: 2012.02.28.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fehér kenyér, öregtésztás kenyér, foszlós házi kenyér

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pelcze
pelcze Sat, 2012-11-10 12:19

Szia Ketryn!

Milyen hőfokon kezded el sütni, hogy neked ilyen szép világos? A sütő milyen sütési fokozaton van? Nagyon finom a tésztája csak nekem nagyon sötét lesz!

Mariska74
Mariska74 Wed, 2012-05-23 12:19

Szia Ketryn! Miért hívod öregtésztának a kovászt? Vagy felétek így nevezik? Nem hallottam még ezt a megnevezést.

gabanna
Ketryn / gabanna Wed, 2012-05-23 13:58

Szia Mariska74!
Ha utánna nézel a neten (én is ott találtam) akkor láthatod hogy nem csak én nevezem öregtésztának. :) Gondolom azért kapta ezt a nevet, mert túl kell keleszteni az első adag kovászt.
Üdv! Ketryn

marianna1211
marianna1211 Wed, 2012-05-23 12:08

Szerintem burgonyapehely, gabonaforgalmi boltokban, bioboltokban, meg nagyobb élelmiszerboltokban lehet kapni 20 dkg-os csomagokban. Én is szoktam használni otthoni kenyérsütéshez.

gabanna
Ketryn / gabanna Wed, 2012-05-23 14:00

Szia marianna1211!
Igen én is élelmiszerboltban szoktam venni a burgonyapelyhet.

gabanna
Ketryn / gabanna Wed, 2012-05-23 14:02

Szia hajo804!
Élelmiszerboltokban lehet kapni burgonyapelyhet, lehet elírtam, de mindjárt megnézem és javítom. :)

438
víz 2 dl
finomliszt 20 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
finomliszt 100 dkg
instant élesztő 15 g
öregtészta 20 dkg
3 tk
burgonyapehely 10 dkg
víz 500 ml