Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi burgonyás kenyér

Házi burgonyás kenyér
Házi burgonyás kenyér
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hozzávalók két 75 dkg-os kenyér sütéséhez elegendőek. Célszerű minden hozzávalót pontosan kimérni mérleggel. A sónak nem csak az ízesítő hatása fontos, hanem erősíti a sikérvázat, mely a tésztában megtartja a vizet és a gázt. Ha csak 1-2 grammal többet vagy kevesebbet mérünk belőle, más lehet a végeredmény, mint amit várunk.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovászolás

  1. 30 dkg lisztből, az összes élesztőből, langyos vízzel lágy tésztát készítünk.
  2. Az így bedagasztott kovászt letakarva, szobahőmérsékleten 6-8 órán keresztül érni hagyjuk.

Tészta dagasztása

  1. Hozzávalók kimérése, előkészítése. A dagasztáshoz kimért (a kovászoláshoz használt víz mennyiségével csökkentett) langyos vízben feloldjuk a cukrot, sót és a burgonyapelyhet. A maradék lisztet, kovászt és a többi hozzávalót a dagasztótálba tesszük.
  2. A hozzávalókból lágy, egynemű, rugalmas tésztát dagasztunk kézzel. Gépi dagasztásnál először lassú fokozaton keverjük össze a hozzávalókat, majd gyors fokozaton dagasszuk a tésztát.
  3. Az elkészült tésztát 60 percig érni hagyjuk, az érés folyamán 2-szer átdagasztjuk (az átdagasztás ne tartson sokáig, csak addig, míg a tészta újra olyan állagúvá nem válik, mint az első dagasztásnál).

Formázás

  1. A megérett tésztát kétfelé mérjük.
  2. A két tésztát gömbölyűre formázzuk, majd 5-10 percig pihenni hagyjuk.
  3. Pihentetés után kialakítjuk a tészták végleges formáját. A kissé szétlapított, gömbölyű tészta alsó és felső részét a közepéig hajtjuk, majd ismét behajtjuk egymásra, vigyázva, hogy a levegőt jól kinyomjuk belőle, és az így kapott hosszúkás tészta feszes és rugalmas legyen.
  4. A formázott tésztákat kiolajozott sütőformába helyezzük, a hajtás úgynevezett slusszával lefelé.

Kelesztés, sütés

  1. A formába helyezett tésztát szobahőmérsékleten, vagy attól egy kissé melegebb helyen letakarva kelesztjük, vigyázva, hogy a takarásra használt ruha ne ragadjon a tészta felületéhez.
  2. Kelesztés előtt és a kelesztés során a tésztafelületét többször megkenjük langyos vízzel. Kenéshez nyugodtan használjuk mázoló ecsetet, aki szeret sütni, inkább azt használja tojásozásra is, mint a tollseprűt.
  3. A kelesztés akár 60-80 percet is igénybe vehet. Amikor a tészta már elérte, illetve 1-1,5 cm-el magasabbra kelt a sütőforma peremétől, akkor éles késsel többször vágjuk meg a felületét, előtte kenjük meg vízzel.
  4. Vágás után további 5-10 percig kelesszük, hogy a vágott felület kissé szétnyíljon. Majd 240 °C-os előmelegített sütőbe helyezzük be egymás mellé a két sütőformát. 10 perc elteltével a sütő hőmérsékletét alacsonyabb hőfokra állítjuk, 220-230 °C-ra.
  5. A sütési idő kb. 35 perc, a végén újra kenjük meg a kenyér héját hideg vízzel, majd a formából kivéve, az oldalára fordítva hűtsük le.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 364
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Angyal Károly

Mióta szakács: 2016.01.16.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, krumplis kenyér, burgonyás kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

641
finomliszt 1 kg
burgonyapehely 30 g
20 g
friss élesztő 15 g
cukor 20 g
víz 4 dl