Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás cipó - Évi néni konyhájából

Burgonyás cipó - Évi néni konyhájából
Burgonyás cipó - Évi néni konyhájából
55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc doktornőm mesélt erről a receptről, és meg is kínált az elkészült kenyérből. Szégyenlem, de elég sokat felfaltam belőle. Hazajövet azonnal ugrottam a sütőmhöz, s ím nekem is sikerült. Még forró, de ha felvágjuk, arról is beszámolok.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megsózzuk, 2,5 dl vízben megfőzzük, összetörjük, hagyjuk kihűlni.
  2. 1/2 dl cukros, langyos tejen az élesztőt felfuttatjuk, majd összekeverjük a krumplival és levével, a kacsazsírral, liszttel. Rugalmas tésztává dagasztjuk (vagy a kenyérsütőgép), 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát ketté osztjuk, átgyúrjuk, két kapcsos tortaformába tesszük (vagy simán tepsibe), és még 1/4 órát kelesztjük.
  4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Kivéve rácsra tesszük, tetejét átkenjük vízzel, ott kihűtjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 16 942
elküldve: 6
receptkönyvben: 352
elkészítve: 17/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

burgonyás kenyér, cipó

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

medea_89
medea / medea_89 Tue, 2014-05-27 08:11

Kedves Évi néni!
Tegnap este megsütöttem a cipót, isteni finomra sikerült. Pihe-puha ,jó ízű, még a páromnak is nagyon ízlett, pedig ő nem annyira kedveli a burgonyásat . Ez volt életem második kenyere, de már most olyan sikerélményem van, hogy bolti kenyeret nem is vennék többet...! Köszönöm a nagyszerű receptet! :-))

Bubika1
Bubika1 Fri, 2014-04-04 16:33

Kedves Éva! Nem értem a burgonyamennyiségeket. Mi az,hogy fözölevéböl?
Melyik mennyiséget kell használni?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-04-04 20:10

Kedves Bubika! A krumplit is a kenyérbe tesszük és abból a sós főzőléből is teszünk a kenyérhez, amiben a krumpli főtt (nem szűrjük le).
Üdv: Évi néni

Bubika1
Bubika1 Fri, 2014-04-04 20:29

Valószínü,hogy nehéz felfogású vagyok,de 20 dkg,vagy 25 dkg krumpli? Netán mindkettö? Elnézést,hogy ilyen értetlen vagyok,de olyan szép a kenyér,hogy szeretném
elkészíteni,de ne legyen túl sok és ne legyen túl kevés a krumpli mennyiség,amit fel
fogok használni.Elöre is köszönöm.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2014-04-05 14:31

Bocsánat, én nem néztem meg rendesen a receptet. Ezt még régebben írtam. Azóta átszerkesztették az oldalt, és így vitte át az adatokat a számítógép. Tehát 25 dkg főtt burgonya és 2 dl a főzőléből. Hála neked, most már kijavítottam a hibát. Remélem tetszik majd a végeredmény.
Üdv: Évi néni

flikflak
Flikflak / flikflak Fri, 2013-10-18 10:00

Ez a kenyer pazar!!! Frissen is es masnap is. Tobbet nem fog 'megelni'. En zsir helyett 5dkg vajjal keszitettem. Szol ez azoknak akik a zsirt melloznek belole. Koszonom a receptet! Azonnal megnezem a tobbi kenyerfeled receptjet is. :) Tovabbi kellemes oszt kivanok!
flikflak

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-10-18 12:44

Kedves Flikflak!
Ha ennyire tetszett a recept, akkor engem boldoggá tettél. Amit még nagyon sokan kipróbáltak és dicsértek, az a dagasztás nélküli kenyér volt. Egyébként túl vagyok itt az oldalon bőségesen a 200 kenyér vagy péksütemény recepten. Rajtam kívül csak így hirtelen akit tudnék ajánlani Fahéj és Torma. Szerencsére meg van a mindennapi kenyerünk. Kellemes mazsolázást kívánok!
Üdv: Évi néni

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Tue, 2013-03-05 11:02

Kedves Eva neni,

sokadszorra sutom ezt a kenyeret, kenyersuto gepben elkeszitve is nagyon finom. Koszonom a receptet!

Moncsa

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-03-05 16:45

Kedves Moncsa!
Örülök, hogy így bevált ez a recept. Esetleg merem még ajánlani a dagasztás nélküli kenyeret, ami szintén nagyon finom és egyszerű, szinte elronthatatlan. Üdv: Évi néni

Phia
Phia Sat, 2012-10-13 07:26

Szép napot!

Kacsazsír helyett dupla annyi margarinnal is lehet? Ma megsütöm, de margarinnal. Remélem így is jó lesz:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-10-13 11:13

Szia!

Persze hogy lehet. Avval készítsd, amivel szereted, csak valamilyen zsiradék legyen. Olajat is tehetsz, ha az van otthon. Puhább, lágyabb lesz tőle a kenyér és tovább marad friss. Kellemes sütést, és falatozást kívánok hozzá! Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-08-18 23:00

Imádom a kenyereidet (elnézést a tegezésért, ez a netes globalizálódás, ha gond, visszamagázódom)!!! Ezt a burgonyást a következő krumplivásárlás után kipróbálom... Lehet, buta kérdés, de ezt feltétlen buciban kell sütni, vagy formázható, akár fonható stb.?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-08-19 20:36

Szia!
Persze hogy tegezz nyugodtan. Bármilyen formában sütheted. Én azért tettem a kerek tortaformában, mert a főtt krumpli ellágyítja kicsit a tésztát, de így nem tud széltében, csak felfele nőni. Velem nem szúr ki. Van úgy, hogy fazékba teszem. Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Sun, 2012-08-19 23:10

Jaj, de jó, köszönöm, szóval akkor csak ez az ok - valahol olvastam, hogy a lágy tésztákat hőálló kemény dolgokkal támasztják meg sütés közben, ha "nem megfelelően lett kiválasztva" a sütőedény. :) A fazék bonyhádi? Vagy ezek az újkeletű alu-krómfazekak is szóba jöhetnek?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-08-21 06:48

Sokat hasznld. Nem csak kenyérsütésre nagyon jó, de hosszan főtt ételek készítésére is kiváló. Csapj bele! Üdv: Évi néni

ipomoea
ipomoea Wed, 2012-04-18 15:43

elkészítettem,nagy sikere lett!Sajnos én nem igazán,ehettem bánatomra,mert gluténmentesen kell étkeznem.De köszönöm,a receptet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-04-18 16:52

Örülök a sikerednek. Itt a NoSaltyn találsz gluténmentes kenyeret eleget. Szerintem egy kis gluténmentes lisztet ha ízesítesz kukoricaliszttel és mondjuk lágyítod joghurttal, az is biztosan finom lehet. Én sok kenyérnél majdnem az egész folyadékmennyiségnek joghurtot használok, mert finom lágy tésztája lesz a kenyérnek és jóval tovább marad friss. Üdv: Évi néni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-02-15 07:48

Kedves Éva, nagyon guszta ez a kenyér. Csodálom , hogy nem találtam már korábban rá. Közelebbről elkészítem. Piroska

Bubu46
Bubu46 Sun, 2012-01-22 17:34

Köszönöm a receptet- nagyon örülök, hogy rátaláltam ! Egyszerü és nem kell hozzá kenyérsütő !!!Esetleg próbálta valaki már rétesliszttel vagy durumliszttel vagy ezek keverékével ?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-01-22 17:42

Én köszönöm. Én a két liszt keverékével próbálkoznék. Én már legalább 9 éve nem sütök kenyérsütőben, csak dagasztok vele. Nézegesd meg a többi kenyeremet is. Általában sikerülnek, már régen kikísérleteztem őket. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2011-11-14 10:37

Örülök, ogy elnyerte a tetszésed. Hidd el, nagyon finom is. A vajaskiflit nem felejtettem el. Azonnal küldöm, ha jutott rá időm és bátorságom, hogy elkészítsem. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2011-11-14 10:39

Két 18 cm átmérőjűbe tettem, de persze lehet nagyobba is. Nekem így volt praktikusabb. Azért tortaformába teszem, mert a krumpli miatt jóval lágyabb lesz az átlagos kenyérnél és hajlamos lenne elterülni, de így ennek gátját szabtam. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2011-11-14 10:36

Biztosan, de én nem szoktam abban sütni, mert szerintem kiszárítja a kenyeret és nagyon kemény lesz a héja.
Én 2 db 18 cm átmérőjű tortaformába tettem, így nem tud "szétfolyni" a lágyabb tészta. Nem macerásabb, mint a kenyérsütő. Ettől függetlenül biztosan. Ha megsült, kend át a tetejét vízzel, úgy fényesebb lesz, és tovább friss.
Üdv: Évi néni

358
burgonya 25 dkg
víz 2 dl
tej 0.5 dl
cukor 0.5 ek
élesztő 3.5 dkg
kacsazsír 2 ek
finomliszt 65 dkg