Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatlapos krémes sütemény

Hatlapos krémes sütemény
Hatlapos krémes sütemény
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt mi csak úgy emlegetjük, hogy "hatlapos", ami arra utal, hogy 6 lapot sütünk, amit finom krémmel töltünk. De van aki csak "szalakáli, vagy szalagárés" krémesnek hívja, mivel ez az egyik hozzávalója.
Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle. Igaz, első hallásra ijesztő lehet, hogy hat lapot kell sütni hozzá, és persze a tészta sütése közben áradó szúrós, szalmiákos szag sem kellemes, de nem kell megijedni, mert ha rutint szerzünk, már nem is találjuk annyira macerásnak. És a szag is csak addig tart, amíg sülnek a lapok. Megéri, mert a végeredmény kárpótol minket. Olyan süteményt kóstolhatunk, hogy örökre beleszeretünk ebbe a nem túl édes, enyhén karamelles-fahéjas csodába, ami szinte elolvad a szánkban, annyira puha és krémes.
Eleinte, sok különböző receptet próbáltam, aztán szokás szerint, kialakítottam a saját verziómat. Tudjátok: "ahány ház, annyi szokás". Ezért is osztom meg veletek.

Még több finomságért látogasd meg oldalam.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk közepesen kemény tésztává.
  2. Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket, és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint egyre melegebb a sütő, így egyre hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.
  3. A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét, és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne.
  4. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez és addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
  6. Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni a tepsit (aljával lefelé). Arra pedig, nehezékként egy vaskosabb szakácskönyvet, és így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém, és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.
  7. A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Majd levéve a tűzről beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük míg az teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, miután elkezd megdermedni, villával hullámokat rajzolhatunk a csokiba, de hagyhatjuk simán is.
  8. Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk. Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 58
össznézettség: 91 058
elküldve: 47
receptkönyvben: 1 034
elkészítve: 41/61
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
959 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hatlapos krémes, hatlapos, szalakáli krémes

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Fri, 2017-09-29 13:14

Kedves Veruss!

A recept kiváló!!!
Szuperül sikerült...hatalmas adag!!! A holnapi csapatépítőre készült! Remélem sikere lesz! Ildikó

bejjjacska
bejjjacska Fri, 2016-12-09 20:46

Szia. Nekem sajnos híg maradt, nem lett krém állagú. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy ke van írva... :-(

francsesz
francsesz Thu, 2013-12-26 15:36

Kár, hogy nem láttam előbb ezt a süteményt! De a jövőévet ezzel kezdem!! :)

csahebo
csahebo Wed, 2013-06-12 14:16

Kedves Szilvásgombóc!

Köszönöm ezt a csodálatos receptet! Délelőtt találtam a neten, holnap vendégségbe megyünk és ez lesz az ajándék. Megcsináltam, hűen követve MINDEN leírást. Annyit kellett módosítanom, hogy tejföl híján az 1 dl tej helyett 1,5 dl-t használtam. Könnyen összeállítható, jól nyújtható tésztát kaptam. Nagyon könnyen kinyújtottam a lapokat, a forró tepsi hátulján meg az apróbb módosítások könnyen elvégezhetőek. A krém isteni finom lett, tökéletesek itt is az arányok. A 2,5 merőkanál/lap nagy segítség volt, így pont elfogyott a krém. Forrón töltöttem be, ahogyan írtad. Lesúlyoztam, leöntöttem csokival, és most (du 2 órakor) már annyira megpuhult, hogy levágtam a széleit! Most eszegetem kávéhoz! Hát ez valami mennyei! Biztos, hogy máskor is meg fogom csinálni, annyira hamar megvan (már a gyúrt-nyújott-süssünk lapokat és töltsük meg sütikhez képest).
Köszönet még egyszer!
Üdv!
Helga

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-08-08 08:41

Kedves Helga!

Nagyon örülök, hogy erre a receptre esett a választásod, és boldog vagyok, hogy ennyire jól sikerült! :) Remélem, a vendégségben is megállja a helyét! Nálunk is nagy kedvenc ez a süti.
További nagyon szép napot kívánok!

Üdvözlettel,
Veruss

http://szilvasgombockonyhaja.hu/

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2013-03-29 13:05

Kedves NoSalty.hu Csapata!

Köszönöm, szépen! :)

Üdv,
Veruss

tomanda
tomanda Tue, 2012-11-06 12:20

Kedves Veruss,

mi is nagyon szeretjük a hatlapost és én is kutatom a "tökéletes" receptet. Az egyik kérdésem, hogy ha melegen töltöd bele a krémet, nem folyik ki a lapok közül? A másik pedig, hogy amikor az olvasztott cukorhoz adod a vajat, nem áll össze vajkaramellé? Mert én már sajnos jártam így, vagy nem kell kevergetni, ez a titka?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-11-06 23:39

Kedves Tomanda!

Amikor a krémet simítom a lapokra, belülről kifelé, ahogy kenem és hűl, nem folyik, hanem szépen megmarad. A karamellhez, amikor hozzáadom a vajat, alaposan elkeverem benne. De úgy is jó, ha előbb a forró tejet adjuk hozzá, utána a vajat. Ha össze is csomósodik kevergetve szépen felolvad.
A karamell készítésénél a cukrot viszont nem kevergetem addig, míg fel nem olvad teljesen, csak az edényt mozgatom, hogy elterüljön az alján.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv,
Veruss

Boszee
Boszee Fri, 2012-01-20 08:52

Kedves Veruss!

Örülök hogy ráakadtam a receptedre. Gyermekkoromban a nagymamám nagyon sűrűn készítette ezt a sütit nekem, az egyetlen különbség hogy Ő karamellkrémmel készítette. Mikor meghalt a receptjei is vele mentek, s én azóta is kutattam kerestem hátha valahol felbukkan a recept. El készítem a hétvégén, s remélem, az ízek is olyanok lesznek mint kicsi koromban.
Üdv: Csilla

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2012-01-20 11:28

Kedves Csilla!
Nagyon remélem, hogy meg leszel elégedve a sütivel, viszont azt nem garantálom, hogy az fog visszaköszönni, amit gyermekként ettél, ugyanis én is, ugyan úgy keresem a gyermekkori ízeket és ezért is kísérleteztem ezzel a sütivel, de még nem sikerült elővarázsolnom a keresett süteményt:) viszont ez is nagyon finom:)) Majd írj légyszíves, hogy ízlett!
Üdv,
Vera

Petrusek
Petrusek Sat, 2012-01-21 20:11

Kedves Veruss, és Csilla!
Én is így jártam!
A nagyim hirtelen ment el, apám pedig arra sem méltatott hogy elhozzam pár kedves dolgom tőle, mint a fonalait, kötő és horgoló tűit, de még a receptes noteszét sem.
Mindig ünnepekkor készítette ezt a süteményt és én csodáltam a türelmét érte.
Annyira hiányzik. Remélem lesz alkalmam kipróbálni, pont ezt a receptet használta Ő is, a hozzávalók rémlenek, csak az arányokat nem tudtam, és a krémbe ő sem rakott fahéjat.
Viszont, szalkálit még sosem használtam. Megkérdezhetem az mire jó, és miért kell bele?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2012-01-21 20:47

Kedves Petrusek!
A gyermekkori ízeket sajnos nagyon nehéz reprodukálni:( Én még a mai napig keresem azt az almás pite receptet, ami olyan mint a gyerekkori. De nagymamám szerint, azért nem találom, mert akkor még szabolcsi almából készítették és nem olyanból amit ma a multik árulnak, és ki tudja, honnan való?
A szalalkáli (Ammónium-hidrogén-bikarbonát) ugyan arra való mint a sütőpor vagy a szódabikarbóna, a tészták lazításához használják. Langyos tejben fel kell oldani és úgy kell hozzáadni a többi hozzávalóhoz. Mikor sül, eléggé szúrós, szalmiákos szagot áraszt, de ez ne zavarjon, mert a süteményen ez nem érződik. Vékony, könnyű tészták lazítására alkalmas. A tölteléket én is sokféleképpen kipróbáltam, és végül ezt a fahéjas változatot használom. Nyugodtan ki lehet hagyni a fahéjat. Amúgy, pont ma készítettem és épp várja, hogy bevonjam csokival:) Remélem, ha elkészíted visszaköszönnek a régi ízek!
Üdv,
Vera

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2012-01-08 12:16

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012. 01. 07. legnézettebb NoSalty-s receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-01-09 12:33

Kedves NoSalty.hu Csapata!
Nagyon örülök és megtisztelő, hogy ennyien megnézték a receptemet:)
Remélem, a többi receptem is elnyeri az olvasók figyelmét és tetszését!
Üdvözlettel,
Szabó Veronika

bbtunde
bbtunde Sun, 2012-01-08 12:05

Köszi, hogy megosztottad a receptet. Valóban ahány ház, annyi szokás. A hamis dobostortát nevezik felénk hatlaposnak. Mi fahéj nélkül készítjük, a karamellás krémhez főzött kávét és hidegen kikevert vajas krémet is adunk. Elég macerás süti, de nekem ez a kedvencem.
Ezt a krémet nem ismertem eddig, ki fogom próbálni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-01-08 12:10

Kedves Tünde!
Igen, én is nagyon sok változatát hallottam már és kóstoltam, ezért is jó ez az oldal, hogy az ember megismerjen ugyan arra a receptre, más és más verziókat:) Így könnyen kipróbálhatjuk, hogy ugyan azt az ételt az ország különböző vidékein hogyan készítik és fogyasztják:) Annak pedig külön örülök, ha ki próbálod! Remélem, ízleni fog!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-01-08 10:43

Kedves Ildi!
Nagyon örülök, hogy tetszik:) Szerintem annak köszönhető, hogy ilyen, mert miután megtöltöm a lapokat lesúlyozom a tepsivel és egy vaskos szakácskönyvvel. Így egyenletesen eloszlik a krém, a lapok között.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-01-09 12:34

Kedves Ildi!
Nagyon szívesen! Remélem, hasznos tippet adtam:)
Üdv,
Vera

664
finomliszt 60 dkg
tojás 2 db
sertészsír 12 ek
tejföl 2 ek
cukor 2 ek
méz 2 ek
szalalkáli 1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl
1 csipet
tej 1.2 l
cukor 20 dkg
vaj 12 dkg
fahéj 1 tk
finomliszt 8 dkg
tortabevonó 12 dkg
vaj 5 dkg