Nosalty Logó

Hatlapos krémes sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Hatlapos krémes sütemény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 665 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 7960 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 276 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.5 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 665 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.8 g

Zsír

  • Összesen
    405 g
  • Telített zsírsav
    200 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    930 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4555.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    1792 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    1246 mg
  • Nátrium
    865 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    918.1 g
  • Cukor
    384 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    263 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1344 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    648 micro
Összesen 7960 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 276 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk közepesen kemény tésztává.
  2. Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket, és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint egyre melegebb a sütő, így egyre hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.
  3. A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét, és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne.
  4. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez és addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
  6. Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni a tepsit (aljával lefelé). Arra pedig, nehezékként egy vaskosabb szakácskönyvet, és így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém, és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.
  7. A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Majd levéve a tűzről beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük míg az teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, miután elkezd megdermedni, villával hullámokat rajzolhatunk a csokiba, de hagyhatjuk simán is.
  8. Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk. Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 105559
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a süteményt mi csak úgy emlegetjük, hogy "hatlapos", ami arra utal, hogy 6 lapot sütünk, amit finom krémmel töltünk. De van aki csak "szalakáli, vagy szalagárés" krémesnek hívja, mivel ez az egyik hozzávalója. Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle. Igaz, első hallásra ijesztő lehet, hogy hat lapot kell sütni hozzá, és persze a tészta sütése közben áradó szúrós, szalmiákos szag sem kellemes, de nem kell megijedni, mert ha rutint szerzünk, már nem is találjuk annyira macerásnak. És a szag is csak addig tart, amíg sülnek a lapok. Megéri, mert a végeredmény kárpótol minket. Olyan süteményt kóstolhatunk, hogy örökre beleszeretünk ebbe a nem túl édes, enyhén karamelles-fahéjas csodába, ami szinte elolvad a szánkban, annyira puha és krémes. Eleinte, sok különböző receptet próbáltam, aztán szokás szerint, kialakítottam a saját verziómat. Tudjátok: "ahány ház, annyi szokás". Ezért is osztom meg veletek. Még több finomságért látogasd meg oldalam.

Hozzászólások

Ikó

Ez nagyon jól néz ki!!! Ilyen szép hatlapost még sose láttam! :D

Törölt felhasználó

Kedves Ildi! Nagyon örülök, hogy tetszik:) Szerintem annak köszönhet?, hogy ilyen, mert miután megtöltöm a lapokat lesúlyozom a tepsivel és egy vaskos szakácskönyvvel. Így egyenletesen eloszlik a krém, a lapok között.

Ikó

Köszönöm az ötletet! Így még nem próbáltam lapítani ... de ki fogom próbálni!

Törölt felhasználó

Kedves Ildi! Nagyon szívesen! Remélem, hasznos tippet adtam:) Üdv, Vera

Törölt felhasználó

Köszi, hogy megosztottad a receptet. Valóban ahány ház, annyi szokás. A hamis dobostortát nevezik felénk hatlaposnak. Mi fahéj nélkül készítjük, a karamellás krémhez f?zött kávét és hidegen kikevert vajas krémet is adunk. Elég macerás süti, de nekem ez a kedvencem. Ezt a krémet nem ismertem eddig, ki fogom próbálni.

Törölt felhasználó

Kedves Tünde! Igen, én is nagyon sok változatát hallottam már és kóstoltam, ezért is jó ez az oldal, hogy az ember megismerjen ugyan arra a receptre, más és más verziókat:) Így könnyen kipróbálhatjuk, hogy ugyan azt az ételt az ország különböz? vidékein hogyan készítik és fogyasztják:) Annak pedig külön örülök, ha ki próbálod! Remélem, ízleni fog!

Boszee

Kedves Veruss! Örülök hogy ráakadtam a receptedre. Gyermekkoromban a nagymamám nagyon s?r?n készítette ezt a sütit nekem, az egyetlen különbség hogy ? karamellkrémmel készítette. Mikor meghalt a receptjei is vele mentek, s én azóta is kutattam kerestem hátha valahol felbukkan a recept. El készítem a hétvégén, s remélem, az ízek is olyanok lesznek mint kicsi koromban. Üdv: Csilla

Törölt felhasználó

Kedves Csilla! Nagyon remélem, hogy meg leszel elégedve a sütivel, viszont azt nem garantálom, hogy az fog visszaköszönni, amit gyermekként ettél, ugyanis én is, ugyan úgy keresem a gyermekkori ízeket és ezért is kísérleteztem ezzel a sütivel, de még nem sikerült el?varázsolnom a keresett süteményt:) viszont ez is nagyon finom:)) Majd írj légyszíves, hogy ízlett! Üdv, Vera

Törölt felhasználó

Kedves Veruss, és Csilla! Én is így jártam! A nagyim hirtelen ment el, apám pedig arra sem méltatott hogy elhozzam pár kedves dolgom t?le, mint a fonalait, köt? és horgoló t?it, de még a receptes noteszét sem. Mindig ünnepekkor készítette ezt a süteményt és én csodáltam a türelmét érte. Annyira hiányzik. Remélem lesz alkalmam kipróbálni, pont ezt a receptet használta ? is, a hozzávalók rémlenek, csak az arányokat nem tudtam, és a krémbe ? sem rakott fahéjat. Viszont, szalkálit még sosem használtam. Megkérdezhetem az mire jó, és miért kell bele?

Törölt felhasználó

Kedves Petrusek! A gyermekkori ízeket sajnos nagyon nehéz reprodukálni:( Én még a mai napig keresem azt az almás pite receptet, ami olyan mint a gyerekkori. De nagymamám szerint, azért nem találom, mert akkor még szabolcsi almából készítették és nem olyanból amit ma a multik árulnak, és ki tudja, honnan való? A szalalkáli (Ammónium-hidrogén-bikarbonát) ugyan arra való mint a süt?por vagy a szódabikarbóna, a tészták lazításához használják. Langyos tejben fel kell oldani és úgy kell hozzáadni a többi hozzávalóhoz. Mikor sül, eléggé szúrós, szalmiákos szagot áraszt, de ez ne zavarjon, mert a süteményen ez nem érz?dik. Vékony, könny? tészták lazítására alkalmas. A tölteléket én is sokféleképpen kipróbáltam, és végül ezt a fahéjas változatot használom. Nyugodtan ki lehet hagyni a fahéjat. Amúgy, pont ma készítettem és épp várja, hogy bevonjam csokival:) Remélem, ha elkészíted visszaköszönnek a régi ízek! Üdv, Vera

Törölt felhasználó

Kedves Veruss, mi is nagyon szeretjük a hatlapost és én is kutatom a "tökéletes" receptet. Az egyik kérdésem, hogy ha melegen töltöd bele a krémet, nem folyik ki a lapok közül? A másik pedig, hogy amikor az olvasztott cukorhoz adod a vajat, nem áll össze vajkaramellé? Mert én már sajnos jártam így, vagy nem kell kevergetni, ez a titka?

Törölt felhasználó

Kedves Tomanda! Amikor a krémet simítom a lapokra, belülr?l kifelé, ahogy kenem és h?l, nem folyik, hanem szépen megmarad. A karamellhez, amikor hozzáadom a vajat, alaposan elkeverem benne. De úgy is jó, ha el?bb a forró tejet adjuk hozzá, utána a vajat. Ha össze is csomósodik kevergetve szépen felolvad. A karamell készítésénél a cukrot viszont nem kevergetem addig, míg fel nem olvad teljesen, csak az edényt mozgatom, hogy elterüljön az alján. Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Veruss

csahebo

Kedves Szilvásgombóc! Köszönöm ezt a csodálatos receptet! Délel?tt találtam a neten, holnap vendégségbe megyünk és ez lesz az ajándék. Megcsináltam, h?en követve MINDEN leírást. Annyit kellett módosítanom, hogy tejföl híján az 1 dl tej helyett 1,5 dl-t használtam. Könnyen összeállítható, jól nyújtható tésztát kaptam. Nagyon könnyen kinyújtottam a lapokat, a forró tepsi hátulján meg az apróbb módosítások könnyen elvégezhet?ek. A krém isteni finom lett, tökéletesek itt is az arányok. A 2,5 mer?kanál/lap nagy segítség volt, így pont elfogyott a krém. Forrón töltöttem be, ahogyan írtad. Lesúlyoztam, leöntöttem csokival, és most (du 2 órakor) már annyira megpuhult, hogy levágtam a széleit! Most eszegetem kávéhoz! Hát ez valami mennyei! Biztos, hogy máskor is meg fogom csinálni, annyira hamar megvan (már a gyúrt-nyújott-süssünk lapokat és töltsük meg sütikhez képest). Köszönet még egyszer! Üdv! Helga

Törölt felhasználó

Kedves Helga! Nagyon örülök, hogy erre a receptre esett a választásod, és boldog vagyok, hogy ennyire jól sikerült! :) Remélem, a vendégségben is megállja a helyét! Nálunk is nagy kedvenc ez a süti. További nagyon szép napot kívánok! Üdvözlettel, Veruss http://szilvasgombockonyhaja.hu/

francsesz

Kár, hogy nem láttam el?bb ezt a süteményt! De a jöv?évet ezzel kezdem!! :)

bejjjacska

Szia. Nekem sajnos híg maradt, nem lett krém állagú. Pedig mindent úgy csináltam, ahogy ke van írva... :-(

gyurcsicsildikó

Kedves Veruss! A recept kiváló!!! Szuperül sikerült...hatalmas adag!!! A holnapi csapatépít?re készült! Remélem sikere lesz! Ildikó

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek